Krzyk 1 - 8/10
Krzyk 2 - 5/10
Krzyk 3 - 3/10
Krzyk 4 - 7/10
Krzyk 1 - rewelacyjna scena początkowa, świetny klimat lat 90tych, jasno wytyczone reguły horroru i zabawa tą konwencją, klasyka gatunku.
Krzyk 2 - przeniesienie akcji z małego Woodsboro, do miasteczka studenckiego nieco ograniczylo pole do popisu i nie do końca przysłużyło się tej części. Co prawda znalazło się tam kilka ciekawych scen SPOILER:(Gale i Dewey zaatakowani w archiwum taśm, Sidney z koleżanką uwięzione w policyjnym radiowozie), ale końcówka była porażką.
Krzyk 3 - tu się nie wypowiem, bo oglądałem dość dawno, ale pamiętam że byłem baaaaardzo rozczarowany, obejrzę ponownie, może się ocena zmieni.
Krzyk 4 - jedno z lepszych reanimacji horrorów, jakie było mi dane widzieć. Świetne dialogi, ciekawe sceny morderstw, no i wszystko dzieje się z powrotem w Woodsboro.
A jakie są Wasze noty???
Mi też się kiedyś część 3 wydawała fatalna i najgorsza, ale teraz po latach obejrzałem i jest lepsza od 2. Tzn. w 3 cały czas coś się dzieje, ale niestety głupot w tej części jest najwięcej. Moje oceny:
Krzyk - 8/10
Krzyk 2 - 6/10
Krzyk 3 - 6/10 choć lepiej się oglądało niż 2...
Krzyk 4 - obejrzę na dniach ;)
Uważam 3 cześć za najsłabszą,choć widziałem ją dawno temu i zdecydowanie muszę sobie odświeżyć tę część tak samo jak Krzyk 2 który już słabo pamiętam.
Krzyk - 9/10 rewelacja,kultowy film,inny niż reszta horrorów,oryginalny,super pomysł,świetna gra aktorska i za cholerę nie mogłem zgadnąć kto zabija:)
Krzyk 2 - 7/10 ale muszę obejrzeć ponownie bo słabo pamiętam tę część.Wiem,że mi się podobała,nadal był klimat z 1
Krzyk 3 - 6/10 To samo co z 2 do ponownego obejrzenia.Pamiętam,że byłem lekko rozczarowany,to już nie było to samo,zdecydowanie najsłabsza część.
Krzyk 4 - 8/10 Bardzo dobra część,kupa śmiechu,świetne sceny,dialogi,humor na wysokim poziomie i na tym niższym też.Świetnie się bawiłem,nie zabrakło też zaskakujących scen i ciekawych scen śmierci.W ogóle to trup ściele się gęsto w 4.Udana powrót po latach.
Obejrzałem ponownie "Krzyk 3" i dopiero teraz do mnie dotarło, że jest to pewnego rodzaju pastisz filmów grozy. Więcej tu akcji, więcej strachu i więcej humoru, co sprawia, że ogląda się go przyjemniej niż "Krzyk 2".
Po ponownym obejrzeniu muszę zmienić ocenę:
Krzyk 3 - 6/10
1. "Krzyk 1" - 7,5/10
2. "Krzyk 4" - 7,5/10
3. "Krzyk 2" - 7,5/10
4. "Krzyk 3" - 4,0/10
1. Krzyk 1 - 8/10
2. Krzyk 2 - 5/10
3. Krzyk 3 - 2/10
4. Krzyk 4 - 7/10
Takie jest moje zdanie, a raczej 5 nie będzie co ??
Jak widzisz, jeśli komuś podobały się wcześniejsze części, to się raczej nie zawiedzie, ta część najbardziej zbliżona jest do pierwszej, trzyma ten sam poziom. Jeśli ci się nie podobały poprzednie części, to daruj sobie i tą. Seria "Krzyk" wydaje się kultowa tylko i wyłącznie dla rasowych miłośników horrorów, którzy znająsię trochę na tym gatunku.
Będzie 5 i nawet 6 część bo to ma być nowa trylogia :)
Jeśli będą na tym samym poziomie co 4 to jak najbardziej jestem za :D
Dokładnie. Wiadomości o 5 i 6 są potwierdzone przez reżysera. Też jestem za... rodzi się nam nowa Jamie Lee Curtis :)
Scream - 8/10 za świetny klimat i ciekawe rozwiązanie fabularne (dwóch zabójców)
Scream 2 6/10 powtórka z rozrywki, juz nie tak świeża jak oryginał. Scena w radiowozie żałosna (znika pistolet gliniarza, zostawiają nieprzytomnego zabójcę zamiast chociaż sprawdzić kto to) i beznadziejne rozwiązanie (oczywiście IMO)
Scream 3 7/10 za odrobinę świeżej krwi, dużo wyraźniejszą nutę pastiszu, film w filmie, ale spory minus za naciągane rozwiązanie i mało charyzmatyczny czarny charakter
Scream 4 8/10 za udany powrót na stare śmieci, kilka nowych rozwiązań, humor na czasie (remaki, rebooty, ramakami poganiane) i odejście od klasycznego zakończenia, które do pewnego stopnia trzyma bardziej w napięciu.
Pozdrawiam wszystkich fanów "Krzyku";)