Witam. Film jest na podstawie gry i stąd moje pytanie. Piaski czasu to która część gry o ile je ma? (np. jakby powstał film na podstawie SpellForca i zatytułowany był SpellForce: władca smoków to chodziłoby o część drugą:D) Nie grałam nigdy w tą grę dlatego nie wiem czy ona się dzieli na części czy postanowili zrobić film na podstawie ostatniej gry, która wyszła:D
Film jest na podstawie pierwszej gry z trylogii, na którą oprócz Piasków Czasu składają się: Dusza Wojownika i Dwa Trony. W filmie znalazły się również luźne nawiązania do PoP z 2008 roku(która z poprzednimi produkcjami nie ma NIC wspólnego). Najnowsze przygody Księcia fabularnie znajdują się między Piaskami czasu a Duszą Wojownika i raczej nie są w żaden sposób związane z filmem.
BTW: Druga część Spellforce nosi podtytuł Czas Mrocznych Wojen(czy jakoś tak) a Władca Smoków to dodatek do tej gry.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź:D przez tytuł władca smoków chodziło mi o to piaski czasu to dodatek gry z 2008 roku czy też jest to gra z 2010 i która to cześć:D Teraz już wszystko wiem:D Dzięki raz jeszcze:D
Nie ma sprawy;) Jakby Cie interesowały tytuły z tej serii to tu są wszystkie wymienione łącznie z datami produkcji i przyporządkowaniem do danej serii http://pl.wikipedia.org/wiki/Prince_of_Persia .
A czy przypadkiem Piaski Czasu nie były druga czescia? Jeszcze w XX wieku (rok 1987 jesli sie nie myle) powstal Prince of Persia. Graficznie mało ma wspolnego z Piaskami, możliwosci tez mniejsze, fabuly szczerze mowiac nie znam jesli jakas byla, ale jakby nie patrzec to ciagle Prince.
btw nie mozna chyba mowic o trylogii skoro, nawet nie liczac wyzej wspomnianej wersji, tytuly sa przynajmniej 4. znam Piaski czasu, Dusze, Trony i jeszcze najnowszy- Zapomniane Piaski
LaraNotsil- chociaz Piaski to pierwsza/druga czesc gry (zalezy czy liczyc wersje z 1900 ktoregos roku) to sam film jest raczej o wydarzeniach sprzed fabuly gry. Koncowke filmu mozna polaczyc z poczatkiem gry (potem cala fabula gry zostaje wycieta i dochodzimy do samego jej konca na koniec filmu)
Moi drodzy, robimy chyba z igły widły:D. Na początku był Prince of Persia z 1989 roku, jego sequel z 1994, potem Prince of Persia 3D.
Dalej seria piasków czasu, czyli Piaski Czasu (2003), Dusza Wojownika(2004) i Dwa Trony(2005) oraz Zapomniane Piaski(2010). Dalej mamy niepowiązany z resztą Prince of Persia
,,btw nie mozna chyba mowic o trylogii skoro, nawet nie liczac wyzej wspomnianej wersji, tytuly sa przynajmniej 4. znam Piaski czasu, Dusze, Trony i jeszcze najnowszy- Zapomniane Piaski"
Teoretycznie tak, ale zauważ, że Dusza Wojownika, druga część jest fabularnie powiązana z Piaskami czasu, czyli i,,jedynką", zaś Dwa Trony są zwieńczeniem rozpoczętej przez te dwa tytuły historii. Zapomniane Piaski poza głównym bohaterem i piaskiem nie mają nic wspólnego z fabułą reszty.
,,chociaz Piaski to pierwsza/druga czesc gry (zalezy czy liczyc wersje z 1900 ktoregos roku) to sam film jest raczej o wydarzeniach sprzed fabuly gry. Koncowke filmu mozna polaczyc z poczatkiem gry (potem cala fabula gry zostaje wycieta i dochodzimy do samego jej konca na koniec filmu)"
Z całym respektem;), ale nie wiązałbym w żaden sposób filmu z uniwersum z gier. To tylko luźna wariacja, zawierająca parę motywów z gier.
Zawsze tak jest jeżeli chodzi o gry. W filmie występują główni bohaterowie i wrogowie... nic odkrywczego nie napisałam:D Jednak jak cały film miałby polegać na skakaniu i bijatyce to nie byłoby to takie ciekawe:D Np. nie wyobrażam sobie filmu, który wiernie oddałby gre assassin's creed (1 bo w dwójkę nie grałam) jednak jakby zrobili to przypuszczam niewiele byłoby z gry:D Także nie dziwie się, ze film lekko nawiązuje do gry:D z tego co widziałam na zwiastunie gry to ciągłe skakanie po budynkach i wieczna ucieczka nie sprawdziłaby się w filmie:D Za to w grze zapewne jest to rewelacyjne:D Wracając do tematu: teraz wiem, że mogę mieć lekkie/malutkie nadzieje na kontynuacje filmu. Zobaczymy jak będzie. Dzięki za poświęcony czas jak i cierpliwość:D Wiem, ze ciężko tłumaczy się komuś grę jeżeli osoba widziała tylko jeden zwiastun danej gry a o reszcie dowiedziała się tylko dlatego, że powstał film:D
"nie wiązałbym w żaden sposób filmu z uniwersum z gier"
w filmie ksiaze znajduje sztylet podczas oblezenia (jak w grze) jednak zanim uwolni piaski (co w grze nastapilo chwile potem) pobiegal troche po pustyni i zakochal sie w ksiezniczce. w sumie poczatek taki sam :P i koncowka podobna
"Wiem, ze ciężko tłumaczy się komuś grę jeżeli osoba widziała tylko jeden zwiastun danej gry"
Ciezko tlumaczyc, racja. Ja tez widzialem kilka minut na YT ale jakos mnie nie zachwycily. Z ciekawosci pozyczylem gre i zostalem oczarowany, goraco polecam pograc :) jeden zwiastun nie oddaje klimatu
Źle to ujęłem;). Chodzi mi o to, że gdybyśmy mieli jedno spójne uniwersum, takie ,,World of Persia"XD to nie moglibyśmy w nim umieścić zarówno gier jak i filmu, gdyż ich fabuły nie łączą się ani nie uzupełniają! Fakt, są podobne motywy, nawiązania, ale gra idzie swoją drogą i film swoją. Ale że zakończenia zawierają podobny motyw, to druga część filmu może być podobna do drugiej części gry. Rozumimy?:D
"Zapomniane Piaski poza głównym bohaterem i piaskiem nie mają nic wspólnego z fabułą reszty. "
Dzieją sie miedzy Sands of Time a WW więc jest to czesc serii, ktora w tym momencie staje sie kwadrologią.
jest tylko częścią serii na papierze bo nic nie wnosi do wątku fabularnego całej opowieści
ja mam pytanie.. skoro jest trylogia gier xD to mozna sie spodziewac dalszych czesci filmu?? na podstawie gier? ;))
a może ktoś wie czy sa już krecone/planowane??