PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=507169}

Labirynt

Prisoners
2013
7,9 270 tys. ocen
7,9 10 1 269584
7,6 92 krytyków
Labirynt
powrót do forum filmu Labirynt

Świeżo po kinowym seansie mogę stwierdzić, że obejrzałem wzorcowy thriller, w którym dramat gra na równi z napięciem. Wszystkie pochlebne recenzje i szum wokół tego filmu są jak najbardziej zasłużone. Film z każdą minutą rozkręca się, będąc coraz lepszy, wciągając widza w swoją historię, aż do samego końca. Gra aktorska to najwyższy poziom, a Hugh Jackman odgrywa w nim rolę życia. Wciąż tak samo wściekły jak Wolverine, ale i całkowicie bezradny, zdesperowany i pogrążony w rozpaczy. Jest w stanie zrobić wszystko dla swojej córki i nie cofnie się przed niczym oby ją odnaleźć. Jackman pasuje do tej roli jak mało kto. Z drugiej strony swój talent aktorski znowu potwierdza Jake Gyllenhaal jako oddany swojej pracy detektyw, który nie boi się złamać zasad, aby tylko dociec do prawdy. Scenariusz zaskakuje, narzuca tempo i naprawdę wciąga. Wszystko to choć tak cenne, blaknie przy fantastycznej reżyserii i zdjęciach, które czynią ten film tak znakomitym obrazem. Realizm jaki udało się osiągnąć twórcą zasługuje na wielki szacunek. Bez wątpienia jeden z najlepszych filmów roku.

ocenił(a) film na 8
hrabia_kaczula

W swojej kategorii śmiem twierdzić, że najlepszy thriller 2013 roku!
Stawiam na Jackmana jeżeli chodzi o nominację do Oscara.
Poza tym w końcu odebraliśmy coś w taki sam sposób :)

ocenił(a) film na 8
djrav77

Po pierwsze nie do końca we wszystkim się zgadzamy :P To by było zbyt nudne :P Po drugie po co pisać najlepszy thriller 2013 roku skoro można powiedzieć po prostu jeden z najlepszych filmów w ogóle 2013 roku. Owszem Jackman był świetny (nikt nie potrafi zagrać wściekłości tak jak on - chociażby Wolverine), ale ja jednak stawiam na minimalizm i "małą" grę (zauważyłeś jego tiki nerwowe w filmie?) Gyllenhaal'a.

ocenił(a) film na 8
hrabia_kaczula

Dżizusie, a ten znowu swoje. I po co tak mącić wodę, czy tam grzebać kijem w mrowisku? Musisz tak dosłownie wszystko do siebie....?
Jak to po co pisać tak, a nie inaczej? Skoro oglądałem, jak sprawdziłem 26 thrillerów z tego roku, a ten jako jedyny dostał ode mnie 8/10, po jeszcze jednej krótkiej analizie potwierdzam, że ta ocena jak najbardziej zasłużona, to mogę chyba napisać, że jest ''Labirynt'' najlepszy w swojej kategorii na chwilę obecną (2013). Opisywałem u siebie ten thriller, nie tyle jako jeszcze jeden kolejny film, który się udał, ale jako thriller jakiego już dawno nie było. Dlatego celowo podkreśliłem jego przynależność gatunkową. Kumasz to w ogóle?
Nic w tym skomplikowanego, ale jak widać czarno na białym trzeba pisać krok po kroku, a później powstają takie właśnie tasiemce :)

Co do zgody, to sam to już nieraz mówiłem, że byłoby nudnie, gdyby poklepywać się po ramieniu i przyznawać sobie rację, ale....
Ale odnośnie co do odbioru tego filmu, jak najbardziej zgadzamy się ze sobą. Strzelam, że jeżeli mamy podobne odczucie, zdanie gdzieś w 75%-80%, może nawet i więcej, to mogę szczerze powiedzieć, w naszym przypadku oczywiście, że coś w końcu odebraliśmy w taki sam sposób. Zdanie na temat tego czy film jest dramatem, czy też thrillerem, albo kto lepiej wypadł Jackman lub Gyllenhaal, to jest właśnie ta różnica dzieląca nas max do 20%. To chyba niewiele koleżko?
A tiki dostrzegłem. W ogóle widzowie o nich często tu wspominają.

ocenił(a) film na 8
djrav77

Oj widzę, że po ostrości niektórych wypowiedzi, że djrav77 znowu nie w humorze. Nie wiem po co zawsze bawić się w takiego analityka. Ja jedno zdanie, ty cztery odnoszące się do niego. Zwłaszcza kiedy na końcu zdania jest ":P". Możesz sobie i nazwać ten film komedią romantyczną nic mi do tego. Ani jak go wartościujesz na tle filmów z tego roku. Djrav77 chłopie, ja mam taki styl pisania. Przyzwyczaj się wreszcie do tego. Lubię być zgryźliwy, lubię puszczać oko i być cyniczny. Może nawet czasem złośliwy. Ale zawsze staram się to robić z dystansem i humorem. Mówisz że się zgadzamy to ja mówię, że nie i pokazuje ci język, puszczając przy tym oko. Dzizus nie ma nic do tego.

ocenił(a) film na 8
hrabia_kaczula

Luz stary. Każdy ma swój styl pisania :)

hrabia_kaczula

Dawno nie oglądałem tak świetnego filmu w tym roku. Trzyma w napięciu, klimat idealny do fabuły. Warty obejrzenia!!!

ocenił(a) film na 8
liu0

A rok się już powoli kończy. Więc nie wiem czy jeszcze obejrzysz coś na tym poziomie w tym roku :)