PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=599595}

Les Misérables: Nędznicy

Les Misérables
2012
7,3 109 tys. ocen
7,3 10 1 109252
5,8 57 krytyków
Les Misérables: Nędznicy
powrót do forum filmu Les Misérables: Nędznicy

Oglądając takie filmy, coraz bardziej uświadamiam sobie jak to dobrze jest żyć w czasach pokoju, gdzie nie ma globalnych wojen, nie jest nam dane brać udziału w jakichś rewolucjach - docenia sie wtedy ten spokój swojego życia i dostrzega to jakimi szczęściarzmi pod tym względem jesteśmy, oby karta losu nigdy się nie zmieniła....

http://www.youtube.com/watch?v=wp35urQpWQs

piękna pieśń, szczególnie ta od 3:00, dalej mi w uszach pobrzmiewa.

Świetna rola Hugh Jackmana, tyle emocji z siebie wykrzesał, patrzyło się na niego z podziwem. Sasha baron Cohen jako karczmarz także bardzo dobrze odegrał swoją rolę, najśmieszniejsze sceny z nim to te kiedy ciągle myli imie Cosette a Helena Bohnam Carter ciągle go poprawia. Na szczególną uwagę zasługuje też Aaron Tveit jako młody rewolucjonista Enjorlas.

Niestety niektóre sceny mogą się dłużyć. ( mi sie bardziej dłużyły te wszystkie śpiewane przemyślenia Javerta nad Valjeanem i jego służbą.i powinnościami)

Jest parę wzruszających scen : niektórzy wzruszą się na I dreamed a dream Fantine, ja akurat się dosyć wzruszyłam w scenach kiedy leży ona na łożu śmierci i przychodzi do niej Jean i mówi, że chce zaopiekować się jej córką. Także kiedy Javert przypina swoje odznaczenie temu martwemu małemu odważnemu rewolucjoniście ;( no i końcowa pieśń.

Ogólnie warto się wybrać, choć zdania na temat filmu mogą być podzielone.

Tylko czemu wrzucasz link z Colmem Wilkinsonem jako Valjeanem? :) A poza tym zgadzam się w zupełności, warto iść i zobaczyć, co to w ogóle jest za dziwoląg, z piosenkami nagrywanymi na żywo na planie i tak dalej...

użytkownik usunięty
Amadis

taką wersję udało mi się tylko znaleźć. Jeszcze to mi sie podoba http://www.youtube.com/watch?v=ZmzhawltMj4

To na długo po seansie zostaje w głowie, podobnie to http://www.youtube.com/watch?v=ZNDi9URMBoU :)

użytkownik usunięty
Amadis

tak dokładnie, dziękuję za link ;]

użytkownik usunięty
Amadis

jak znajdziesz też jakieś fajne linki związane z tym filmem, to wrzucaj , nie pogniewam się ;)

ocenił(a) film na 10

Spoko.

użytkownik usunięty
nikike

dziękuję, za tę jakże wyczerpującą opinię nikuś ;D

ocenił(a) film na 10

Bo napisałaś raczej o tym co dobre, niż o tym co złe(nie żeby były w tym filmie jakieś większe minusy).

użytkownik usunięty
nikike

pisałam Ci już że skupiłam sie bardziej na pozytywach :P

ocenił(a) film na 10

I dobrze.

użytkownik usunięty
nikike

;-)

użytkownik usunięty
nikike

obejrzales w koncu ten mini serial Nedznicy z Malkovichem?

ocenił(a) film na 10

Nie, a miałem?

użytkownik usunięty
nikike

Ech. No miałeś, miałeś.

ocenił(a) film na 10

:/

ocenił(a) film na 10

W końcu jakaś normalna wypowiedź, a nie sami hejterzy wokół :) dla mnie film przepiękny, tyle wartości, taki przekaz, przepis na bycie dobrym człowiekiem i pokazanie resztek człowieczeństwa w ludziach we Francji, zmiana Valjean'a, sama jego historia. Jeju możnaby wymieniać i wymieniać :) Piosenki przyprawiały o dreszcze ^^

użytkownik usunięty
Lila_9

Nie dostaję powiadomień ;(

Hejterem nie jestem, ale też jakimś strasznym entuzjastą tego filmu też nie - z jednej strony podobał mi się z drugiej brakowało mi czegoś, może jakoś za bardzo nie przypadła mi do gustu interpretacja wokalna Javerta w wykonaniu Crowe ani jego gra, jakoś w oczach ciągle mam Javerta ale w wykonaniu Malkovicha.

aktor wcielający się Marcusa też nie do końca mnie przekonał z tymi swoimi uczuciami, już bardziej przykonała mnie Amanda Sey-coś tam.

Ale co trzeba przyznac to trzeba przyznać, że większośc pieśni i partii wokalnych opiewane tak , że się pamięta długo.

ocenił(a) film na 10
Lila_9

No, i to jest piękny film z pięknym przesłaniem, piękną historią, a nie jakieś Nietykalne czy Króle Lwy.

użytkownik usunięty
nikike

Nietykalni też ten film miał przesłanie ;D

ocenił(a) film na 10

Jakie?

użytkownik usunięty
nikike

myślłam i wymyśliłąm : że przyjaźń prawdziwa może się wytworzyć nawet z ludźmi o zupełnie innych poglądach, nastawieniu życiowym, warstwie społecznej, o tym aby nigdy sie nie poddawać, o szacunku w stosunku do osób niepełnosprawnych i dostrzeżenie w nich zwykłych ludzi i traktowanie ich tak właśnie...

ocenił(a) film na 10

E tam, tak czy siak to najwyżej dobry film.

użytkownik usunięty
nikike

bardzo dobry, ostatnio dziewczyna do prezentacji posłużyła się analizą poszczególnych scen z tego filmu.

ocenił(a) film na 10

Film jakich są tysiące, tyle.

użytkownik usunięty
nikike

to podaj mi takie tytuły filmów które podchodziły by do tych kwestii w tak humorystyczny, w tak innowacyjny sposób jak ten .

ocenił(a) film na 10

Ciężko, bo tak mało śmiesznych filmów o takiej tematyce jest mało. A innowacyjność na czym polega? Że zamiast araba jest murzyn?

nikike

"Film jakich są tysiące, tyle"
"Ciężko, bo tak mało śmiesznych filmów o takiej tematyce jest mało. "
Trzeba być naprawdę niezbyt bystrą osobą aby tak sobie zaprzeczać.

ocenił(a) film na 10
asynchroniczny

Film jakich są tysiące w sensie tematyki, nie w sensie wykonania.

nikike

Skoro są tysiące, to wymień proszę 20 filmów w tej tematyce. Tylko może sprecyzuj na początku o jaką tematykę Ci chodzi. Ja podpowiadam: relacja osoba niepełnosprawna vs blokers.

ocenił(a) film na 10
asynchroniczny

Myślisz, że mi się chce wymieniać. O przyjaźni wyższe sfery-niższe sfery było już sporo filmów i nie trzeba wstawiać przykładów.

nikike

Może o przyjaźni sfery wyższe-niższe było już sporo filmów, ale to zbyt duże uogólnienie. Tutaj bardzo istotnym aspektem jest niepełnosprawność fizyczna, więc prosiłbym zawęzić tematykę o te kryterium.

ocenił(a) film na 10
asynchroniczny

Nie jest takim istotnym wcale.

użytkownik usunięty
asynchroniczny

spokojnie, spokojnie, my tu tak tylko luźno dyskutujemy

użytkownik usunięty
nikike

A już myślałam,że tytuły zbierasz i będziesz mi tutaj je sypał. Innowacyjność w podejściu do kwestii osób niepełnosprawnych, zazwyczaj takie historię są ckliwe aż do wyrzygania, że ktoś się opiekuje kimś chorym i tocza tam jakieś pseudofilozoficzne gadki do dupci Maryny, tutaj mamy ukazaną pełnię życia poprzez przyjaźń, świetne komiczne teksty między dwójką bohaterów, taka nieskrępowana radość z życia i z róznych spontanicznych chwil bije z tej historii i takie tu jest myślę nowe podejście do tego "problemu"

ocenił(a) film na 10

No miły film i tyle, nie chce mi się kłócić, wylewam na niego swoje żale, bo tak wysoko jest oceniany przez wszystkich.

użytkownik usunięty
nikike

jest oceniany wysoko, bo historia niebanalna no i kreacje aktorskie też bardzo dobre. Dlatego, tak mi sie zdaje

ja tam się lubię z tobą pokłócić ;D

ocenił(a) film na 10

To się nie kłóć, Emilko.

użytkownik usunięty
nikike

ale ja lubię się pokłócić i pokocić i w ogóle.

ocenił(a) film na 10

Pokocić to pewnie najbardziej...

użytkownik usunięty
nikike

nie , to pierwsze bardziej ;*

ocenił(a) film na 10

Wątpię jednak.

użytkownik usunięty
nikike

to nie wątp ;D

ocenił(a) film na 10

Dobra, koniec tego spamu, bo następny temat Ci zdejmą.

użytkownik usunięty
nikike

No weź mnie nie strasz.

No ale faktycznie dobra

Nędznicy to spoko film, co tu wiećej pisać.

ocenił(a) film na 10
nikike

Noo! "Król lew" to moja ukochana bajka, a nie żadne 'króle lwy' :D I przesłanie też miał,

ocenił(a) film na 10
Disappear16

No fajnie, ale moja wręcz przeciwnie.

użytkownik usunięty
Disappear16

a kto tam był niepełnosprawny, bo nie pamiętam ?

ocenił(a) film na 8

Fajnie ze mieszkasz w czasach pokoju, powiedz to dzieciom w pakistanie którzy są mordowanie przez laureata pokojowej nagrody Nobla pana Baraka Obamę który do tego używa bezzalogowych samolotów z rakietami hellfire. Pozdrawiam fana Polsatu, tvnu czy innego gowna którego tam oglądasz :)
Sory za offtop

użytkownik usunięty
vladdyboy

Nie piszę, że nie ma w ogóle wojen, ale nie ma takich wojen które w tym samym czasie ogarniałyby cały glob, zresztą w sumie Ty też chyba Pakistańczykiem to nie jesteś, tylko Polakiem, który zasiadł sobie przy klawiaturze w cieplutkim mieszkanku by napisać komentarze na filmwebie.

Poza tym nie rozumiem jak tu się ma mieć kwestia oglądania polsatu czy innej telewizji ? każdy wie jak jest, nikt nie da się ogłupić. Ale trzeba doceniać to, że akurat nam dany jest pokój.

ocenił(a) film na 10
vladdyboy

Oj tam, już przestańcie tak demonizować te drony.