Wywiad z Wampirem postawił wysoko poprzeczkę, a Królowa Potępionych, niestety nie podołała temu wyzwaniu. Mizerna gra aktorska Townsend'a nie dorównuje Cruise'owi. Nowy Lestat, że tak to ujmę budzi zachwyt chyba jedynie wśród napalonych, zafascynowanych wampirami i wszystkim co mroczne nastolatek pokazując swoją gołą klatę.
Zachwycacie się Aaliyh. Owszem, była ładna, ale czy dobrze odegrała swoją rolę? Jej postać powinna łączyć w widzu uczucia pożądania, respektu i strachu. Niestety pozostało jedynie to pierwsze.
O grze Jesse Reeves nie wspomnę:(
Poza tym, bardzo było widać wpływ techniki komputerowej, a o ile wiem, film powstał 2 lata po Matrixie!
Za plus na pewno uznam muzykę, gdyż mocne brzmienie mnie przekonuje prawie pod każdą postacią i fabułę filmu. Obejrzałam film w całości, tak więc w jakiejś mierze mnie wciągnął. Poza tym, powiedzmy, że podtrzymał swój mroczny klimat do końca, chociaż grozy we mnie nie budził.
Mimo, że ekranizacja książki Anny Rice jest filmem mnie niesatysfakcjonującym, liczę na kolejne odsłony sagi, m.in. Wampira Armana (mając nadzieję, że jeżeli taka ekranizacja się ukaże, w roli głównej zobaczymy tak jak w Wywiadzie z Wampirem nikogo innego jak Antonia Banderasa) czy Opowieść o Złodzieju Ciał, jednak w w tym przypadku liczyłabym na zmianę aktora odgrywającego Lestata. ;)
3/10
Dla sprostowania: Gra Cruisa w Wywiadzie też nie była zachwycająca, ale to podążając wg. mojego powyższego komentarza, działa tylko na niekorzyść filmu :(
w końcu ktoś kto mnie rozumie, bo ciągle spotykam się z zachwytami nad tym filmem, a nad płaczem jeśli chodzi o wywiad z wampirem(pomijam już że wiele osób porównuje to do zmierzchu, co uważam za MEGA nietakt).
generalnie film to kupa- jak juz wcześniej podkreslałam - słabe efekty specjalne, mhroczna laska, która sie nie poddaje i prze ku swojemu księciu, a on tak po prostu jest przymilnym wampirkiem i robi co mu się powie(zero charyzmy i charakteru). i ogólnie żenada, jeśli chodzi o zabójstwo akashy. t-r-a-g-e-d-i-a.. ja dalam 1/10, bo to jakieś kpiny były na temat wampirów.