PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=507169}

Labirynt

Prisoners
2013
7,9 270 tys. ocen
7,9 10 1 269563
7,6 92 krytyków
Labirynt
powrót do forum filmu Labirynt

Jedno wielkie ALE.

użytkownik usunięty

Jak to możliwe, że po złapaniu przez policję ALEXA nie wyszło na jaw, że ta psychopatka nie jest
jego ciotką? Przecież w takiej sytuacji policja zawsze sprawdza dokumenty itp. Byłoby 9 ale przez
tą jedną sytuacje daje 8.

to samo pomyślałam...

ocenił(a) film na 10

Porwali go jako młodego chłopaka. Jak zdecydowali się go przygarnąć to został Alexem Jonesem. Rodzice umarli, nie mieli żadnych dokumentów i tyle. Cokolwiek mogli przecież sfabrykować, żeby świadczyło na potwierdzenie tych słów. Tak już potem funkcjonował jako Alex Jones. W dokumentach musiało się zgadzać. Tacy psychiczni ludzie z inteligentnym planem porwań opartym o cały labirynt musieli działać precyzyjnie.

użytkownik usunięty
lichy_2

Ale matka Alexa żyła. Loki nawet ją odwiedził a ona się żaliła , że codzinnie ogląda syna na jedynym video jakie ma...

ocenił(a) film na 10

Wiesz ja tylko mówię, że to nic nierealnego, że rodzina przygarnęła chłopaka, a o jego pochodzeniu nie było wiadomo kompletnie nic. Niektóre przypadki rzucają się w oczy, rozumiem to, ale w życiu też nie raz wychodzi taki bajzel, że można takie sytuacje zrozumieć. Wracając do tej sytuacji z matką Alexa to zastanowiłem się czy to jej syn nie okaże się porywaczem i jakby mógł wyglądać dzisiaj. Myśl szybko przyszła i szybko poszło, zupełnie nie zwróciłem na to dalszej uwagi, a okazałaby się to kluczowe;-) Najdziwniejsze było dla mnie to jakim słabym detektywem jest Loki. Widzi charakterystyczny symbol labiryntu na zdjęciu męża Holly, potem u ofiary księdza - jak on tego nie zauważył!!! a dalej po zatrzymaniu tego miłośnika gadów... Oceniłem na 9 bo trzymał film w napięciu i był świetny ale ten błąd cholernie rzuca światło na całość.

użytkownik usunięty
lichy_2

Nie ma dyskusji, że film jest świetny i trzyma w napięciu, to zdecydowanie jeden z lepszych jeśli nie najlepszy film jaki w tym roku widziałam ale ten jeden mankament strasznie zaczął mi po obejrzeniu filmu przeszkadzać

ocenił(a) film na 9
lichy_2

Ja powiedziała moja koleżanka w kinie: to nie CSI :) Loki był normalnym policjantem, a nie superszpiegiem.

ocenił(a) film na 10
female_hareton

Ok policjantem ale nie za bardzo kompetentnym. Skoro mi natychmiast wpadł w oko ten symbol na szyi trupa w piwnicy księdzą to czemu pan policjant tego nie zauważył? Już nie mówię o tym, że wcześniej widział taki sam na zdjęciu męża porywaczki. Ja nie wymagam, żeby to był Sherlock Holmes ale ludzie...

ocenił(a) film na 9
lichy_2

Bo ty jesteś widzem i wiesz o innych rzeczach niż bohater filmu. Przeważnie w filmach każda scena ma swoje znaczenie, więc jak pokazują nam księżulka i jego ofiarę, to widz powinien się domyślić, że ta scena czemuś ma służyć. A że policjant się nie domyślił to bym się nie czepiała. Tak na logikę - labirynt to nie jest jakiś szczególnie niepopularny motyw, trup swoje w piwnicy przeleżał, a porwanie dziewczynek to była świeża sprawa.

A o tym, że Loki wcześniej widział medalion na zdjęciu męża to nie wiem o co ci chodzi? Kiedy niby? Przecież on to zdjęcie zobaczył dopiero pod koniec filmu i wtedy w mig skojarzył fakty.

lichy_2

charakterystyczny symbol u męża porywaczki zobaczył na samym końcu

ocenił(a) film na 10
arrturro25

No właśnie..

ocenił(a) film na 9

Na mój gust on był całe życie, od porwania, szprycowany tym koktajlem, o którym wspomina ciotka. LSD plus ketamina plus coś tam jeszcze. Stąd IQ 10-latka i totalny bałagan w oczach. Dokumenty mogli załatwić sto lat temu ;)

ocenił(a) film na 9
SithFrog

Dokładnie. Dodatkowo mogli się przeprowadzać co jakiś czas. Kto by tak dokładnie sprawdzał

ocenił(a) film na 8
SithFrog

Ja jednak stawiam nie na koktajl, lecz na incydent z wężami, jak mówiła ciotka. Stąd węże u Taylora, który chciał tę sytuację odwzorować.

ocenił(a) film na 9
annica_2

Węże były po to, żeby porywane dzieci zamykać w trumienkach z wężami. Był to sposób na złamanie psychiki dzieci, spowodowanie rozdwojenia jaźni, bo większość dzieci (za wyjątkiem tych kilkunastu, o których mówił ksiądz, które zostały zamordowane) nie wytrzyma takiej tortury. Zresztą, użyjcie wujka gugla o co chodzi z wężami i trumnami. Albo przeczytajcie wątek na tym forum o MK Ultra.

Po tym, jak następowało rozszczepienie umysłu dziecka, porywacze używali koktajlu, którym poczęstowali wolverina i wszczepiali alternatywnym, stworzonym przez siebie, umysłom dzieci, to co chcieli. Takie dziecko, ze stworzoną i kontrolowaną przez nich alternatywną osobowością albo im "uciekało" albo się w jakiś inny sposób odnajdywało. W każdym razie wracało do rodziców i do swojego środowiska. Mijają lata, a one wciąż mają alternatywną, niewolniczą osobowość, którą "mistrz" może w każdej chwili uruchomić...

wont

Zgadzam się. Co innego być porwanym w wieku 25 lat, a co innego mając 10 lat.
Prędzej czy później psychika się złamie i położy cień na całe dalsze życie.
Nie sądzę poza tym, że dziewczynki będą normalne. Mogą być takie jak Alex i Bob.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty

ma rację, powinno się uprzedzać o tym, że w wypowiedzi znajdują się spojlery

Git_z_INNE

To powinno być karalne