Dla mnie to jeden z najsmutniejszych filmów w dziejach kina. Ilekroć oglądam, przytłacza mnie. Sama nie wiem czy przez wczucie się w położenie Leona, Matyldy, czy przez to że faktycznie "sprzątanie" wydaje mi się tylko jednym ze sposobów na życie, który trudno tak czy inaczej wartościować. Nic optymistycznego nie umiem odszukać w tym obrazie- nawet roślinka nie sprawia że czuje się lepiej. Ginie bowiem w owym systemie odwartościowania - a jednocześnie odwrócenia ról (bowiem tu przecież nie morderca do wynajęcia jest złym duchem opowieści) Chyba tylko dlatego nie ma go wśród mych ulubionych, albowiem cenię ów film wysoko. Zachwyca mnie gra aktorska, a zwłaszcza mało zrównoważony Oldman!
A czy wszystko musi być takie wesołe???
Zgadzam się z Arrakin, że film jest smutny... dla mnie także jest jednym z najsmutniejszych... ale czyż w życiu zawsze jest wesoło? Dlatego dobrze, że takie smutne obrazy są tworzone i pokazywane, bo czyż inaczej nie ukrylibyśmy się dzięki filmom w świecie fantazji??? Świat nie jest idealny i trzeba o tym pamiętać... nie mówię, że należy ciągle oglądać filmy takie jak ten... ale właśnie takie filmy nam przypominają, że życia nie ogląda się tylko przez różowe okulary i czasem trzeba na coś spojrzeć inaczej niż z ciągłym uśmiechem na ustach... Co do filmu - gra aktorska - brawa dla małomównego Jeana Reno, ale jeszcze większe dla "kanalii i psychopaty" (mam oczywiście na myśli rolę w tym filmie) Garego Oldmana... :)
Tzn. tak wesołe i mdłe jak Simply Red czy Gladiator?:>
No tak...::) Teraz ujrzałam kto pisze:) Witaj Szniakl!:P Mam pytanie: CZY JA NAPISAŁAM ŻE JEST GORSZY PRZEZ TO ŻE JEST SMUTNY? Bynajmniej! A więc dalsze Twe przemyślania są nieco nie na temat:D...za to dobrze iż wyjaśniłeś znacznie słowa kanalia, albowiem zapewne, w swej głupocie, mogłabym przyjąć iż chodzi Ci o Matyldę...:P
Powracajac do wartosciowania obrazu- dlaczego utożsamiasz nieco bardziej skomplikowane historie ze znaczeniem słowa "gorszy" więc? To w końcu Ty nie tylko zrobiłes nadinterpretację mej wypowiedzi, ale, co gorsze, dostosowałeś ją do swego punktu widzenia...a więc czekam nawyjaśnienia !:P