PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=260505}

Książę Persji: Piaski czasu

Prince of Persia: The Sands of Time
2010
6,9 161 tys. ocen
6,9 10 1 160547
5,5 33 krytyków
Książę Persji: Piaski czasu
powrót do forum filmu Książę Persji: Piaski czasu

Dusza Wojownika

użytkownik usunięty

Miejmy nadzieję, że powstanie. Oby filmem zajęło się inne studio, bo Disney' owi Piaski wyszły zbyt bajkowo. Zgoda, zrobione na podobieństwo pierwszej części, ale oczekiwałem czegoś więcej.

Dusza Wojownika staje się mroczna, krwawa, po prostu nie dla dzieciaków. Z Disney'em to nie wyjdzie.

Jestem świeżo po seansie Johna Cartera i według mnie rewelacyjnie do roli Księcia pasuje Taylor Kitsch. Jake, mimo wszystko, zbyt lalusiowaty. Natomiast Carter wyglądem i głosem przewyższa Gyllenhaala, jeśli chodzi o tytułową postać. Sądzę, że jest duża szansa na dwójkę, bo może z pierwszej części zyski nie były jakieś przeogromne, ale w zanadrzu kolejne odsłony i z dobrą reklamą może być sukces. Podstawą dobry scenariusz, aby uchwycić najważniejsze wątki z gry. Czekam na opinie.

"może z pierwszej części zyski nie były jakieś przeogromne'

Zysków nie było żadnych. Przez ten film Disney jest w plecy o 65 mln dolarów. Podobnie sprawa ma się z Carterem.

użytkownik usunięty
Grievous

To prawda, nie postarali się. Co nie zmienia faktu, że ktoś może się pokusić o ekranizację dwójki.

Raczej nie. Właściwie to oprócz "Resident Evil" adaptacje gier nigdy nie były zbyt dochodowe.

Grievous

Nie wiem skąd bierzesz swoje informacje. Moje podają, że adaptacja filmowa Prince of Persia zarobiła ponad 300 milionów dolarów. Początek miała kiepski, ale do teraz wystarczająco dużo dochodów zapewniła. Poza tym Tomb Raider, Pokemon, Mortal Kombat. Dużo jest adaptacji, które zarobiły mnóstwo pieniędzy. Ich jakość to inny temat.

Ja dam filmowi ocenę 6/10. Do zalet na pewno zaliczę pewną wierność do serii (grałem właściwie tylko w jedną część, to co ja się znam). Cofanie się w czasie nie było nadużywane, wręcz brakowało go przez ćwiartkę filmu. Widać było, że całą skoczność z gier przenieśli do filmu, co jest plusem. Nie umiem oceniać gry aktorów, ale wydała mi się ok. Adaptacja niestety śmierdzi Disneyem, dlatego fabuła przywodzi na myśl pierdyliard innych produkcji, a żarty są często średnie (jednak niektóre mi się spodobały).

Celeb

I co z tego ze zarobiła ponad 300 mln jak kosztowała 200? Żeby produkcja się zwróciła musi zarobić dwa razy tyle co kosztowała (gdyż połowa pieniędzy idzie do kieszeni kin i dystrybutorów). Film zarobił 335 mln, minimum jakie musiałby uzyskać żeby mówić jedynie o zwrocie budżetu to 400 mln.

Piaski raczej miały być bajkowe.

użytkownik usunięty
neo_angin

Istniej coś takiego jak odejście od tematu.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

Właśnie, klimat pierwszej części gry nie był jakiś mroczny, więc tutaj ta bajkowość jak najbardziej pasuje.