PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=439584}

Lektor

The Reader
2008
7,8 210 tys. ocen
7,8 10 1 210213
7,1 55 krytyków
Lektor
powrót do forum filmu Lektor

bardzo interesujący film. żeby nie skłamać przyłapałem sam siebie na tym ze zbierają mi się łzy w oczach. sięgając jednak pamięcią do podręczników historii nic w tej historii nie było romantycznego. dziwny to film. z jednej strony bardzo wzruszający, z drugiej jednak- głębiej się zastanawiając - przeraża...

ocenił(a) film na 10
kubick

Dlaczego wspominasz o podręcznikach historii? Nie widzę potrzeby konfrontowania filmu z podręcznikami. Ale może jest w tym coś, czego nie dostrzegam?

Czy potrafisz odpowiedzieć (sobie - nie musisz tutaj), dlaczego zbierały Ci się łzy? To żaden wstyd. Tylko co takiego było w filmie, że zebrały Ci się łzy w oczach?

A co do filmu. Może nie dziwny, ale inny. Chyba jego wyjątkowość polega właśnie na tym, że jest wzruszający i zarazem przerażający.

Dotyka kwestii człowieczeństwa. Kiedy traci się człowieczeństwo? I to pytanie nie dotyczy tylko bohaterów filmu. Dotyczy każdego człowieka. I mnie i Ciebie też.

Co jest dobre, a co złe?

"Społeczeństwo nie opiera się na moralności, tylko na prawie. Nie jest istotne co myślimy i czujemy. Ważne jest to co czynimy. Z 8000 pracowników obozu Auschwitz, skazano tylko 9 osób. W tym 6 za morderstwo". Ta wypowiedź profesora Rolfa nieco rozjaśnia, ale przy okazji bardzo komplikuje.