PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426598}

Liga Sprawiedliwości

Justice League
2017
6,0 102 tys. ocen
6,0 10 1 102097
4,4 63 krytyków
Liga Sprawiedliwości
powrót do forum filmu Liga Sprawiedliwości

Film był naprawdę świetny. Co prawda - moim zdaniem - Człowiek ze stali i BvS były trochę lepsze (o dziwo), ale Justice League to wciąż bardzo dobre kino rozrywkowe. Dobrze napisane postaci, fajnie współgrające ze sobą na ekranie, więcej humoru i luzu niż dotychczas, no i oczywiscie oczekiwany powrót Supermana (całkiem pomysłowy sposób na jego ożywienie).
Aquaman, a w szczególności Flash kradną każdą scenę filmu, dają uniwersum DC sporo świeżości, a do tego dają nadzieję na dobre solowe filmy w przyszłości.

Poza tym do plusów zaliczyłbym ponowne pokazanie wyspy Amazonek jako nawiązanie do WW, pokazanie podwodnego świata Aquamana, nawiązań do przeszłości Cyborga oraz sceny z Louis Lane (fajnie, że są tylko łącznikiem z resztą filmów, a nie wprowadzają kolejnych zbędnych wątków). Oczywiście Wonder Women i Batman to już klasa sama w sobie i oglądanie ich razem na ekranie daje ogromną przyjemność ;) I to nie tylko w scenach rozróby ;)
A propos rozróby... Snyder chyba trochę stonował, bo tym razem nie rozpiernicza połowy miasta, jak w swoich dwóch poprzednich filmach z DC, a i sceny walk jakby delikatnie zmniejszyły swój kaliber. Niemniej jednak wypadają efektownie i dobrze sie to ogląda na dużym ekranie. Współpraca superbohaterów też niczego sobie.

Czego zabrakło? Myślę, że mankamentem jest tutaj główny czarny charakter - Steppenwolf. Zod wypadał całkiem w porządku, szalony i ekcentryczny Lex Luthor był według mnie genialny, ale tym razem się nie udało. Steppenwolf nalezy do tych nieudanych czarnych charakterów, które chcą zawładnąć światem, zniszczyć go i odbudować na nowo. Jego ciągła gadanina to raczej bełkot w stylu: "Zniszczę was wszystkich. Nie zdołacie mnie pokonać". Brak ambicji, brak charyzmy. A szkoda, bo do tej pory uważałem, że DC ma lepszych złoczyńców niż Marvel.

No i sama historia mogłaby być szerzej zarysowana, jak w przypadku BvS. Widać cięcia montażowe i to, że film spokojnie miał na tyle scen, by trwać 140-150 minut, tylko ktoś wpadł na "genialny" pomysł, by je powycinać. Może gdyby tak się nie stało, film oceniłbym na najwyższą ocenę. W tym przypadku daję 9/10.
Jeśli lubicie efektowne filmy o superbohaterach - nie zawiedziecie się.

PS. Dla mnie JL wciąż wypada lepiej niż WW ;)

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

WB dokonało niestety masakry montażowej i to jest główne źródło złego odbioru tego filmu.Kuleje troszkę CGI i postać Stepenwoolfa. Miejmy nadzieję, że pokażą pełną wersję z wyciętymi scenami Snydera. JL to tylko wstęp do większej rozwałki z Darkseidem. Oby przyszły film zrobili bardziej konsekwentnie i planowo, bez skandali i roszad w obsadzie i montażowni. Ja liczę na szeroką ligę z latarniami, Marsjaninem i Shazamem.

Elf_Noldor

A ja trochę żałuję, że Snyder odszedł od projektu.

Gdyby mógł poprowadzić film do końca, wtedy dopiero by się rozpętało piekło. To mógł być najgorszy film DC, pod względem syfiarstwa zostawiającego BvS i SS daleko w tyle. Może w końcu WB by przejrzało na oczy i nigdy więcej go do niczego nie zatrudniła. Byłby spokój, i dobra marka uratowanaby została od tego beztalencia, psującego tylko uniwersum co i rusz.

Elf_Noldor

Biorąc pod uwagę retrospekcję z wojny ze Steppenwolfem, myslę, że ta szeroka liga jest całkiem realna.

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

Dobrze, ze film źle zarabia może wyp......ą kevina tajjihura na zbity pyszczek i bd spokój.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

To ty jesteś tym trollem co kilka lat temu spamowała na forum Hobbita i wyzywał wszystkich tych którym ten film się nie podobał?

kamilxxx09

A adwersarz, ares i enchantress ci się podobali?

LordVader345

Adwersarz, czyli kto?
Ares bardzo średnio, enchantress całkiem okej, miała swój urok.

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

Cześć, przyznam że mi jest trochę szkoda ogólnie, po obejrzeniu filmu byłem jednak trochę zawiedziony lepiej mi się podobały poprzednie filmu WB z DC Comics które i tak były zjechane przez krytyków mowa to oczywiście o ww, Ls, MoS, i najbardziej zjechany BvS,
Naprawdę lubię Cavila jako Supermana, wgl lubię tego aktora, w tej części grał tego pozytywnego supermana którego od zawsze znaliśmy i to jest wielkim plusem, chodź i ten smutas nie był dla mnie zły. Rzecz jasna uważam że każda z postaci Ligi, spisała się naprawdę świetnie WW, Flash trochę za bardzo sucharował miejscami ale spoko.
Moim zdaniem najpierw powini zrobić solowe filmy z tymi bohaterami i dopiero potem Crossover, marzyło by mi się zobaczyć Człowieka ze Stali dwa, przy użyciu motywów z BvS, odpowiedzialność za zniszczenia stanie przed sądem i kontrowesje oczywiście
jakieś fajną intrygę ze strony Lexa (ale bez Jesiiego) kogoś innego mogli by wziąść