PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599595}

Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109252
5,8 57 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Oglądając takie filmy, coraz bardziej uświadamiam sobie jak to dobrze jest żyć w czasach pokoju, gdzie nie ma globalnych wojen, nie jest nam dane brać udziału w jakichś rewolucjach - docenia sie wtedy ten spokój swojego życia i dostrzega to jakimi szczęściarzmi pod tym względem jesteśmy, oby karta losu nigdy się nie zmieniła....

http://www.youtube.com/watch?v=wp35urQpWQs

piękna pieśń, szczególnie ta od 3:00, dalej mi w uszach pobrzmiewa.

Świetna rola Hugh Jackmana, tyle emocji z siebie wykrzesał, patrzyło się na niego z podziwem. Sasha baron Cohen jako karczmarz także bardzo dobrze odegrał swoją rolę, najśmieszniejsze sceny z nim to te kiedy ciągle myli imie Cosette a Helena Bohnam Carter ciągle go poprawia. Na szczególną uwagę zasługuje też Aaron Tveit jako młody rewolucjonista Enjorlas.

Niestety niektóre sceny mogą się dłużyć. ( mi sie bardziej dłużyły te wszystkie śpiewane przemyślenia Javerta nad Valjeanem i jego służbą.i powinnościami)

Jest parę wzruszających scen : niektórzy wzruszą się na I dreamed a dream Fantine, ja akurat się dosyć wzruszyłam w scenach kiedy leży ona na łożu śmierci i przychodzi do niej Jean i mówi, że chce zaopiekować się jej córką. Także kiedy Javert przypina swoje odznaczenie temu martwemu małemu odważnemu rewolucjoniście ;( no i końcowa pieśń.

Ogólnie warto się wybrać, choć zdania na temat filmu mogą być podzielone.

użytkownik usunięty

Bardzo ładnie i trafnie to wszystko opisałaś.

ocenił(a) film na 8

Nie wiem, czemu wszyscy chwalą Jackmana, a nie zwracają uwagi na genialną rolę Russela Crowea?

użytkownik usunięty
MisterGonzo

no właśnie ten Crowe tak mi za bardzo nie przypasił, ani aktorsko ani tym bardziej wokanlnie.

ocenił(a) film na 8

Na mnie wywarł chyba największe wrażenie z całej obsady, wokalnie też mi się podobał.

użytkownik usunięty
MisterGonzo

no cóż każdy ma swój gust.

MisterGonzo

Jackman ciągnie film. W końcu od lat gra w musicalach estradowych.

użytkownik usunięty
neo_angin

oprócz niego utkwił mi w głowie Aaron Tveit i ten mały chłopiec jako Gavroche - bardzo dobrze poradził sobie ze swoimi partiami wokalnymi.

ocenił(a) film na 8

Mi się przez cały film wydawało, że Gavroche grał ten chłopak ze "Sweeney Todd", ale myliłem się.

użytkownik usunięty
MisterGonzo

http://www.youtube.com/watch?v=z6Xi4xoXQU4 ;) Look down - kolejna świetna pieśń.

Vive la France!

ocenił(a) film na 10

Look down to jest piosenka która chyba najbardziej mi się spodobała.

użytkownik usunięty
nikike

i mały gavroche skaczący po karocach.

ocenił(a) film na 10

To tam było look down, głównie z tego tą scenę zapamiętałem.

użytkownik usunięty
nikike

też, ale potem mały Gavroche wskoczył na jakąś karete i tam śpiewał o tym że zabili króla bo był zły teraz maja nowego i wcale nie jest lepszy .

ocenił(a) film na 10

hehe

ocenił(a) film na 10
nikike

Chciałam pogratulować chyba pierwszej kulturalnej rozmowy o tym, kto podobał się w Nędznikach. Osobiście niezbyt przypadli mi do gustu Serylfried, Reddemayne oraz Tevit. Jeśli chodzi o Jackmana to ukłon w jego stronę, ale to Crowe był powalający. Helena i Sasha tez świetnie - wprowadzili trochę humoru do filmu. Jak dla mnie to jeszcze duży plus za dzieci (Gavroche i mała Cosette). Anne i Samatha też ładnie i wzruszająco.

ocenił(a) film na 10
Bellatrix_

Jakiej pierwszej kulturalnej rozmowy? O co chodzi?

użytkownik usunięty
nikike

chyba o to że się lubimy :*

ocenił(a) film na 10

Aha :*

użytkownik usunięty
nikike

;*

użytkownik usunięty
Bellatrix_

Osobiście polecam inny film o Nędznikach, z geniaalną rolą Malkovicha
http://www.filmweb.pl/serial/N%C4%99dznicy-2000-8047
( niżej też go tam podałam).

ocenił(a) film na 10

Gavroche był cudny, ale moją uwagę zwrócił przede wszystkim akcentem.

użytkownik usunięty
nikike

ja zwróciłam uwagę na grę - wzruszał mnie.

ocenił(a) film na 10

Rzeczywiście, scena jego śmierci była mocna.

użytkownik usunięty
nikike

i javert potem przypinający odznaczenie :(

ocenił(a) film na 10

Jedna z najlepszych scen w filmie.

ocenił(a) film na 10
nikike

Ale takich najlepszych scen jest z kilkanaście.

użytkownik usunięty
nikike

no już tak się nie podniecajmy xD

ocenił(a) film na 10

No może nawet więcej.

użytkownik usunięty
nikike

ale javert psuł mi humor.

ocenił(a) film na 10

Bo co?

użytkownik usunięty
nikike

no bo ja w głowie miałam genialna rolę Malkovicha tej postaci.

ocenił(a) film na 10

A to ja innych wersji nie widziałem.

użytkownik usunięty
nikike

http://www.filmweb.pl/serial/N%C4%99dznicy-2000-8047

obejrzyj^

ocenił(a) film na 10

Może kiedyś.

użytkownik usunięty
nikike

Warto, oj warto.

ocenił(a) film na 10
MisterGonzo

1. Redmayne
2. Jackman
3. Crowe
4. Sacha
5. Helena
6. Hathaway
Role Crowe'a i Hathaway bardzo dobre, a Jackmana i Redmayne'a świetne. Sacha i Helena mieli fantastyczne epizody. Tyle.

użytkownik usunięty
nikike

Redmaune ? no coś Ty, z tych młodych rewolucjonistów najlepiej zagrał tamten o którym piszę w temacie, w dodatku urodowo też ładniejszy :P

moja lista wyglądałaby tak
1. Jackman
2.Tveit
3.Baron Cohen
4. Helena
5. Hathaway
6. Crowe
7. Redmayne
8. Amanda.

ocenił(a) film na 10

Tveit był dobry i tyle, ale jest za całą tą szóstką którą podałem, gorsza od niego tylko Amanda. Redmayne zdecydowanie najlepszy, ale to już pisałem wiele razy.

użytkownik usunięty
nikike

ee tam napisz wprost, że wpadł Ci w oko < toż wiem> ;D

ocenił(a) film na 10

Przede wszystkim genialnie zagrał.

użytkownik usunięty
nikike

no moje zdanie już w tej kwestii znasz xD

aa zapomniałam przed Amandą ta dziewczyna co grała Eponine.

ocenił(a) film na 10

Wszyscy się tą Eponine zachwycają, nie wiem czemu, chociaż ona zazwyczaj się pojawiała albo w scenach z Eddiem, albo zaraz po tych scenach, więc jeszcze byłem w trybie zachwycania się jego rolą i nie zwracałem na nią uwagi.

użytkownik usunięty
nikike

miała piękny epizod jak sama do siebie śpiewała, że go kocha ale on i tak nie zwraca na nią uwagi...
przykre

ocenił(a) film na 10

W sumie chyba się trochę wzruszyłem wtedy.

użytkownik usunięty
nikike

to była jedna ze scen, gdzie jakas stara baba koło mnie próbowała wycierać gile o mój fotel ;/

ocenił(a) film na 10

Wzruszające

użytkownik usunięty
nikike

bardzo.

ocenił(a) film na 10

:*

Zasadniczo się zgadzam, ale mi właśnie Javert najbardziej przypadł do gustu, ze swoim kodeksem honorowym prostym jak ostrze szpady, które prędzej pęknie niż się zegnie. A partia pojedynku oficera z Jeanem na broń i pieśni była genialna. Z kolei Fantine jak dla mnie była mało ciekawa i właśnie piosenka w której się nad sobą użala po tym, jak została prostytutką była nudnawa. Cóż, de gustibus non disputandum est.

Co do pokoju, zgadzam się - jednak z zastrzeżeniem, że pokój dopiero wtedy smakuje, jak został wywalczony. Gdyby nie pokolenia ginące na tysiącach wojen i rewolucji, połowa filmów by nie powstała a kultura była by uboższa.

użytkownik usunięty
Carpe_Computer

może to dlatego, że ciągle mam głowie aktorski popis z tą rolą w wykonaniu malkovicha, no nie wiem sama w każdym bądź razie ani gra ani wokal pana Crowie mnie nie przekonał...ale rozumiem mam swoje spojrzenie na to, które przedstawiłeś. Co do piosenki i dreamed a dream niby emocjonalna, ale to też dla mnie nie było "to".

nawet w czasach pokoju tzrezba starać się ten pokój doceniać ;-)