Oglądając takie filmy, coraz bardziej uświadamiam sobie jak to dobrze jest żyć w czasach pokoju, gdzie nie ma globalnych wojen, nie jest nam dane brać udziału w jakichś rewolucjach - docenia sie wtedy ten spokój swojego życia i dostrzega to jakimi szczęściarzmi pod tym względem jesteśmy, oby karta losu nigdy się nie zmieniła....
http://www.youtube.com/watch?v=wp35urQpWQs
piękna pieśń, szczególnie ta od 3:00, dalej mi w uszach pobrzmiewa.
Świetna rola Hugh Jackmana, tyle emocji z siebie wykrzesał, patrzyło się na niego z podziwem. Sasha baron Cohen jako karczmarz także bardzo dobrze odegrał swoją rolę, najśmieszniejsze sceny z nim to te kiedy ciągle myli imie Cosette a Helena Bohnam Carter ciągle go poprawia. Na szczególną uwagę zasługuje też Aaron Tveit jako młody rewolucjonista Enjorlas.
Niestety niektóre sceny mogą się dłużyć. ( mi sie bardziej dłużyły te wszystkie śpiewane przemyślenia Javerta nad Valjeanem i jego służbą.i powinnościami)
Jest parę wzruszających scen : niektórzy wzruszą się na I dreamed a dream Fantine, ja akurat się dosyć wzruszyłam w scenach kiedy leży ona na łożu śmierci i przychodzi do niej Jean i mówi, że chce zaopiekować się jej córką. Także kiedy Javert przypina swoje odznaczenie temu martwemu małemu odważnemu rewolucjoniście ;( no i końcowa pieśń.
Ogólnie warto się wybrać, choć zdania na temat filmu mogą być podzielone.
Tylko czemu wrzucasz link z Colmem Wilkinsonem jako Valjeanem? :) A poza tym zgadzam się w zupełności, warto iść i zobaczyć, co to w ogóle jest za dziwoląg, z piosenkami nagrywanymi na żywo na planie i tak dalej...
taką wersję udało mi się tylko znaleźć. Jeszcze to mi sie podoba http://www.youtube.com/watch?v=ZmzhawltMj4
jak znajdziesz też jakieś fajne linki związane z tym filmem, to wrzucaj , nie pogniewam się ;)
Bo napisałaś raczej o tym co dobre, niż o tym co złe(nie żeby były w tym filmie jakieś większe minusy).
W końcu jakaś normalna wypowiedź, a nie sami hejterzy wokół :) dla mnie film przepiękny, tyle wartości, taki przekaz, przepis na bycie dobrym człowiekiem i pokazanie resztek człowieczeństwa w ludziach we Francji, zmiana Valjean'a, sama jego historia. Jeju możnaby wymieniać i wymieniać :) Piosenki przyprawiały o dreszcze ^^
Nie dostaję powiadomień ;(
Hejterem nie jestem, ale też jakimś strasznym entuzjastą tego filmu też nie - z jednej strony podobał mi się z drugiej brakowało mi czegoś, może jakoś za bardzo nie przypadła mi do gustu interpretacja wokalna Javerta w wykonaniu Crowe ani jego gra, jakoś w oczach ciągle mam Javerta ale w wykonaniu Malkovicha.
aktor wcielający się Marcusa też nie do końca mnie przekonał z tymi swoimi uczuciami, już bardziej przykonała mnie Amanda Sey-coś tam.
Ale co trzeba przyznac to trzeba przyznać, że większośc pieśni i partii wokalnych opiewane tak , że się pamięta długo.
No, i to jest piękny film z pięknym przesłaniem, piękną historią, a nie jakieś Nietykalne czy Króle Lwy.
myślłam i wymyśliłąm : że przyjaźń prawdziwa może się wytworzyć nawet z ludźmi o zupełnie innych poglądach, nastawieniu życiowym, warstwie społecznej, o tym aby nigdy sie nie poddawać, o szacunku w stosunku do osób niepełnosprawnych i dostrzeżenie w nich zwykłych ludzi i traktowanie ich tak właśnie...
bardzo dobry, ostatnio dziewczyna do prezentacji posłużyła się analizą poszczególnych scen z tego filmu.
to podaj mi takie tytuły filmów które podchodziły by do tych kwestii w tak humorystyczny, w tak innowacyjny sposób jak ten .
Ciężko, bo tak mało śmiesznych filmów o takiej tematyce jest mało. A innowacyjność na czym polega? Że zamiast araba jest murzyn?
"Film jakich są tysiące, tyle"
"Ciężko, bo tak mało śmiesznych filmów o takiej tematyce jest mało. "
Trzeba być naprawdę niezbyt bystrą osobą aby tak sobie zaprzeczać.
Skoro są tysiące, to wymień proszę 20 filmów w tej tematyce. Tylko może sprecyzuj na początku o jaką tematykę Ci chodzi. Ja podpowiadam: relacja osoba niepełnosprawna vs blokers.
Myślisz, że mi się chce wymieniać. O przyjaźni wyższe sfery-niższe sfery było już sporo filmów i nie trzeba wstawiać przykładów.
Może o przyjaźni sfery wyższe-niższe było już sporo filmów, ale to zbyt duże uogólnienie. Tutaj bardzo istotnym aspektem jest niepełnosprawność fizyczna, więc prosiłbym zawęzić tematykę o te kryterium.
A już myślałam,że tytuły zbierasz i będziesz mi tutaj je sypał. Innowacyjność w podejściu do kwestii osób niepełnosprawnych, zazwyczaj takie historię są ckliwe aż do wyrzygania, że ktoś się opiekuje kimś chorym i tocza tam jakieś pseudofilozoficzne gadki do dupci Maryny, tutaj mamy ukazaną pełnię życia poprzez przyjaźń, świetne komiczne teksty między dwójką bohaterów, taka nieskrępowana radość z życia i z róznych spontanicznych chwil bije z tej historii i takie tu jest myślę nowe podejście do tego "problemu"
No miły film i tyle, nie chce mi się kłócić, wylewam na niego swoje żale, bo tak wysoko jest oceniany przez wszystkich.
jest oceniany wysoko, bo historia niebanalna no i kreacje aktorskie też bardzo dobre. Dlatego, tak mi sie zdaje
ja tam się lubię z tobą pokłócić ;D
No weź mnie nie strasz.
No ale faktycznie dobra
Nędznicy to spoko film, co tu wiećej pisać.
Noo! "Król lew" to moja ukochana bajka, a nie żadne 'króle lwy' :D I przesłanie też miał,
Fajnie ze mieszkasz w czasach pokoju, powiedz to dzieciom w pakistanie którzy są mordowanie przez laureata pokojowej nagrody Nobla pana Baraka Obamę który do tego używa bezzalogowych samolotów z rakietami hellfire. Pozdrawiam fana Polsatu, tvnu czy innego gowna którego tam oglądasz :)
Sory za offtop
Nie piszę, że nie ma w ogóle wojen, ale nie ma takich wojen które w tym samym czasie ogarniałyby cały glob, zresztą w sumie Ty też chyba Pakistańczykiem to nie jesteś, tylko Polakiem, który zasiadł sobie przy klawiaturze w cieplutkim mieszkanku by napisać komentarze na filmwebie.
Poza tym nie rozumiem jak tu się ma mieć kwestia oglądania polsatu czy innej telewizji ? każdy wie jak jest, nikt nie da się ogłupić. Ale trzeba doceniać to, że akurat nam dany jest pokój.