PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=671}
8,1 849 tys. ocen
8,1 10 1 849285
8,1 72 krytyków
Leon zawodowiec
powrót do forum filmu Leon zawodowiec

Pytam bo kiedys wiele lat temu ogladalem ten film i pamietam, ze byla tam taka scena, ze
Leon gdy uczyl Matylde "sprzatac" to wpadli to mieszkania takiego narkomana co mial
fabryczke i rodzielal narkotyki. I tam Matylda strzelala do niego chyba nabojami z farba i
Leon jej mowil, ze z awysoko czy tam za nisko - pozniej Leon go zastrzelil (nie wiem czy
mial zlecenie na niego czy nie) a Matylda oblala czyms prochy i podpalila i powiedziala, ze
to "zlo" czy tam prze to stracila rodzine czy cos...
Ale jakis rok temu widzialem ten film na DVD i tej sceny tam nie bylo...
Sa 2 wersje filmu czy moze po tylu latach pomylilo mi sie to z innym filmem??

minke88

Tak, są dwie wersje. W Polsce można już kupić wersję rozszerzoną: http://merlin.pl/Leon-Zawodowiec-wersja-rezyserska_Luc-Besson/browse/product/2,6 33423.html

minke88

Ja widziałem 3 wersje 110 i 115 oraz wersja reżyserska 2h07minutes 127minut.

ocenił(a) film na 9
JohnnyB

Czy wersja reżyserska na płycie Blu-ray jest jeszcze dłuższa? Na Allegro podają w opisach,że trwa 135 minut.

ocenił(a) film na 10
minke88

Obejrzałem właśnie bluray 212minut i powiem, że jest mnóstwo nowych scen w porównaniu do wersji telewizyjnej. Film z tymi scenami jest dużo bardziej spójny, poza tym same te sceny co bardzo ciekawe i naprawdę źle się stało że zostały wycięte.
POLECAM OBEJRZEC WERSJE 212 min to jest chyba wersja reżyserska. Mozna znaleść na torrentach.

felix_2

Chyba 112 a nie 212 ;-)

ocenił(a) film na 10
kendo777

2h12min/132minuty

felix_2

Czyli są 3 wersje tego filmu. Telewizyjna, reżyserska (na dvd) i jakaś mega wersja na bluray?
Ostro.

ocenił(a) film na 9
kendo777

to tzw. wersja reżyserska?
Podobno są wycinki na YT?

ocenił(a) film na 8
pepeiks

Posiadam wersję reżyserską na DVD, i niestety muszę powiedzieć że "oskrobana", podstawowa wersja jest (jak dla mnie) lepsza. Kiedy pierwszy raz widziałem ten film, bardzo mnie dotknął - był to bardziej dramat, mroczny i klimatyczny. Natomiast uzupełnienie filmu o sceny, w których Mathilda razem z Leonem wykonują zlecenia psuje cały ten urok i nadaje ogółowi charakter komediowy. Ale i tak, za rolę Oldmana cały czas to dzieło ma u mnie 10/10.

ocenił(a) film na 9
myszur

A ja wolę reżyserską, jest dla mnie pełniejsza. Niektóre sceny słusznie zostały wycięte (sztuczka z pierścionkiem, scena w restauracji, haracz dla osiedlowych chłopaków), ale pozostałe moim zdaniem bardziej wciągają widza, dają pełniejszy obraz miłości Matyldy i Leona. Scena w mieszkaniu dilera też jest super.