PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=31908}

Królowa potępionych

Queen of the Damned
2002
6,3 39 tys. ocen
6,3 10 1 39113
4,4 9 krytyków
Królowa potępionych
powrót do forum filmu Królowa potępionych

Nie będę obsypywac film niechlubnymi tytułami, ale prawde powiedziawszy zawiodłam się. Poprostu faktm, że film nazwano tym samym tytułem co książkę Anne Rice to śmiechu warte :/.
Od samego poczatku przytłacza niezgodnośc z fabułą książki. Ja rozumiem, że w świecie filmu trzeba trochę poluzowac i zmienic drobne szczegóły, by film był a to ciekawszym a to łatwiejszy w odebraniu. ALE nie aż tak!! Przecież to jak wykreowano Mariusza to jest zgroza...Nie dośc, że niesłusznie ustanowiono go ojcem Lestata(śmiech na sali) i jego "nauczycielem" to jeszcze zrobiono z niego błazna chodzącego w jednym fraku przez kilkaset lat...
No dobra, gdyby przymknąc na to oko...pozostaje kwestiia wampirów:
1. Lestat jest raz zabójczo blady i zwniewalający, a zaraz potem rumiany i "ludzki"(no dobra można przyjąc, że co chwila napełnia się krwią ofiar)
2. Lestat lata...buhahaha...inne wampiry na koncercie też latają...buhaha...Ci co czytali książkę powinni wiedziec o co mi chodzi....
3.Wieczni, nieśmiertelni, najstarsi i uwaga wszyscy zniewalająco PIĘKNI....powinni byc krwjopijcy, których Akasza oszczędziła...powinni, a nie są. Stado dzikusów...Khayman żywcem z innej epoki, Pandora, Armand, Mael...szok...
4.Może mam niekompletne opisy, ale wydawało mi się, że dialogi są tak ograniczone iż na końcu niewiadomo nawet, że wieliki dziad z długimi poskręcanymi włosami to Kahyman??!!

Dla osłody plusy...a są trzy...:
1.Akasza czyli Aaliyah...jej gra była najbardziej wiarygodna(jeśli w świecie wampirów cokolwiek takie może byc). To drugi film jaki oglądałam z jej udziałam i muszę przyznac, że dziewczyna naprawdę mogła zajśc wysoko.
2.Lestat czyli Stuart Townsend...nie był zniewalający, ale nawet przekonujący(mimo iż nadal uważam, że w Lestata- Wywiad z wampirem - lepiej wcielił się Tom Cruise )...moze poprostu nie miał okazji się popisac?
3.Maharet czyli Lena Olin...filmy z jej udziałem również widziałam i jestem zdania, że w Królowej Potępionych nie miała okazji się wykazac, a napewno by to zrobiłam

Krótkie podsumowanie...1 lipca 2006 o godzinie 00:10 radzę nie włączac TVN zwłaszcza tym którzy czytali książkę chyba że chcą się zdegustowac lub przekonac na własnej skórze tego filmu....

A co do plusów to przyznam, że muzyka niczego sobie...nie słucham na codzień takich kawałków, ale te akurat mi się spodobały...

4/10