Dobrze ze Zbyszko zostal z Jagienka, a nie z tym wymoczkiem Danusia. Lazila jak nieszczescie, nic nie umiala. Nie to co Jagienka! Jurna babka ;p
Rogacewicz to utalentowany i przystojny aktor. Moje koleżanki też lubią jego grę aktorską. Andrzej Szalawski charyzmatyczny aktor, wspaniale zagrał kochającego ojca i dzielnego rycerza. Nie jestem wielką fanką komedii romantycznych, ale spodobały mi się filmy Sposób na blondynkę i 50 pierwszych randek. Rozbawiły mnie i wzruszyły. Kibicowałam głównym bohaterom, żeby odnaleźli wspólne szczęście. Którą aktorkę wolisz Grażynę Staniszewską czy Urszulę Modrzynska? Ja lubię i szanuję obydwie za ogromny talent aktorski. Francuskiego pocałunku i Słodkiej Irmy jeszcze nie widziałam.
Lubię komedie romantyczne, polskie też, ale nie współczesne. Np. Czy Lucyna to dziewczyna, Skarb. Tam nie ma chamstwa, przekleństw itp. A tobie polecam jeszcze raz Francuski pocałunek z Meg Ryan I Kevinem Klinem. No i Słodką Irmę z Shirley McLine i Jackiem Lemonem. Toprzepiękne filmy, ogromnie zabawne, a gra aktorska po prostu zjawiskowa. Ale trzeba sobie wykroić trochę czasu, przysiąść z lampką wina i pysznym ciastem. Zarówno Staniszewska jak i Modrzyńska nie zdołały osiągnąć statusu wielkich aktorek. Może zabrakło trochę szczęścia? Do obu tych pań nie jestem specialnie przywiązany choć widziałem je nie tylko w Krzyżakach. Wczoraj zerknąłem na fragmenty Zakazanych piosenek i znowu zachwyciłem się urodą Szaflarskiej... Czy widziałaś Motyle Nasfetera? To zdumiewające, jak ten reżyser potrafił wniknąć do uczuciowości dzieci. One pod tym względem potrafią bardzo zaskoczyć. Jeszcze wrócę do Juranda. Ta jego hardość. Scena kiedy zrozumiał że został oszukany i jego "szał bitewny" w ciasnej komnacie to prawdziwa perełka gry aktorskiej. Myślę że Jurand przeczuwał że wpadnie w pułapkę, ale miłość do Danusi!
Chcę jeszcze dodać że najpiękniejszą komedią romantyczną wszechczasów jest i pozostanie film Światła Wielkiego Miasta. To niemy, czarno biały film z Chaplinem w roli głównej. To też jednocześnie dramat. Nic tego nie przebije. Widziałaś Nataszo?
Dziękuję za polecenie mi tak wielu interesujących filmów. W najbliższym czasie planuję zobaczyć Motyle. Światła Wielkiego Miasta widziałam to naprawdę przepiękny film. Charlie Chaplin zawsze tworzył arcydzieła. Jego córka Geraldine też została utalentowaną aktorką. Rzeczywiście trochę im brakło szczęścia do wielkich ról filmowych. Staniszewska i Modrzyńska spełnienie i szczęście znalazły w udanym życiu rodzinnym. Dla nich kariera nie była priorytetem. Mój dziadek zawsze powtarzał, że Danuta Szaflarska jest najpiękniejszą i najzdolniejszą aktorką z jego pokolenia. Wstrząsająca to była scena jak Krzyżacy upokorzyli i upodlili Juranda. Stał w worze pokutnym, zhańbili jego stan rycerski. Bogusia Kobiele widziałam w Człowieku z M-3, jak zawsze zagrał doskonale. Czy lubisz czytać powieści Ernesta Hemingwaya?
Jurand tak wspaniale wyglądał w tym worku, zachował całą swoją godność. Widzowie wiedzieli że to Zakon zszargał cały stan rycerski. Hemingweya zaledwie liznąłem, ale z pewnością jeszcze go sobie poszerzę. Mam ponad 1000 książek o różnej tematyce. Lubię Dostojewskiego, Zolę,Tyrmanda,Dickensa. Ale i Dumasa,Conan Doyla i wielu innych. Lubię też czytać o fizyce, ale musi to być podane w popularny sposób. Znakomity autor to Mihio Kaku. Czas,względność,prognozy dla przyszłości świata,u niego to wszystko bardzo jasne. Byłem ostatnio na Gwiezdnych wojnach. Nie zawiodłem się. Co za saga! A czy widziałaś Łotra? Tam wspaniale nawiązali do najstarszej Nowej nadziei. I ten popis Vadera. Ale ją dziś znowu zerkałem na Krzyżaków. Stale to powtarzają. No i odcinki Małego rycerza. Są takie filmy, że można poczuć się jakby w środku, między głównymi bohaterami. To między innymi te obrazy. Masz czasami takie odczucia?
Masz imponującą liczbę książek. Ja też lubię czytać wartościowe powieści. Moi ulubieni pisarze to Henryk Sienkiewicz, Ernest Hemingway, Agatha Christie, Stefan Żeromski i Margit Sandemo. Najwspanialszą powieścią Hemingwaya jest Komu bije dzwon. Lubię często do niej wracać. Gorąco Ci ją polecam. Obejrzałam Motyle. Miałeś rację to wspaniały film. Pięknie ukazuje pierwsze, niewinne uczucia. Porusza też głębokie problemy i dramat niekochanego przez rodziców dziecka. Muzyka jest tam idealnie skomponowana. Głęboko zapada w pamięć mała rólka genialnego jak zawsze Mieczysława Czechowicza. Gwiezdne Wojny to też moje ulubione klimaty. Najlepsza cześć to Imperium Kontratakuje. Lotra jeszcze nie widziałam. Malutką rólkę w Krzyżakach zagrał też Krzysztof Kowalewski jako łucznik krzyżacki. Filmy na których poczułam się jakbym byla między bohaterami to Potop, Pan Wołodyjowski, W pustyni i w puszczy, Przerwany Lot, Obcy decydujące starcie. Poruszająca była też telenowela Prawo do miłości. Natomiast w dzieciństwie zachwycił mnie Tajemniczy Ogród. Czy lubisz filmy z udziałem Tadeusza Łomnickiego? Korona Królów staje się coraz mocniej wciągająca.
Teraz siedzę znowu w izbach wraz z Krzysią, Baśką, Zagłobą i Ketlingiem. Jego opowiadanie czym jest miłość to tak mnie bije po duszy że muszę pociągnąć z flaszki resztkę whisky która została z sylwestra. Trochę sobie żartuję. W Motylach cenię aktorstwo dzieci. Kibicowałem temu wysokiemu urwisowi który pobił tego lalusia który odbił Monikę Edkowi. Oczywiście dawno temu. Rywalka Moniki zagrała w Ziemi obiecanej, tam skrzywdził ją Zapasiewicz. Komu bije dzwon czytałem bardzo dawno, ale niewiele pamiętam. Ostatnio zmogłem znowu Nędzników. To kilka tomów. Ale Wiktor Hugo też umiał pisać. Świetna jest Nana Edmunda Zoli. Bardzo mi żal tej bohaterki. Tak, w Obcym decydujące starcie też można się poczuć jak po drugiej stronie ekranu. Jak Ripley ratuje komandosów wozem pancernym to siedzę obok niej. Łomnicki zawsze już będzie Michałem. Choć w Zamachu był bardzo dobry, a w Bazie ludzi umarłych nie sympatyczny. Koronę trochę zaniedbałem, muszę nadrobić w internecie. Proszę Nataszo żebyś znalazła czas na Słodką Irmę. Ten film trzyma poziom humoru Deszczowej piosenki. W sam raz na takie wilgotne dnie. Dzisiaj szykuję się na Hamleta. Tylko bardzo późno w nocy. A nasi Krzyżacy? Doskonała rola Jungingena. W filmie pokazano jego cywilną I prawdziwie rycerską odwagę. Rusza na czele ostatnich 16 chorągwi do boju. Walczy i ginie bez strachu. W rzeczywistości Jagiełło nie miał dużych odwodów piechoty. Urlyka pokonał niejaki Mszczuj.
Słodką Irmę postaram się już niedługo zobaczyć. W Motylach wszystkie dzieci zagrały rewelacyjnie. Krzyżacy to najważniejszy i najlepszy film w dorobku Aleksandra Forda. Dzięki niemu przeszedł do legendy. Podobno Piątka z ulicy Barskiej ma być równie interesującym filmem. Łomnicki zachwycał też w Kamiennym niebie. Jeśli chodzi o miłość to Jennifer pięknie powiedziała do Oliviera w Love story " Love means never having to say you're sorry " W tym filmie było wiele wspaniałych rozmów. Lubisz filmy z Małgorzatą Braunek?
Jest jeszcze polski film Mistrz. Chyba z lat 60 tych. Tam też czuję się jak w środku. Łapicki, Gogolewski, Hanin. Genialny główny bohater. A przerażający był Igor Śmiałowski jako gestapowiec. Może widziałaŝ ten film. 5 z ulicy Barskiej trzeba zobaczyć jako dziełko socrealu. Ale aktorsko niczego sobie. Panią Braunek muszę zobaczyć w Żywocie Mateusza. Oczywiście role w Potopie, Lalce, niezwykłym Lokis. Lokis jest kapitalny. W Lalce Braunek lepiej moim zdaniem wyglądała od Beaty Tyszkiewicz z wcześniejszej wersji. Niektóre filmy mówią o ciemnych stronach miłości. Oto De Niro gwałci ukochaną w Dawno temu w Ameryce. A w Misji zabija brata który odbił mu kobietę...Ale w Trzęsieniu ziemi Heston nie wychodzi z kanału do kochanki, a rusza na pomoc żonie i oboje toną. Wracając do Krzyżaków, wielka była zawziętość walczących. Pięć kilometrów od pól bitewnych można byľo natrafić na poległych zakonników. Polacy często nie brali jeńców w tym starciu. W filmie Maćko to potwierdza mówiąc do Kunona: Na śmierć, nie na niewolę. No, ale poprawmy sobie humor. Widziałaś Deszczową piosenkę? A Rybkę zwaną Wandą? Jeśli tak, to zobaczysz że Słodka Irma dorównuje im klasą.
O toksycznym i wyniszczającym uczuciu opowiada film Fatalne zauroczenie. Widziałeś go może? Bohater grany przez Michaela Douglasa, przeżył ciężkie chwile z powodu romansu z nieobliczalną kobietą. Dawno temu w Ameryce dosyć brutalny film o gangsterach, lepszy był Ojciec chrzestny. W Trzęsieniu ziemi zagrała zjawiskowa Ava Gardner. Deszczową piosenkę widziałam już dawno temu, muszę ją sobie koniecznie powtórzyć. Pamiętam piękny głos Debbie Reynolds, prywatnie matkę mojej ulubionej aktorki Carrie Fisher. Mistrza i Rybki zwanej Wandą jeszcze nie widziałam. Szkoda, że życie Aleksandra Forda, miało tak tragiczny finał. Słyszałam, że pięknym filmem ma być Kiedy Harry poznał Sally. Podobał Ci się film Love Story? Wspaniała jest też produkcja Ucieczka gangstera z 1972 roku.
Fatalne zauroczenie rzeczywiście robi wrażenie. Close, zagrała niesamowicie. Podobnie jak w wspaniałych Niebezpiecznych związkach. Cóż to za romans! Co do Mistrza, to właściwie teatr, ale jaki w nim ładunek emocji. Jest chyba albo na cda albo na youtube. Podobnie jak Rybka....i Słodka Irma. Przypomniała mi się jeszcze komedia z Kethlyn Turner i Douglasem , Wojna Państwa Rose. Kawał dobrej zabawy. Trzeba się jakoś ratować w taką nijaką pogodę. Love story trochę się postarzało, ale czasem zerkam. Ucieczka gangstera to też klasyk. Czytałem że McQueen prywatnie był nie do zniesienia. Zahamował karierę Ali z zazdrości. Był wielkim egoistą. Ostatnio widziałem Life I bardzo mi się spodobał. Widzisz jakiś aktorów którzy dzisiaj dorównywali by dawnym gwiazdom? Ford padł ofiarą partyjnych rozgrywek. Służyła temu nagonka antyżydowska w latach Gomułki. Po Grunwaldzie Polacy odnieśli kilka miesięcy później zwycięstwo pod Koronowem. To była bitwa toczona wg. prawideł średniowiecza. Jeden na jednego. Robiono odpoczynek i dalej za miecze...A jeszcze, lubisz Przeminęło z wiatrem?
Dzisiaj też mamy wspaniałych aktorów, którzy dorównują talentem Tadeuszowi Łomnickiemu. To Grzegorz Damięcki, Mateusz Kościukiewicz i Marcin Dorocinski. Dorota Kolak też jest prawdziwą perłą wśród aktorek, potrafi zagrać wszystko. Z Michaelem Douglasem i Kathleen Turner super są komedie Miłość, szmaragd i krokodyl i Klejnot nilu. Steve Macqueen odnalazł szczęście dopiero u boku trzeciej żony, która akceptowała jego podły charakter i jego wieczne humory. Aktorem był najlepszym. Przeminęło z wiatrem niesamowity film. Rola życia Vivian Leigh. Jaki jest Twój ulubiony western? Mój to Poszukiwacze z Johnem Waynem. Bitwa pod Koronowem musiała być niezwykle interesujaca. W Koronie Królów Jadwiga Łokietkówna jest tak samo nieprzychylna dla synowej Aldony Anny jak Bona dla Barbary. Ciągle nowe intrygi wymyśla, żeby ją upokorzyć.
No tak, ale do nazwisk takich jak Cybulski, Kobiela, Pawlik, Łapicki, Karewicz, Olbrychski, Zapasiewicz, Hańcza I innych trochę brakuje. Wojna Państwa Rose to pokazanie związku dwojga ludzi od czasów studenckich po długie stażem małżeństwo. Dochodzi do całkowitej destrucji, a wszystko w bardzo komediowej scenerii. Pyszna rozrywka. Podobieństwa charakterów Bony i Jadwigi są uderzające i prawdziwe. Łabonarska gra wspaniałe. Jadwiga miała dryg do polityki, nie chciała być w cieniu innej królowej. Jako żona Łokcia pieczętowała nawet dokumenty! No i co zdarza się często nawet teraz była zwyczajnie zazdrosna o swego syna. Długosz pisze że kochała go miłością bardziej niż macieżyńską. Mnie martwi czy serial nie oskarży Jadwigę o śmierć Aldony, która zmarła dość niespodziewanie. A Przeminęło z wiatrem....Ale piękne pokazane jest szczęśliwe Południe! Tak plastycznie. Nieszczęsna wojna domowa zniszczyła w dużej mierze tamtą kulturę. Podobno Clark Gable jadał czosnek i pocałunki z nim nie były komfortowe. Ale zagrał genialnie. Westerny dla mnie to znakomite kino. A te najsłynniejsze mam pod powiekami. Ogromnie mi żal Wayna w Człowieku który zabił Liberty Valancea. Jeszcze przypominał mi się teraz film W poszukiwaniu deszczowego drzewa. To saga przypominająca Przeminęło z wiatrem. Bardzo polecam. A zagraniczni aktorzy? Są następcy obchodzących gigantów? Co powiesz o uczcie na zamku krzyżackim? Myślę że to rospasanie było nieco wyolbrzymione. Ale fajnie by było choć trochę wskoczyć tam do środka. Osobiście podoba mi się, jak Kmicic gości się u Oleńki.
Do tych wybitnych aktorów o, których wspomniałeś to rzeczywiście im dużo brakuje, szczególnie do genialnego Zbigniewa Zapasiewicza, wspaniałego w każdej roli nawet najmniejszej. Przykuwał uwagę jako niezapomniany ojciec Rudego w Akcji pod arsenałem, kapitan Karpiński w Stawce. Prawdziwe mistrzostwo pokazał w Barwach Ochronnych. Z zagranicznych aktorów wyróżnia się przystojny i utalentowany Ryan Gosling. On ma duży potencjał. Ja uwielbiam westerny. Super był Ucieczka z Fortu Bravo. I wszystkie z Johnem Waynem. Uczta na zamku krzyżackim była pięknie ukazana. Ile tam było smakołyków, trefnisi i znamienitych gości. Wiesz może dlaczego Aldona Anna zmarła w tak młodym wieku? Oleńkę i Kmicica najmocniej lubię z Sienkiewiczowskiej Trylogii. Czy lubisz filmy z Zygmuntem Hubnerem?
Barwy ochronne dla mnie są strasznie przygnębiające. Zapasiewicz jest takim łajdakiem, chociaż wydaje się że na dnie ciemnej duszy ma resztki sumienia. Nie mniej ciekawy jest Bez znieczulenia. Wayne to prawdziwy gigant. Zabijaka, ale jakże nieporadny wobec kobiet! Świetne połączenie! A teraz zagadka: w jakich westernach jego bohater ginie? Ja wiem o 2. O Hubnerze mówi się że był bardziej aktorem teatralnym. W Westerplatte zagrał dobrze chociaż nie zgodnie z faktami. Pamiętam jeszcze Orzeł, ale tam wybitny Gliński. Długosz pisze że Anna zmarła " nienormalną i straszną śmiercią". Można snuć domysły. Jakiś wypadek? A może wylew krwi który potrafi strasznie wykrzywić nawet najśliczniejszą twarz. Nie chcę wierzyć w jakieś trucia, choć Piastowie nie zawsze byli dobrzy dla żon. Jeżeli takie sprawy Cię interesują, to na Allegro za 11.50 (z dostawą) jest książka Zbigniewa Satały Poczet polskich królowych, księżnych i metres. Krótkie ciekawe biogramy. To małżeństwo było ważne dla Polski, bo pół wieku potem panowie polscy i litewscy zawierając unię powoływali się na przyjaźń Łokcia z Giedyminem. Chyba już o tym pisałem, ale przepadam za obiema córkami Aldony. A sama Królowa jest naszą pierwszą monarchinią która spoczęła w Katedrze. Kurczę, ja zaś zaczynam tęsknić za Krakowem. Pisałem jakiś czas temu o wielkiej bitwie Witolda z Mongołami and rzeką Worsklą. Było to w roku śmierci Jadwigi, 11 lat przed Grunwaldem. Witoldowi pomagał silny hufiec polski, a także...Krzyżacy. Nic to nie dało. Witold zbyt długo czekał, Tatarom nadeszły posiłki i doszło do potwornej klęski. A co do naszego filmu, to Kalenik mówił, że niedżwiedź w pewnym momencie uderzył go łapą, co aktora bardzo poturbowało. Czy aby nie zmyślał?
Dziękuję za polecenie mi kolejnej wspaniałej książki, na pewno ją kupię bo życie monarchów i ich wybranek zawsze mnie interesowało. Pamiętam, że bohater grany przez Johna Wayne, zginął w jego ostatnim dość smutnym filmie Rewolwerowiec. I jeszcze w westernie wojennym Alamo. Dobrze że nie zginął w Poszukiwaczach i odnalazł Debbie. Zawsze się tęskni do miast bliskich sercu, ja latem będę w Malborku. Myślę, że Pan Kalenik mógł mówić prawdę, on lubił się dzielić anegdotkami z planu. Opowiadał, że przyjaźnił się z Urszulą Modrzyńską i jej mężem Zbyszkiem. Jej mąż przyjeżdżał na plan by podziwiać talent żony i wspierać ją. Grażyna Staniszewska różniła się diametralnie od postaci Danusi. Podczas pracy nad tą produkcją dała się poznać jako osoba dowcipna, energiczna, aktywna miała dużo swoich pomysłów, jak urozmaicić postać Jurandówny. Zakładali jej blond perukę, bo jej naturalne włosy to były ciemny blond kręcone kędziorki. Czy lubisz filmy o Planecie małp?
Jeszcze jeden film mi się przypomniał w którym ginie postać grana przez Johna Wayne. To epicki film Piaski Iwo Jimy.
W Rewolwerowcu aktor sam już chorował na raka. A filmu o Iwo Jimie nie widziałem o zgrozo. Natomiast Alamo to świetny western, którego kanwą są prawdziwe wydarzenia z historii USA. To coś jak dla nas obrona Częstochowy. A ja jeszcze dodam Człowiek który zabił Liberty Valancea. Tam Wayne też umiera, ale....No właśnie! Nie będę mówił bo bardzo Ci ten film polecam. A więc mamy już czrery! Patrzę na regał i widzę książkę (2 to my) Polskie Królowe. Autorem jest Edward Rudzki. Tutaj biogramy są bardziej rozbudowane. Podałaś ciekawe informacje z planu Krzyżaków, ta peruka u energicznej Staniszewskiej....Kto by pomyślał. Ja za to mam ciekawostkę z planu Faraona. Otóż Barbara Brylska była ponoć tylko 3 dni na zdjęciach ( jeśli dobrze zapamiętałem). W tym czasie dała radę uwieść młodziutkiego Zelnika. Jak myślisz czy on choć trochę się opierał? Mi też Malbork chodzi po głowie. Jeśli tam się wybiorę, to prosto z Gdyni Orłowo. Tam jeździłem na kolonie i chcę choć trochę poleżeć w gorącym piasku. Zamknę oczy i cofnę się w czasie. Przepadam za takimi chwilami. W Krzyżakach bardzo udana jest bitwa Litwinów z odziałem piechoty . Bardzo wiernie ukazana w stosunku do powieści. Oczywiście Planeta małp to też mój ulubiony film. Wersja pierwotna z Hestonem dla mnie jest najcenniejsza, choć te nowe części też lubię. W ostatniej historia zatoczyła koło i znaleźliśmy się jakby na chwilę przed lądowaniem pierwszych bohaterów. Podoba mi się fragment ( pierwotna wersja) kiedy przyjaciel Hestona wbija malutką flagę USA w ziemię, a przecież minęło ileś tysięcy lat! Zaniedbałem Koronę Królów. Czy Aldona jeszcze żyje?
Gorąco Ci polecam Piaski Iwo Jimy. Wayne gra tam jak zawsze wspaniale. Takie wartościowe książki to lubię czytać, życie naszych monarchów było naprawdę fascynujące. Barbara Brylska to jedna z najpiękniejszych i najzdolniejszych aktorek. Tadeusz Łomnicki też był nią zachwycony. Piasek , plaża i drink z parasolką. Odpoczynek, szum fal i pełen relaks nad jeziorem w zawsze pięknym Malborku. Bitwa pod Grunwaldem jest w Krzyżakach ukazana z imponującym rozmachem, staranna dbałość o szczegóły. Widać kunszt wybitnego reżysera. Bardzo lubię filmy o Planecie Małp, z Hestonem, który był genialnym aktorem i serial pod tym samym tytułem z 1974 roku. Fascynującą postacią był Alan Virdon grany przez Rona Harpera. Świat w którym władzę sprawują inteligentne małpy to niezwykły pomysł na film. Aldona żyje i ma się dobrze, zawsze wspiera ją wierna Egle. Młoda królowa aktualnie oczekuje trzeciego dziecka, ma nadzieję, że będzie to upragniony syn. Jadwiga Łokietkówna dalej spiskowała przeciw niej ze swoją zaufaną dwórką Katarzyną Pilecką. Ich intrygi przerwała śmierć księżnej Kunegundy, matki Bolka. Ten niespodziewany cios, wpędził żonę Łokietka w ciężką chorobę i niemoc. Czy lubisz trylogię dolarową Sergia Leone? I filmy z Rogerem Moorem?
Mam duszę wędrowca. Chodzenie po górach do opuchnięcia stawów. Na plaży w Orłowie poleżałbym spoglądając w stronę morza i wypatrywałbym żaglów na widnokręgu. Drinki z parasolką raczej nie, ale łyk czegoś zza pazuchy nie jest niemożliwy. Na studiach byłem raz na spływie kajakowym. Kanał Wozniesjeński i Augustowski. Przepływaliśmy przez śluzy, czasem wystarczyło plasnąć wiosłem w sitowia by w górę wzbiło się dzikie ptactwo. Udało mi się złowić uklejkę na zwykłym kiju z kawałkiem sznurka i drutu.... A potem upiekliśmy szczupaka na rozgrzanym w ognisku kamieniu...Ale było fajnie. Spagetti westerny też oglądałem. A trylogia z Clintem i innymi gwiazdami, a do tego z świetną muzyką musi się podobać. Z Moorem jestem za pan brat od oseska. Uwielbiała go moja mama, a ja czasem oglądam na Youtube zajawkę serialu Ivanhoe. W czołówce Roger na koniu, w zbroi, a do tego kapitalna piosenka. Jako Bond i Święty wpisał się do historii kina. Ciekawe czy dziś w okolicach zamku w Malborku jest coŝ co nawiązywało by do filmu? Może knajpka? Zjadłbym stek pod nazwą Twardy Urlyk, albo kawałek rybki Szlachetny Jurand. A co do rybek, podoba Ci się Moby Dick?
Ja też lubię zwiedzać, wędrować. Poznawać nowych ludzi, nowe miejsca. Być w ciągłym ruchu, nie znoszę stagnacji. Jeśli odpoczynek nad jeziorem to podziwianie pejzaży i rozkoszowanie się pięknem przyrody. Super, że jesteś tak dobrym wędkarzem. Spływ kajakowy brzmi wspaniale. W Malborku jest wiele malowniczych knajpek. Najlepsza jest restauracja Lancelot, tam podają rycerskie dania, ładnie nawiązują do dawnej epoki. Moby Dick uwielbiam książkę i wspaniały film z niezapomnianą kreacją Gregory Pecka. Czy lubisz filmy z Grace Kelly? Kilka ciekawostek o Grażynie Staniszewskiej. Urodziła się w Łodzi. Wychowywała ją owdowiała matka. Ma dwóch młodszych braci Mariusza i Ludomira. Zawsze wiedziała, że zostanie aktorką.
Z tą wędką to był zupełny przypadek, nigdy więcej nic nie złowiłem, dlatego do dziś lubię to wspominać. Bardzo lubię góry. Kiedyś przeszedłem cały czerwony szlak od Ustronia po granicę z Ukrainą. Po drodze bardzo wiele ciekawych przygód. Koło Skarżyska w ustronnym miejscu widziałem zadbany cmentarz partyzantów. Nie było nazwisk, a tylko pseudonimy: Żbik, Ryś,Wilk...I data śmierci. Robiło to wrażenie. Widzę że znasz trochę Malbork. A ja mam kolegę z okolic Spychowa. Tamtejsi ludzie ponoć są dumni że to z ich mieściny pochodził literacki bohater Jurand.Grace Kelly niezwykle delikatna, mam wrażenie że stąpała jak motyl. Coś jak Raksa, Tuszyńska czy Michelle Pffeifer. Widziałem z pewnością W samo poľudnie i Okno na podwórze. Co to za filmy! A gdybyś miała wybrać najbardziej smutny film? U mnie to chyba La strada. I jeszcze tyleż smutny co przerażający Dziwolągi.
La strada rzeczywiście strasznie przygnębiający, nie mniej jednak Gulietta Masina zagrała po mistrzowsku. Ona w każdej roli była doskonała. Najbardziej smutny film to też Filadelfia. Bohater grany przez Toma Hanksa podejmuje walkę o sprawiedliwość i ze śmiertelną chorobą. Naprawdę wzruszająca produkcja. Czy lubisz filmy z Arnoldem Szwarzenegerem? Jeśli chodzi o ludzi gór to najmocniej podziwiam Wandę Rutkiewicz. Wspaniała osobowość, kobieta, która miała ogromny hart ducha. Nigdy się nie poddawała w walce o swoje marzenia. Chciałabym poznać Twoją opinię o tej ambitnej himalaistce?
Wspomniałem Dziwolągi. To film sprzed wojny, do dziś zakazany w niektórych krajach. Występują osoby kalekie, a akcja toczy się w cyrku. Strasznie przygnębiający. I jeszcze Błękitny Anioł.Tak, Arnold to gwarancja dobrej rozrywki. Tylko ten czas tak pędzi. Dogania Van Damma, Lundgrena,Stalone,Segala i wielu innych .To też jest smutne. To dotyczy także ślicznych aktorek. Jeszcze kwitną, Teron, Alba, nieziemska Johanson, no ale za chwilkę....Chyba ta pogoda tak pesymistycznie na mnie dziś wpłynęła. Wiesz że dzisiaj nawet nie byłem w kościele! Co do Rutkiewicz to wydaje się że przekroczyła trochę granicę ryzyka w swojej pasji. Zresztą nie tylko ona. Kiedyś czytałem że była zazdrosna o swoje dokonania. Ale na pewno miała wyrazistą osobowość. Mnie interesował wyścig sprzed 100 lat między Amundsenem a Scotem, kto dojdzie pierwszy do bieguna południowego. Wyczerpany Scot dotarł z kilkoma towarzyszami do bieguna, ale zastał tam wbitą flagę Norweską Amundsena. Norweg zostawił Scotowi też pewien specyficzny list. W drodze powrotnej Scot i jego koledzy zamarzli. A teraz przypomniała mi się do dziś nie wyjaśniona historia grupy Diatłowa. Znasz tą historię? Miałem wielką nadzieję że nakręcą nową, współczesną wersję Krzyżaków. To byłoby niesamowite. Ale nic z tego nie wyszło. Na razie. Kto mógłby zagrać Danusię? Czy Zamachowski mógłby być Maćkiem?
Filmu Dziwolągi jeszcze nie widziałam. Sylvester Stallone dalej wygląda korzystnie, mimo upływu lat. Nienaganna sylwetka i te jego piękne, marzycielskie spojrzenie. Pogoda naprawdę może czasami strasznie człowieka przygnębić. Znam historię grupy Diatłowa. Jest wiele hipotez na temat tej tragedii. Mogli zostać zabici przez człowieka śniegu Yeti. Paść ofiarą napaści przez zbiegłych więźniów pobliskich łagrów. Tylko ta teoria raczej upada bo nic im nie zginęło. Pojawia się też wątek, iż odkryli tajny radziecki poligon wojskowy, gdzie była testowana broń nuklearna stąd na ubraniach ofiar ślady promieniowania. Pod uwagę brany jest też wątek UFO, unicestwienie przez lud Mansów lub zejście lawiny. Która teoria bardziej do Ciebie przemawia? Ja też bardzo bym chciała, żeby nakręcili nową wersję Krzyżaków. Moje propozycje obsadowe: Danusia- Michalina Łabacz, Maćko- Arkadiusz Jakubik, Zbyszko- Marcin Rogacewicz, Jagienka- Maria Dębska, Księżna Anna Danuta- Jolanta Fraszyńska, Jurand- Bogusław Linda, Król Władysław Jagiełło- Piotr Głowacki. Podoba Ci się obsada jaką ułożyłam? Kogo byś chciał zobaczyć w poszczególnych rolach? Szczerze powiedziawszy nie przepadam za aktorem Zamachowskim. On nie potrafił udźwignąć roli Michała Wołodyjowskiego. Na tle innych aktorów w Ogniem i mieczem wypadł blado. Jego życie prywatne też jest mocno kontrowersyjne. Czy lubisz filmy z Ingrid Bergman?
Kilka osób z grupy Diatłowa miało połamane kości, ale na zewnątrz nie widać było śladów uderzeń...Jest o tym film fabularny ale kilka razy mi uciekł. Naprawdę nie wiem co o tym sądzić. Wolałbym intrerwencję istot człekopodobnych niż ludzi. Sylwester ma już chyba na twarzy sporo botoksu, ale go nie winię. Presja Hollywoodu. Danusię i Jagienkę dobrałaś idealnie. Łabacz widziałem w Wołyniu, a Dębską przed chwilą zachwyciłem się na zdjęciach. Jakubik też może być. Także i Fraszyńska, choć tutaj zastanowiłbym się nad Foremniak(też ma pokręcone życie). O tego Rogacewicza to trochę się niepokoję czy aby się w nim nie podkochujesz. No ale niech Ci będzie...Jagiełło powinien być starszy. Pod Grunwaldem był po 60 siątce. I był łysy. Strzelę Olbrychskim, albo Dziędzielem...Kot może by zagrał Juranda, a Gonera Urlyka. Może by ogłoszono casting? Ale reżyserem koniecznie Gibson! Ja nie lubię wogóle Ogniem i mieczem Hofmana. Stracono wielką szansę. Musimy pamiętać że Wołodyjowski jest tutaj jeszcze młody, to nie jest jeszcze mały rycerz z dalszych części. To Zamachowskiego trochę broni. Bergman widziałem w Casablance i jeszcze kilku filmach. Jest ładna, ale co do aktorstwa to muszę ją więcej pooglądać. No ale na przykład Garbo widziałem głównie w Królowej Krystynie i uważam że jest doskonała. Czy wiesz że ta wspaniała aktorka umarła prawie z głodu? Co do Ogniem i mieczem, to widziałaś może wersję włoską? Acha! Jeszcze jeden smutny film: Błękitny Anioł.
Witam aktualnie walczę z wirusem grypy. Na równi z Rogacewiczem dobrym Zbyszkiem byłby Józef Pawłowski. Z Olbrychskim trafiłeś idealnie. To wspaniały aktor, najlepszy w każdej roli. On jako Król Jagiełło na pewno byłby niezrównany. Gonera jest doskonały w roli biskupa Grota w Koronie królów. Tomasz Kot wcielił się po mistrzowsku w postać Ryszarda Riedla w Skazanym na bluesa. Nową wersję Krzyżaków mógłby z powodzeniem nakręcić Peter Jackson. On ma talent do tworzenia epickich i monumentalnych dzieł, jak np. Władca Pierścieni. Z polskich reżyserów, który też by się sprawdził przychodzi mi na myśl Jan Komasa. To ambitny, młody twórca. Czytałam, że Hoffman już w latach 70 chciał zrealizować Ogniem i mieczem, ale komuniści zaczęli go blokować. W roli Skrzetuskiego chciał obsadzić Daniela Olbrychskiego, swojego ulubionego aktora. Małym rycerzem miał być jak zawsze mistrz Tadeusz Łomnicki. Bergman zachwyciła mnie w Casablance i Anastazji. Greta Garbo była doskonała jako Ninoczka, Dama Kameliowa i Królowa Krystyna. Dlaczego tak wielka gwiazda musiała przymierać głodem? Wersji włoskiej jeszcze nie widziałam, ale słyszałam, że to film warty obejrzenia. Błękitny anioł piękny, choć smutny film. Marlenę Dietrich widziałam jeszcze w Maroku partnerowała tam Garemu Cooperowi. Mój dziadek jak był nastolatkiem podkochiwał się w Elżbiecie Barszczewskiej. Jaki jest Twój ulubiony film Federico Felliniego? Piękna, zachwycająca pieśń, kobieca wersja rzeczywiście najlepsza. Bardzo mi się podoba. Leopold Staff tworzył najpiękniejsze wiersze.
Co do Hofmana, to ktoś mi mówił że chciał w roli Oleńki obsadzić Brylską. Braunek ponoć miała posunąć się do argumentu łóżkowego i tak otrzymała tę rolę. Komasa moim zdaniem nie spisał się filmem o Powstaniu Warszawskim. Garbo zapadła na jakąś odmianę schizofrenii. Przestała wychodzić z domu, dbać o podstawowe potrzeby co doprowadziło do wycieńczenia jej organizmu. Jej ostatnie zdięcia pochodzą z filmu pornograficznego! Kiedy go kręcono na jakiejś ulicy , akurat tam przez przypadek przechodziła....Podobno romansowała z Marleną Dietrich. Staff przetłumaczył ten wiersz Inter den linden. Piękna miłosna poezja sprzed 800 lat. Też jest w internecie. Włoskie Ogniem i mieczem to ciekawostka. Skrzetuskiego gra Pierre Brice, odtwórca Winnetou, mojego idola z dziecęcych lat. Wydaje mi się że La strada jest największa u Feliniego. Szlochający Anthony Queen na plaży... Za późno zrozumiał że osoba którą poniewierał jako jedyna na świecie przez chwilę go kochała...Ale i Noce Cabirii są świetne, tylko znów przerażająco smutne. Widziałaś może któregoś z aktorów na żywo, prywatnie? Ja tak. Ale o tym kiedy indziej, bo mam dużo do opowiedzenia. Oby to zimno szybko przeszło. Potem piękne święta, za pasem urlop i realizacja planu Morze- Malbork. Czy lubisz aktora Mieczysława Stoora? Grał Hlavę. A także Stedke w Stawce. Dalej zachęcam do obejrzenia Mistrza. Gogolewski, Cybulski, Hanin, Borowski, Łapicki...Jest w sieci. Wracaj prędko do zdrowia.
Dzięki, postaram się szybko wrócić do zdrowia :) Pierre Brice byl przystojnym mężczyzną i dobrym aktorem. Najmocniej podobała mi się produkcja o Winnetou i Apanaczi. Ja też już nie mogę się doczekać Świąt i lata w zawsze pięknym Malborku. Mieczysław Stoor jeden z lepszych aktorów, o ładnej, intrygującej twarzy. Znakomity w roli Hlavy. Interesującą małą rólkę mial też w Pancernych. Szkoda, że tak przedwcześnie odszedł. Jak byłam z kuzynką na imprezie plenerowej, udalo mi się porozmawiać i zdobyć autograf od aktora Przemysława Cyprianskiego. To przemiły człowiek, ciepły i serdeczny dla wszystkich swoich fanów. Opowiedz jakich aktorów widziałeś na żywo? Czy lubisz filmy Krzysztofa Kieślowskiego?
Seria z Winnetou dla mojego pokolenia, dla mężczyzn w sile wieku, jest niezwykle cenna.Długo by można pisać. Ale teraz o aktorach. Kiedy byłem mały, mama zabrała mnie na spotkanie z Pieczką. Na dużym ekranie puszczano fragmenty Pancernych, a Gustlik opowiadał o filmie. Miał z sobą czapkę z filmu. W 1981roku byłem w połowie liceum. W Polsce trwał karnawał Solidarności, oddychało się wolnością.... Był lipiec. Poszliśmy z kolegą do organizacji OHP, gdzie były oferty pracy dla młodych ludzi, chcieliśmy dorobić na wakacje. Zdobyliśmy zlecenie na trzy dni przy konstrukcji scenografii do spektaklu TRAGEDIA ROMANTYCZNA DZIADY-KORDIAN. To było w hali w katowickim Spodku. SOLIDARNOŚĆ objęła patronatem tą sztukę. Miała ona charakter niezwykle patriotyczny dlatego tv komunistyczna nic nie nagrała, jest tylko dźwięk i trochę foto. Przenosiliśmy jakieś graty, zbijaliśmy ogromne krzyże. Ale co najlepsze widzieliśmy próby które trwały na okrągło. A potem reżyser osobiście przedłużył nam kontrakt i pod koniec zostaliśmy na całą dobę! Spaliśmy na siedzeniach w hali, a próby trwały i trwały...Siedziałem w takim przedsionku, a obok mnie Pyrkosz i Bilewski. Pyrkosz lekko szpakowaty, Bogusz z siwymi odrostami na brodzie. Był przeziębiony. Wyobraź sobie że oni nie zamienili z sobą ani słówka! A ja myślałem wtedy dlaczego Pyzdra i Kwiczoł z sobą się nie komunikują...Za chwilę przeszedł bardzo dostojnie Krzysztof Chamiec. Kiedyś przebudziłem się w nocy, bo bardzo głośno wzywano Kalinę Jędrusik na plan. Nie przychodziła. Wreszcie ktoś krzyknął "Kalina się kąpie!" Wszyscy parsknęli śmiechem, bo to aluzja do piosenki z Kabaretu Starszych Panów. Wreszcie weszła. Była już dość tęga, ale nawet z daleka złapałem trochę czasu który roztaczała... A teraz Olbrychski. Widziałem go jak zachodził do restauracji, wysoki, rudawe włosy. Ale jego aktorstwo! Był w białe koszulę, takiej jak w Potopie. Najbardziej przeszły mnie ciarki gdy śpiewał "Zemsta zemsta,zemsta na wrogach. Z Bogiem, a choćby mimo Boga!" I teraz wyobraź sobie Nataszo, że 3 lata temu w wywiadzie, stary Daniel wspominał ten właśnie fragment. Mówił że on grając nie widział ludzi, tylko oczy. Te oczy płonęły i powiększały się. A potem uniosły się do góry bo cały Spodek wstał by dać mu owację. Aktor wzruszył się po tylu latach. Na koniec pracy reżyser kupił nam jakieŝ jedzenie i przedstawił nam jakieś młode aktorki. I dostaliśmy zaproszenia na spektakl. Bardzo miłe wspomnienia. W następnym odcinku opowiem Ci bardzo pikantną historię z teatru, też z czasów licealnych. Kieślowskiego uwielbiam Przypadek, Spokój,Amator i Dekalog. Chociaż niektòre jego części trochę się starzeją.Przypominam też o Słodkiej Irmie. Wprowadzi Cię naprawdę w dobry nastrój. Czy widziałaś film Prosta historia? Jest taki wzruszający. Bardzo polecam. W Krzyżakach ciekawie ukazany jest Wielki Mistrz Konrad. On rzeczywiście nie chciał starcia z Polską i Litwą.
Dziękuję za kolejną fascynującą opowieść. Masz wielki talent do opowiadania wspaniałych historii. Filmy o Winnetou mają w sobie ogromny magnetyzm, który przyciąga widza. Z produkcji o dzielnych indianach to ja uwielbiam Ostatniego Mohikanina. Lubisz ten film? Daniel Olbrychski to mistrz on zawsze gra całym sercem. Tak prawdziwie i doskonale oddaje wszystkie emocje. Prostej historii jeszcze nie widziałam. Zauważyłam, że w głównej roli jest obsadzony genialny odtwórca postaci dobrodusznego Mateusza Cutberta. W weekend postaram się znaleźć czas dla Słodkiej Irmy. Intrygującą postacią w Krzyżakach jest Wielki Książę Litewski Witold, grany przez Józefa Kosteckiego. Z przyjemnością czekam na dalszą część opowieści. Czy lubisz filmy z Bogusławem Lindą?
O tak! Ostatni Mohikanin to wspaniały film. Mój ulubiony fragment to ten w którym Sokole Oko i Anglik obaj chcą ginąć za Korę. Potem w rytm niesamowitej muzyki biały jest palony, ale Nataniel skraca mu mękę strzałem z daleka. Jest też całkiem.fajne wersja Unkas Ostatni Mohikanin z tych lat co Winnetou. A prosta historia jest naprawdę bardzo przejmująca. Cieszę się że zasiądziesz do Irmy, przeżyjesz bardzo radosne chwile. Kiedy byłem chłopcem, to zbierałem żołnierzyki. W PRL-u produkowano ich wiele i byli oni bardziej atrakcyjni niż obecnie dostępni. Wśród nich był Witold, w czerwonej koszuli, z tarczą i mieczem,na koniu. Ten fragment kiedy wznosi broń i krzyczy Litwaaaa! Ciarki przechodzą. Witold nie był zbyt dobrym wodzem, był za to bardzo okrutny. Wiesz Nataszo, że Lindę też widziałem? Teraz sobie o tym przypomniałem. Było to w Krakowie na Kanoniczej. Pod koniec lat 80 byłem z kuzynem na wycieczce i weszliśmy do knajpki Związku Literatów Polskich na Kanoniczej właśnie. Boguś siedział przy winie z jakimiś kumplami. Fajnie zagrał anarchistę w Gorączce u Holland, w Przypadku, w Psach, Tato, a prześwietnie wcielił się w Soplicę. Naprawdę popłakałem się w kinie podczas spowiedzi Jacka Soplicy. A prywatnie Linda jest moim największym wrogiem bo miał szczęście być przez chwilę z Polą Raksą! Śmieję się pisząc to. A teraz przygoda pikantna. Byliśmy w klasie maturalnej na spektaklu Hamlet i inni. Sztuka grana była w stylu Grotowskiego, to znaczy widzowie siedzieli dookoła sceny, aktorzy byli bardzo blisko. Obok nas był stolik z garderobą, bo artyści nawet przebierali się przy nas! W pewnym momencie, mama Hamleta, Pani około 40 lat, bardzo piękna, podeszła do stolika z kostiumami aby się przygotować do następnej roli. Zdięła kaftanik, a potem skinęła w stronę kolegi, aby rozpiął jej zamek u sukienki. Czerwony jak burak kumpel zrobił to i pani artystka stanęła przed nami w bardzo kusej i z mgły utkanej haleczce. Widzieliśmy jej dolną bieliznę, górnej nie posiadała. Za to biust naprawdę piękny. Hamlet walczył na florety z Fortynbrasem, ale nas to już nie obchodziło. Niech żyje Szekspir! Myślę że Dorociński też mógłby zagrać w Krzyżakach. Nawet Zawiszę. Dziwię się że nie mamy filmu na miarę Walecznego serca we współczesnych czasach. Piastowie, Jagiellonowie,Sobieski, powstania, a kino albo milczy albo produkuje gnioty. Chciałabyś być statystką w jakimś historycznym filmie? Kogo byś zagrała choć przez dwie sekundy w Krzyżakach? Mną to mógłby rzucić Litwin na dzidy krzyżackie podczas zasadzki w lesie. Albo poogryzałbym duży kawał dziczyzny na uczcie w Malborku. Zgłodniałem.
Wszystkie Twoje opowieści są niesamowicie interesujące. Widziałam Słodką Irmę i to był piękny film. Wprowadził mnie w doskonały nastrój. Shirley Maclaine zachwycała w każdej scenie. Nie wiem czy wiesz, że parę dni temu zmarła moja ulubiona aktorka, wspaniała Grażyna Staniszewska. Myślę, że sukces jaki odniosła Korona królów, spowoduje wzrost zainteresowania produkcjami historycznymi i znowu się będzie u nas dużo kręcić ambitnych filmów o tej tematyce. Ja uwielbiam kino historyczne i kostiumowe. Zagrałabym w nim nawet najmniejszą rólkę. W Krzyżakach chciałabym się wcielić w postać dziewczyny, która rzuca Zbyszkowi kwiatka, kiedy on zmierza na egzekucję. Czy lubisz filmy z Marylin Monroe?
Martwię się czy czasem się nie przeziębiłaś Nataszo. Jeśli tak, to szybko zapraszam na prawdziwą ucztę liryczną związaną oczywiście z Krzyżakami. Otóż wspominałem ostatnio o bitwie Litwinów z oddziałem krzyżackim pod Nowym Kownem. Litwini zorganizowali zasadzkę w lesie. Krzyżacy nadchodząc śpiewali pieśń w rytmie marszowym w której powtarzało się słowo tamtaradei. W rzeczywistości jest to pieśń bardzo liryczna do słów 12 wiecznego niemieckiego poety. Tytuł jej to UNTER DER LINDEN. Na you tube jest jej kilka wersji. Polecam tę z pięknym kobiecym sopranem. A wiersz pod tym tytułem też jest w tłumaczeniu Staffa. Szybko odpisz czy Ci się to podobało.
Tak więc już są z sobą na wieczość, Zbyszko i Danusia. Wróciłem trochę do Korony i widzę że Anna jest już bliska śmierci. Film dofinansowano i ogląda się go trochę lepiej. Dziewczyna rzucająca kwiatek to byłby rzeczywiście fajny epizodzik. Ciekawe są wszelkie niespodzianki na planie. W Panu Wołodyjowskim pod koniec filmu, kiedy Michał i Ketling na przemian wydają komendy "ognia",w górze ekranu, daleko na drodze widać jadącą furgonetkę. Mam ten film i to prawda. Podobno Karewicz ma zegarek jako Jagiełło, ale nie mogę tego wyłapać. Z najsławniejszą blondynką filmy uwielbiam. Marylin była prostą dziewczyną, miała nieraz duże kłopoty z zapamiętaniem jednego zdania. Ale jej typ urody był bardzo interesujący. Nie była zwiewna i delikatna jak księżna Monaco, ale nie była też wyuzdana. Słomiany wdowiec i Mężczyźni wolą blondynki! Bardzo śmieszne. Prywatnie jest mi ją strasznie żal. Widziałem film dokumentalny na temat jej śmierci. Odtworzono widok pokoju w którym przedawkowała. Na stoliczku ze 100 buteleczek medykamentów. A psycholog podsumował"prawdopodobnie najpiękniejsza kobieta świata nie miała z kimś iść na randkę w sobotę". Tak to czasem jest. A w tym czasie w Europie królowała Bardot. Co o niej sądzisz? Jeśli znajdziesz czas to zerknij na Wojna państwa Rose. Też prześmieszne.
Aldona Anna straciła upragnionego syna, jej pozycja na dworze królewskim jest teraz mocno osłabiona. Na razie będzie żyła, uratują ją zioła od wiernego Arunasa. W życiu Marylin było dużo tragicznych momentów. Nie miała ciepłego, rodzinnego domu, jej matka była chora umysłowo. Brigitte Bardot, piękna kobieta, doskonała aktorka, gorliwa obrończyni praw zwierząt. Najmocniej podobała mi się w Pogardzie I w Bóg stworzył kobietę. Wojnę państwa Rose koniecznie muszę obejrzeć, ponieważ gra tam mój ulubiony aktor Michael Douglas. Fajnie, że mi powiedziałeś jak będę oglądała Pana Wołodyjowskiego to się przyjrzę tej furgonetce. Czy lubisz filmy z Elżbietą Barszczewską?
Chcę Cię jeszcze zachęcić do dalszych komedii. Przede wszystkim Rybka zwana Wandą. Dobre są filmy Mela Broksa, Lęk wysokości, Młody Frankenstein, Nieme kino. Z Monroe jest taka scena. Razem że swoim mężem, pisarzem Arturem Millerem udzielała wywiadu. Widać jak Miller wstydzi się swojej żony, bo jej wypowiedzi nie były wg. niego zbyt bogate. To już lepiej chyba miała z Di Maggio. Tak, to była zupełnie zwyczajna dziewczyna, ale to nic jej nie ujmuje. Przypomniało mi się, że Pola Negri musiała nosić wodę z Wisły do codziennych ablucji! A potem podbiła Amerykę. Widziałem kilka filmów z Barszczewską, ale żebym specjalnie do niej tęsknił, to nie. Za to Bardot zawsze przykuwa uwagę. Przepiękna była w Królowych dzikiego zachodu. A w Gdyby Don Juan był kobietą strasznie niszczyła mężczyzn. Czytałem Jej biografię, polskiego autora. Na koniec Brigitte podała mu policzek do pocałunku. I choć miała już wtedy prawie 70 lat to i tak wstrząsnęło to pisarzem! A kiedyś spędziła noc z Cybulskim w Paryżu. Zbyszek powiedział że był zalany w trupa i nie wie czy do czegoś doszło, ale rano artystka przygotowała śniadanie. W Krzyżakach ciekawą postacią jest Zygfryd de Loewe. Nie od razu chyba jest zły na 100 procent. Wydaje mi się że zmaga się z samym sobą, a potem przegrywa. Jak wybiorę się do Malborka, to będzie to czas Jarmarku Dominikańskiego w Gdańsku. Kilka dni bym pochodził po kątach z dzieciństwa. I jeszcze przypominam o polskim Mistrz. Ogromną dramaturgia i aktorstwo najwyższej próby.
Piszę w sprawie Aldony z Korony. Możesz coś napisać jak zmarła? W tej sprawie wysłałem wiadomość inną drogą ale może coś poszło nie tak.
Witam. Aldona zmarła straszliwą śmiercią, jej krew gniła. Całe ciało miała w bolesnych ranach, które nie chciały się goić. Arunas przyrządził dla niej napar niosący ukojenie w śmiertelnej chorobie. Kazimierz czuwał przy jej łożu mówił, że jak wyzdrowieje to pojadą razem do słonecznej Italii i nie będzie żałował pieniędzy na piękne suknie. Pozdrawiam.
Wygląda na to że filmowcy wprowadzili u Królowej zakażenie krwi, bo chyba tak można rozumieć zwrot "gnijąca krew".Śmierć straszna. A ja znalazłem na youtube słuchowisko radiowe z 1984r. Jakie? Krzyżacy. Nie chodzi o audiobuk, ale słuchowisko z aktorami tamtych lat. Trwa dobrych kilka godzin. Przed snem będę słuchał po kawałku. Taka ciekawostka.
Mateusz Król i Marta Bryła po mistrzowsku zagrali małżeństwo, które dopiero w obliczu śmierci uświadamia sobie jak wielkim darzyli się uczuciem. Słuchowisko radiowe brzmi świetnie, też chętnie posłucham. Chciałam się zapytać czy lubisz filmy z Catherine Deneuve?
Jest też słuchowisko Krzyżacy współczesne, chyba około 7 godzin. Początek jest świetny. Po ślubowaniu Zbyszka Danusi, księżna sądzę ich przy stole. Śmiejąs się przestrzega chłopaka aby nie trącał Danusi pod stołem w kolano. A ten mówi że nie, chyba że za dwa albo trzy roki.. Nie wiem czy kiedyś o tym wspominałem ale na youtube jest też cała Trylogia. Słuchowiska z lat 70 siątych. Mam na smartfonie 24 części Ogniem i mieczem. Coś wspaniałego. Zagłoba- Wichniarz, Wołodyjowski- Zapasiewicz itd. Kiedyś kupię lepszy sprzęt i przy zgaszonym świetle to puszczę i znajdę się wśród nich. Z C.D. widziałem Parasolki gdzie była taka dziewczęca, Wstręt gdzie była straszna z tą schizofrenią. W późniejszych filmach wyrobiła sobie pozycję Damy. Grała też przecież Annę Austriaczkę. Chciałem ostatnio iść na Sobibór.Nie wiem czy zdążę. Mam wspomnienia jednego z uciekinierów z tego obozu, Tovie Blata. Są straszne, ale i ciekawe. Do lipca jeszcze trochę. Muszę wszystko rozplanować. Gdańsk Malbork,Gdynia,Jastarnia,Westerplatte....Czy parówki i pieczywo jest tam tanie????
Wymoczek? Oj, nieładnie tak. Po prostu była delikatna, subtelna, zmysłowa. Jagienka za to "swojska kobita", energiczna, zadziora - po prostu dwie różne osobowości, jedni wolą takie, inni takie. Obie miały urok. Ja wolałbym Danusię, a kto inny Jagienkę
Też tak myślę. Jagienka łaziła po lasach i jeszcze rożne goście bobry za nią przynosili. Bobry, bo wtedy ciężko było o drukowany . pieniądz. Ale dzisiaj wypuścisz taką na pobocze drogi międzynarodowej to ci rano forsę przyniesie. A według Wodza to jeszcze pasożyty i różne choroby. Ja tam z kobitkami spotykam się tylko dorywczo, boje się żeby jakaś KODomitka płci przeciwnej do mojej mnie nie zgwałciła, na wszelki wypadek śpię z kotem.