PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=395824}

Krzyk 4

Scream 4
2011
5,6 36 tys. ocen
5,6 10 1 35507
6,2 27 krytyków
Krzyk 4
powrót do forum filmu Krzyk 4

No obejrzałam właśnie i wiadomo swoje lata mam już wiec koleś w masce z nożem już mnie nie przeraża ale film z dużym dystansem do siebie. Bardzo lekko potraktowany co nadaje mu specyficzny klimat. Mnie osobiście się podobał, jest to taki typ filmu który ogląda się ze znajomymi i można się po prostu dobrze bawić. Arcydziełem nie jest ale to chyba oczywiste w końcu to "Krzyk" ale mnie się podobał. Był wesoły i nawiązywał do pierwszej części do której podchodzę bardzo nostalgicznie. Także ludziom bez wygórowanych oczekiwań polecam innym nie radze oglądać.

sisi_17

Gdybyś przypomniała sobie pozostałe części, to byś zauważyła że cała seria ma charakter komediowy, zwłaszcza "Krzyk 3", taki urok tych filmów.

ocenił(a) film na 3
sisi_17

Również odniosłam takie wrażenie; komedia i w dodatku tragedia. Film mi się nie podobał,przede wszystkim właśnie przez te groteskowe sytuacje.Nie rozumiem też stwierdzenia,że cała seria Krzyków ma charakter komediowy. Pierwotnym zamierzeniem Cravena w 96 było stworzenie horroru.Tak też się stało. Pozostałe części to kolokwialnie mówiąc odgrzewany kotlet,lecz cały czas gatunkowo horror,tyle,że coraz bardziej kiczowaty. Czwarta część jednak to przerost i formy i treści,miałam wrażenie,że oglądam kolejny 'Straszny film' :]

ocenił(a) film na 9
obs_ordine

Miałem okazję dopiero wczoraj obejrzeć "Krzyk 4". Napiszę tak: należę do fanów trylogii "Krzyk" i nie znalazłem tam zbyt wielu beznadziejnych scen, mało t ego popularne nawiązywanie do pierwszych części może nie wyjść pod warunkiem, kto tak naprawdę się za tą robotę bierze. Tutaj mamy Wes'a Craven'a i według mnie wywiązał się on jak i cała reszta ze swojego zadanie w zgrabny sposób :)
Podoba mi się wszystko zaczynając od faktu powrotu starych bohaterów a kończąc na zaskakujących zwrotach akcji i "ponurą" aurą. W pewnych momentach myślałem, że Gale i Sid zginął ale dzięki Craven'owi tak sie nie stało.

Film godny polecenie i uwagi, złożony ale jednak działający według jasno określonych schematów z części pierwszej - godny polecenia: 10 / 10 :)

Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 3
sisi_17

czy ten film nie powinien nazywać się przypadkiem Straszny film cz 100??Toż to komedia nie horror

ocenił(a) film na 4
CelineMarie

Piszę to już na tym forum po raz chyba już dziesiąty i będę pisać dopóki się nie nauczycie: Przeoczacie bardzo poważną rzecz jeśli chodzi o całą tę tetralogię. Wszystkie filmy z serii to slashery. Slasher jest gatunkiem horroru z elementami komediowymi, w którym morderca zabija swoje ofiary nożem (np. Krzyk) lub innymi przyrządami tnącymi (Koszmar z ulicy Wiązów), czasem również piłą (Teksańska masakra...).
Pozdrawiam :)