PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395824}

Krzyk 4

Scream 4
2011
5,6 35 tys. ocen
5,6 10 1 35371
6,0 35 krytyków
Krzyk 4
powrót do forum filmu Krzyk 4

Znacie może jakieś podobne horrory do 'Krzyku' ?

Tynka19

koszmar minionego lata :DD

ocenił(a) film na 9
Mobilny

Powiem tak.. oglądałam, ale to taka beznadzieja, że hoho. xd a tym bardziej ' Koszmar następnego lata ' xD

Tynka19

co ty gadasz, to nie arcydzieło ale w klimacie krzyku ;)

ocenił(a) film na 9
Mobilny

może i w klimacie, ale beznadziejne. :D to już wolałabym oglądać Straszny Film 3 niż to :p

ocenił(a) film na 6
Tynka19

Halloween

ocenił(a) film na 9
Razorek_filmweb

Kiedyś oglądałam więc może skuszę się jeszcze raz obejrzeć. :)

ocenił(a) film na 6
Tynka19

Może przypadną ci do gustu krwawe walentynki?

ocenił(a) film na 9
a1ien_1385

A obejrzę z ciekawością! :) Może coś jeszcze polecisz? :>

ocenił(a) film na 6
Tynka19

,,Piątek trzynastego", ,,Koszmar z ulicy wiązów " , ,, Zbaw mnie ode złego", ,,Dom woskowych ciał "
,, Droga bez powrotu ", ,, Prześladowca ". Obejrzało się w życiu trochę tych filmów.

ocenił(a) film na 9
a1ien_1385

4 z tego mam obejrzane :) Ale co do 'Domu woskowych ciał ' to jakoś mnie nie ciągnie... ;p Może ' Prześladowcę' obejrzę. Warto? :)

ocenił(a) film na 6
Tynka19

Jedynka bardzo dobra, a dwójka średnia.

ocenił(a) film na 9
a1ien_1385

Skoro tak mowisz.. :)

ocenił(a) film na 6
Tynka19

Trójka podobno teraz wychodzi ale strach pomyśleć co z tego będzie jak scenariusz pisze gościu od drogi bez powrotu 5.

ocenił(a) film na 9
a1ien_1385

Drogi bez powrotu to ja jakoś nie lubię i nie przepadam, takie flaki z olejem jak dla mnie XD nie umiem znaleźć Prześladowcy z lektorem .. same z napisami . -.-

ocenił(a) film na 6
Tynka19

Mnie jakoś jedynka się nawet podobała, miała klimat i trzymała w napięciu ale pozostałe części już nie za bardzo (takie odcinanie kuponów). Jest jeszcze jeden film mniej więcej w tym stylu, ,,autostopowicz" chyba z 2007 roku. Film do wytrzymania, bez rewelacji ale kichy też nie było.
Może kojarzysz ,,Autostopowicza" z 1987 roku z Rutgerem Hauerem w roli głównej. Jeśli lubisz starocia to możesz obejrzeć (do mnie jakoś bardziej przemawiają filmy z tamtego okresu). Warto również wspomnieć o tym że to jego jedna z najciekawszych kreacji.
Jest jeszcze taki jeden film który jakiś czas temu oglądałem tytuł to chyba ,, Martwy krzyk'' ( ale nie jestem pewien ) ,szczerze mówiąc co najwyżej przeciętny, pełno absurdów i nie do końca ogarnięci bohaterowie.
Jeśli masz odwagę możesz luknąć, ale po za końcówką (która o dziwo była całkiem niezła) nie ma nic nadzwyczajnego. Ale można obejrzeć do śmiechu.

ocenił(a) film na 9
a1ien_1385

Nie oglądałam, ale zawsze przecież można. :> Ja ostatnio oglądałam ' Nie oglądaj sie za siebie ' . Film całkiem fajny gdyby nie to, że torturują ludzi, czego ja tak na prawdę nie znoszę. Nie lubię flaków oglądać.. Bardziej to obrzydza niż straszy.

ocenił(a) film na 6
Tynka19

A oglądałaś motel?

ocenił(a) film na 9
a1ien_1385

Powiem tak.. ściągnęłam, ale do tej pory nie obejrzałam. XD co sądzisz o nim ?

ocenił(a) film na 6
Tynka19

Jedynka dobra, trzyma poziom.
Dwójka średnia.

ocenił(a) film na 9
a1ien_1385

To jak piszesz, że dobra to obejrzę. :>

ocenił(a) film na 7
Tynka19

Być może już to oglądałaś, ale fajny jest horror ,,Kiedy dzwoni nieznajomy" ;D

ocenił(a) film na 9
martoos16

Oglądałam, oglądałam!:D

użytkownik usunięty
Tynka19

Ulice Strachu (1998)

Tynka19

Inne horrory (według mnie warte uwagi):
- Bal maturalny (2008)
- Amerykański gotyk (1987)
- Dom szaleńców (2004)
- Lustra (2008) (przy czym "Lustra 2" - nieco gorsze)
- Koszmar minionego lata (1997) (przy czym "Koszmar następnego lata" o wiele gorszy)
- Echo (2008)
- Walentynki (2001)
- Oszukać przeznaczenie (2000)
- Nieproszeni goście (2009)
- Nienarodzony (2009)
- Dark Water - Fatum (2005)
- Zemsta po latach (1980)
- Wywiad z wampirem (1994)
- Co kryje prawda (2000)
- Oko (2009)
- Siódmy znak (1988)
- Tajemnica śmierci (2007)

Niektóre są w podobnym klimacie. reszta to po prostu te, które widziałam i oceniłam na 7 lub 8 (Poza "amerykańskim gotykiem" - jako jedyny ma 6 gwiazdek u mnie, choć nie jest najgorszy)

ocenił(a) film na 9
EM_DE_KE_AS

dzięki, dzięki. Większość z tych wymienionych mam obejrzane więc obejrzę sobie tą resztę! :>

Tynka19

:-) jak zobaczysz, napisz czy się podobało (bo może mamy inny gust);-)

ocenił(a) film na 9
EM_DE_KE_AS

dobra! :)

ocenił(a) film na 9
EM_DE_KE_AS

Z tych co wymieniłaś to najbardziej podobał mi się 'bal maturalny' , bo inne już trochę mniej. :| Może znasz coś podobnego do BALU? :D

ocenił(a) film na 8
Tynka19

obejrzyj sobie Kłamstwo (Cry Wolf) 2005...

ocenił(a) film na 9
Luukasz

okej, dziękuję. :)

Tynka19

bunkier

Tynka19

Parodie są lepsze. Np. "Nie krzycz za głośno, bo zrobi się sprośno".
A serio to z ostatnich "Autopsja Jane Doe". Świetny klimat, szczególnie w pierwszej połowie. Na dobry slasher raczej ciężko w dzisiejszych czasach trafić. Niezły ponoć jest "Coś za mną chodzi", ale nie oglądałem. Jeszcze.
A jak lubisz się potorturować chorymi akcjami to może cosik z francuskich produkcji typu "Najście" czy "Frontière(s)" lub też "Martyrs" i "Blady strach". Tylko autentycznie ostrzegam - poziom brutalności tych filmów wykracza znacznie poza lajtowe w większości przypadków produkcje amerykańskie. "Krzyk" to przy nich pikuś.

ocenił(a) film na 9
Anonimus_Perfidius

"Coś za mną chodzi" oglądałam.. i szczerze dla mnie średniawy.
Ojj niee.. pierwszy i ostatni raz oglądałam takie kino jak "Martyrys" nigdy wiecej, przysiegam!

Tynka19

No to ciężko mi będzie jakiś slasher polecić. Może "Cabin In The Woods"? Albo nowsza odsłona "Teksańskiej masakry.."? Z tym, że w pierwszym przypadku to tak do końca nie jest slaher;)
Poleciłbym Ci coś z filmów koreańskich, ale tam również bywa bardzo brutalnie. Tylko tam, w przeciwieństwie do w/w filmów francuskich, jest przynajmniej jakaś fabuła;P Ja chyba jednak wolę filmy bazujące na klimacie - obrazy typu "Babadook' czy wspomnianej "Autopsji..", gdzie występują elementy dramatu i thrillera. Ewentualnie jak jest choro i brutalnie to z przymrużeniem oka (rzeczy pokroju "Martwicy Mózgu" czy serii "Martwe Zło"). No i klasyki - "Coś" Carpentera, "Alien", "Hellreiser", "Poltergeist" czy nawet taki mało znany horror s-f jak "Event Horizon".

ocenił(a) film na 9
Anonimus_Perfidius

wszystko co wymienilesto widzialam, ciezki ze mnie przypadek hahah :p

Tynka19

A "Sinister" oglądałaś? Nie jest on w tym klimacie ale według mnie dobry (tak na 7).. Tylko mowa o pierwszej części, po druga to kiepski horror. bardziej śmieszno-straszny. Chyba, że chcesz się pośmiać to tak - w "Sinister2" można się pośmiać :D

ocenił(a) film na 9
EM_DE_KE_AS

ogladalam obie czesci i mam dokladnie takie samo zdanie jak Ty :D