Labirynt

Prisoners
2013
7,9 270 tys. ocen
7,9 10 1 270399
7,5 68 krytyków
Labirynt
powrót do forum filmu Labirynt

Witam! Oglądałem film dość uważnie, starając się skupić na wszystkich aspektach fabuły, aczkolwiek
mimo to parę elementów wydaje mi się nieścisłych i nie pasujących do całej "układanki". Może ktoś inny
dostrzegł to, co ja przeoczyłem i uda się poskładać całą tę intrygę do kupy. :)

1. Czy Holly Jones, babcia Alexa, kłamała kiedy mówiła, że "całkiem zapomniała o Bobie Taylor, dopóki nie
przeczytała nagłówków w gazetach"? Kwestie te wypowiedziała podczas rozmowy z Kellerem, wówczas
objaśniała mu też inne szczegóły swojego przestępczego fachu, więc po co miałaby kłamać w tej akurat
kwestii? Ale z drugiej strony Bob Taylor, zdaje się, współpracował z Panią Jones, wszak u Niego właśnie
znajdowały się strzępki ubrań porwanych dzieciaków. Widzieliśmy też, jak Bob Taylor włamuje się do
domów porwanych dzieci. Myślę, że w porwaniach świadomie bardziej lub mniej uczestniczył też Alex
Jones. Była to więc robota całej grupy osób, przynajmniej trzech - ciotki Holly, upośledzonego Alexa i
psychola Boba. W takim razie czy ciotka Holly kłamała, mówiąc, że nie pamiętała Boba? Skoro
współpracowali razem to musieli mieć ze sobą jakieś kontakty, prawda?

2. W jakim celu Bob Taylor włamywał się do domu porwanych dzieci? Jaki był cel tego precedensu?

3. Podczas przeszukiwania posiadłości Boba Taylora znajdują zakopane manekiny z... rozbitymi głowami.
Czy w filmie zostało wyjaśnione, w jakim celu zostały one zakopane oraz dlaczego mają rozbite głowy?

To tyle z niejasności ode mnie. Dodam tylko, że sam film uważam za szalenie trzymający w napięciu,
solidny kryminał ze świetnymi kreacjami aktorskimi, szczególnie w odegraniu Jackmana i Gyllenhaala.
Swoją drogą cały film intrygowały mnie tatuaże detektywa Loki. Czy ktoś rozgryzł, co symbolizują dane
wzory na palcach czy karku? Liczyłem, że pod koniec filmu ktoś (np. któreś z dzieci, wszak są bardziej
bezpośrednie) zapyta o genezę tych dziar i tajemnica się wyjaśni, jednak zawiodłem się. Podejrzewam
jednak, że jest w nich jakiś głębszy sens, a nie chodzi tylko o ekshibicjonizm i pokazanie, że "tatuaż w
pracy" staje się powszechnym zjawiskiem nawet wśród takich zawodów, jak służby mundurowe. :P

ocenił(a) film na 9
BastradPL

1. Na pewno Holly pracowała z Bobem a Alex o wszystkim wiedział tylko był upośledzony więc mówił po kilka wyrazów i nie mógł opowiedzieć wszystkiego i Babcia dobrze o tym wiedziała.

2. Bob włamał się do domów aby ukraść ciuchy dzieci, zabrudzić je świńską krwią aby w razie czego wskazywało na to że nie żyją i tym samym Babcia mogła ukryć dziewczynki.

3. Nie zostało wyjaśnione, wydaje mi się że po prostu to taki fetysz Boba.

ocenił(a) film na 6
BastradPL

1. Raczej nie kłamała (nie miała powodu by kłamać) - w filmie było jasno powiedziane, że był jednym z porwanych dzieci, któremu udało się uciec po trzech latach niewoli i wrócić do rodziny. Zresztą nie mieszkał on w tej samej okolicy.

2.3. Ze względu na traumę z dzieciństwa i obsesję na punkcie "rozwiązania" labiryntu bez wyjścia doszło u niego do swego rodzaju upośledzenia. Objawiało się ono odgrywaniem roli porywacza (ciuszki, węże, labirynty, manekiny, świńska krew). Do tego stopnia, że zapragnął odegrać porywacza dziewczynek - najpierw kradnąc ich ubranka, a następnie przyznając się do ich zabójstwa. Oczywiście nie miał z tym nic wspólnego, a wszystko wzięło się z faktu, że przeżył identyczne porwanie w dzieciństwie.