PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395824}

Krzyk 4

Scream 4
2011
5,6 36 tys. ocen
5,6 10 1 35507
6,2 27 krytyków
Krzyk 4
powrót do forum filmu Krzyk 4

PLUSY
+ świetna sekwencja otwierająca film. Śmiało dorównuje tej, którą znamy z oryginału.
Absolutnie nie chcę psuć niespodzianki, więc powiem tylko tyle, że pierwsze 10 minut
seansu to kwintesencja suspensu. Jest strasznie, zabawnie i zaskakująco. Nic nie jest
takie jak się wydaje...
+ aktorzy- obsada spisuje się świetnie. Na szczególne słowa uznania zasługują Hayden
Panettiere i Emma Roberts. Obie młode aktorki grają z wdziękiem i bez nadęcia. Widać,
że świetnie wpasowały się w konwencję
+ zwroty akcji- tych jest naprawdę sporo. Wes Craven wyraźnie bawi się schematami i
robi to w jeszcze bardziej odważny sposób niż w poprzedniej trylogii.Tym razem zginąć
może każdy a widz do końca nie wie kto jest właściwie głównym bohaterem. To sprawia,
że całość wymyka się licznym schematom
+ realizacja- to nie jest wielkie zaskoczenia. Wysoki budżet widać gołym okiem. Twórcy
równocześnie jednak nie przeginają i efekty komputerowe są tak zakamuflowane, że
trudno je dostrzec

MINUSY
- muzyka- tym razem ścieżka dźwiękowa odgrywa znacznie mniejszą rolę niż poprzednio.
Brak scen, w których napięcie buduje się nie głośnym łubu dubu, ale nastrojową
melodią.
- płaska postać Sydney Gale. W poprzednich odsłonach to była pełnokrwista postać.
Tym razem sprawia wrażenie jedynie tła choć w gruncie rzeczy nie jest wcale postacią
drugoplanową. Z kolei Gale straciła dawny pazur. W niektórych momentach twórcy na
siłę chcą nas przekonać jaką twardą babką jest Gale, ale wychodzi to dość sztucznie.
- sekwencja zamordowania policjanta i jego hasełko. Żenująca sekwencja, która swoim
poziomem przypomina "Scary movie". Ani to straszne a już na pewno nie zabawne

PODSUMOWANIE
To najkrwawsza i momentami najodważniejsza część serii. Jako horror wypada całkiem
sprawnie, ale na tle poprzednich części lokuje się dopiero na trzecim miejscu- jest
lepsza niż trójka lecz nieco ustępuje dwójce. Do oryginału niestety jej daleko. Mam
wrażenie, że twórcy na siłę chcieli zrobić coś innego co niestety w tym wypadku było nie
do końca dobrym pomysłem. Po tak długiej przerwie liczyłem raczej na powrót klasyka
niż próbę zredefiniowania gatunku. Nie zmienia to faktu, że "Krzyk4" to świetna rozrywka i
dowód na to, że przy odrobinie chęci da się jeszcze z gatunku wiele wykrzesać.

ocenił(a) film na 6
Paulos84

popieram i musze przyznac ze nie bylo spoilerow...zadziwiajace :)

ocenił(a) film na 8
Paulos84

dwójki nie znosze. brak jej polotu z pierwszej odslony. także 4 na drugim miejscu jak nic ;]