PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31908}

Królowa potępionych

Queen of the Damned
2002
6,3 39 tys. ocen
6,3 10 1 39110
4,4 9 krytyków
Królowa potępionych
powrót do forum filmu Królowa potępionych

9 za muze(Korn dobrze pasował) 4 za film.0 za scenariusz.Ci panowie czytali chyba po łebkach zarówno" Lestata" jak i "Królową Potępionych"."Wywiad z Wampirem" odbiegał znacznie od książki ale to to już totalna klapa.Lestata przemienił wampir Magnus a nie Marius,który był wampirzym ojcem Armanda.Brak takich postaci jak: Louisa,Armanda,Daniela czy choćby matki Lestata Gabrielle całkowice dyskwalifikuje ten film.Lepiej nie pisać na podstawie "The Vampire Chronicles" tylko na podstawce "The Vampire Chronicles" :).Kilka lat zabierałem się za ten film i już wiem dla czego tak długo zwlekałem.

ocenił(a) film na 5
lucyfuge

Ja książki nie czytałem , zgadzam się z tobą co do muzyki w filmie . Ogólna ocena filmu moim zdaniem to 4 (ale to i tak dość mocno naciągana 4 ) ale co do samego scenariusza to bym się nie zgodził , scenariusz jest napisany poprawnie . Przynajmniej tak dało się odczuć oglądając poprawnie zrobiony film . Nie wszystkie filmy muszą być zaraz arcydziełami by się nimi cieszyć . Choć potrafię zrozumieć twoje krytyczne podejście bo w sumie to jeszcze nie widziałem filmu nakręconego na podstawie jakieś książki , który był by od niej lepszy .

ja454

Nie chodzi o to aby film był leprzy od książki bo wiadomo w filmie nie da się wszystkiego ująć ale zgodny z książką jeśli pisze się scenariusz(na podstawie danej powieści).Przykład-Zmierzch( film nic nadzwyczajnego) ale scenariusz jest naprawde napisany na podstawie ksiąźki.Poza tym miło,że się zgadzamy z resztą :).Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
ja454

A Ja widzialem film na podstawie ksiazki, ktory bije ksiazke na glowe

ocenił(a) film na 5
Arto0X

wszystko zależy od tego jakie książki się wybiera , jestem w stanie uwierzyć w twoje słowa a mógłbyś wymienić tytuł tej książki ?

ocenił(a) film na 3
lucyfuge

Jakoś tak od roku czytam "Kroniki" i muszę przyznać, że kilka z ich części należy do moich ulubionych książek ever ^ ^ Dlatego chciałam obejrzeć i "Wywiad z wampirem" i "Królową potępionych". I mimo "Wywiad(...)" nieco różnił się od książki, to jednak wyszedł naprawdę dobrze, zachowując klimat oryginału. No i Lestat... ach.
Natomiast "Królowa" to jakaś porażka... sama książka też należała do tych słabszych w "Kronikach", ale film przebił wszystko...
Nawet gdybym książki nie czytała, film by mi się nie spodobał, z prostych powodów: kiepskiej gry aktorskiej, typowej amerykańszczyzny, średnio ciekawego scenariusza... filmu broni jedynie muzyka (z genialnym 'Forsaken' na czele).
A już fakt, że ten film wobec książki to jedna wielka herezja, to już inny temat ;)

ocenił(a) film na 5
HitoshiSakurai

Film może genialny nie jest i znacznie odbiega od książek itp. to jednak mnie przykuł na dobrą chwilę ;). Może, że to kolejny film o wampirach? Naprawdę teraz chwalę wszystkie filmy, w których wampir nie jest korzonkożercą. Na mdłości mi się zbiera jak widzę wampira, który nie chce pić krwi z ludzi, co to ku*** za wampiry?
Dlatego Louis w "Wywiadzie z wampirem" obrzydł mi jak mało kto, w teamie z Edziem. Lestat w "Wywiadzie (...)" a Lestat w "Królowej (...)" to jakby dwie różne osobistości, jednakże wolę tego brutala bez uczuć ;).

ocenił(a) film na 5
Danathiel

Wywiadowi..." nie miałam nic do zarzucenia. Byłam naprawdę mile zaskoczona. Pitt i Cruise się spisali zaskakująco dobrze (Banderasa w roli Armanda przemilczę, bo serce boli na samą myśl). Natomiast opowieść "Królowej..." została zarżnięta z wyjątkowym okrucieństwem. Czytałam książki i jestem przerażona. Motyw laski w której podkochuje się Lestat jest kompletnie chybiony. Jedyne co przyciąga moje myśli do tego filmu do absolutnie niesamowity soundtrack

ocenił(a) film na 7
KuroiMiyoshi

Mi bylo wstyd za ten film, zwlaszcza za Lestata (ten aktor to porazka...). Muzyka genialna, pisana przez mistrzow :)

Podobala mi sie jednak Lena Olin w roli Maharet. Taka kobieca-bogini. No i RIP Aaliyah, dubbingowana przez wlasnego brata. Uklony.

Scenariusz nie mogl byc wierny ksiazke z kilku powodow- mial trafic do ludzi, ktorzy nie znaja Kronik ani moze WzW. Po drugie, film raczej skierowany dla starszej mlodziezy, z uproszczona fabula.

Smieszne bylo to, ze wszystkie wampirki poza paroma glownymi postaciami zostaly przedstawione nie jak postacie, ale jako tlo, bez wyrazistosci.

jezzezel

mi sie film podobał :
Muzyka genialna dlatego, ze ścieżkę dźwiękowż do tego filmu tworzył KORN :))

ocenił(a) film na 9
lucyfuge

nie spodziewajcie sie ze film bedzie wzorowany na ksiazce.
rezyser tylko czerpie inspiracje z ksiazki, i najlepiej jest sie odciac od tego i zauwazyc ze to 2 rozne rzeczy.
calkiem fajne 2 rzeczy

ocenił(a) film na 7
lucyfuge

nie dziwcie się, że Cruise nie zagrał w ' Królowej ', skoro ta część jest już typowym romansidłem. w ' Wywiadzie ' na szczęście nie było jako takich wątków miłosnych. co do tej części.. dałam 8/10 głównie ze względu na muzykę i ten 'mhrroczny' klimat. gdybym miała spojrzeć na sam scenariusz, to jakieś zawyżone 5/10 by poszło. jednak jeśli porównywać z tym, co aktualnie robią, to ' Królowa ' bije aktualne filmy o wampirach (które kochają pić krew ze zwierzątek, święcą w słońcu i uwielbiają trętwe dziewczyny) na głowę.