No obejrzałam właśnie i wiadomo swoje lata mam już wiec koleś w masce z nożem już mnie nie przeraża ale film z dużym dystansem do siebie. Bardzo lekko potraktowany co nadaje mu specyficzny klimat. Mnie osobiście się podobał, jest to taki typ filmu który ogląda się ze znajomymi i można się po prostu dobrze bawić. Arcydziełem nie jest ale to chyba oczywiste w końcu to "Krzyk" ale mnie się podobał. Był wesoły i nawiązywał do pierwszej części do której podchodzę bardzo nostalgicznie. Także ludziom bez wygórowanych oczekiwań polecam innym nie radze oglądać.
Gdybyś przypomniała sobie pozostałe części, to byś zauważyła że cała seria ma charakter komediowy, zwłaszcza "Krzyk 3", taki urok tych filmów.
Również odniosłam takie wrażenie; komedia i w dodatku tragedia. Film mi się nie podobał,przede wszystkim właśnie przez te groteskowe sytuacje.Nie rozumiem też stwierdzenia,że cała seria Krzyków ma charakter komediowy. Pierwotnym zamierzeniem Cravena w 96 było stworzenie horroru.Tak też się stało. Pozostałe części to kolokwialnie mówiąc odgrzewany kotlet,lecz cały czas gatunkowo horror,tyle,że coraz bardziej kiczowaty. Czwarta część jednak to przerost i formy i treści,miałam wrażenie,że oglądam kolejny 'Straszny film' :]
Miałem okazję dopiero wczoraj obejrzeć "Krzyk 4". Napiszę tak: należę do fanów trylogii "Krzyk" i nie znalazłem tam zbyt wielu beznadziejnych scen, mało t ego popularne nawiązywanie do pierwszych części może nie wyjść pod warunkiem, kto tak naprawdę się za tą robotę bierze. Tutaj mamy Wes'a Craven'a i według mnie wywiązał się on jak i cała reszta ze swojego zadanie w zgrabny sposób :)
Podoba mi się wszystko zaczynając od faktu powrotu starych bohaterów a kończąc na zaskakujących zwrotach akcji i "ponurą" aurą. W pewnych momentach myślałem, że Gale i Sid zginął ale dzięki Craven'owi tak sie nie stało.
Film godny polecenie i uwagi, złożony ale jednak działający według jasno określonych schematów z części pierwszej - godny polecenia: 10 / 10 :)
Pozdrawiam.
czy ten film nie powinien nazywać się przypadkiem Straszny film cz 100??Toż to komedia nie horror
Piszę to już na tym forum po raz chyba już dziesiąty i będę pisać dopóki się nie nauczycie: Przeoczacie bardzo poważną rzecz jeśli chodzi o całą tę tetralogię. Wszystkie filmy z serii to slashery. Slasher jest gatunkiem horroru z elementami komediowymi, w którym morderca zabija swoje ofiary nożem (np. Krzyk) lub innymi przyrządami tnącymi (Koszmar z ulicy Wiązów), czasem również piłą (Teksańska masakra...).
Pozdrawiam :)