PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31908}

Królowa potępionych

Queen of the Damned
2002
6,3 39 tys. ocen
6,3 10 1 39111
4,4 9 krytyków
Królowa potępionych
powrót do forum filmu Królowa potępionych

Zgodzę się, że film jest gorszy niż książka (a raczej dwie książki, których jest połączeniem). Ale ile znacie przykładów gdzie byłoby na odwrót? Książka zawsze jest w stanie przekazać więcej niż film. Ciężko oddać w ciągu dwóch godzin treść zawartą na kilkuset stronach powieści. Tym bardziej kiedy w grę wchodzą terminy, zobowiązania i kontrakty. Mnie film się podobał choć jestem pewna, że gdyby udało im się zekranizować dwie powieści osobno stworzyliby coś na miarę "Wywiadu z Wampirem"... A może i nawet coś lepszego ;)

ocenił(a) film na 7
Joanna_5

Ta, chyba filmu lepszego niż książka nigdy nie widziałam.
Ale zamiast robić jeden film na podstawie dwóch książek mogli zrobić dwa filmy...
"Wywiad" jak dla mnie dobrze oddawał książkę, jedna z lepszych ekranizacji i nie wiele mam temu filmowi do zarzucenia. Co do "Królowej" to nie mogę porównywać do książki, bo dopiero co zaczęłam czytać "Wampira Lestat'a" ;]

Maratka

Z tego co przeczytałam, choć już nie pamiętam gdzie, miały powstać dwa filmy. Ale nie wyrobili się w terminie i straciliby prawa do ekranizacji obu tych książek, dlatego woleli połączyć je w jeden film i nakręcić cokolwiek niż po prostu zrezygnować. Z tego powodu nie patrzę na ten film tak bardzo krytycznie. I przyznaję, że "Wywiad" dobrze oddawał treść i był imponująco zrobiony. :)

ocenił(a) film na 7
Joanna_5

Nie wyrobili się w terminie? No szkoda. To w takim razie dobrze, że cokolwiek nakręcili ;]