PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=426598}

Liga Sprawiedliwości

Justice League
2017
6,0 102 tys. ocen
6,0 10 1 102097
4,4 63 krytyków
Liga Sprawiedliwości
powrót do forum filmu Liga Sprawiedliwości

Właśnie wróciłem z seansu.
Zaden z "przeciekow fabuly" z internetu nie jest prawdziwy, wiec jest po co isc do kina.
Myślę, że nakręcili kilka wersji filmu i wybrali jedną linię fabuły. Nie liczę, na 4 godzinną wersję reżyserską, ponieważ kilka miesięcy temu wersja 3 godzinna była określana jako "nie do oglądania".
Film składa sie z trzech części.
Pierwsza nakrecona przez Snydera. Skakanie z sceny do sceny. Brak jakichkolwiek wyjasnien. Znikome dialogi.
Druga nakrecona przez Snydera i Whedona. Koniec z skakaniem z sceny do sceny. Postacie zaczynaja prowadzic dialogi, choc czasem banalne. Sceny akcji, oraz bitew sa dosc slabe. Ogolnie roznica stylow sprawia, ze ta czesc jest nudna, choc z wstawionymi zartami. Mozna zasnac, lub wyjsc z kina. Choc jest lepiej niz BvS.
Trzecia czesc nakrecona przez Whedona. Akcja jest ciagla i spojna.postacie Supermana, Flasha i Cyborga sa ciekawie przedstawione. Duzo zabawnych elementow. Finalna bitwa nie porywa. Podobnie jak u Avengers. Za to scena połączenia Ligi z Supermanem jest bardzo dobra.
Myślę, ze Snyder wydał setki milionów na "swój film", z urywanymi scenami jak BvS, a potem Whedon wyrzucił większość i zaczął kręcić końcówkę z ciągłą fabułą, oraz łączyć sceny Snydera przy resztkach budżetu.
Ogólnie im nie wyszło. Człowiek się nudzi fabularnie. Od połowy filmu jest dużo śmiesznych wstawek z Flashem, co ratuje przed zaśnieciem.
Postac Supermana, Flasha i Cyborga są bardzo dobrze pokazane. Mają naprawde potężne "moce". Superman jest w końcu pozytywnym, przyjaznym "najpotężniejszym" bohaterem na ziemi, a nie jak u Snydera, milczącym kosmitą, 10 razy mniejszym od trola Doomsdaya. Flash jest bardzo śmieszny. Ale również daje rade w scenach walki. Cyborg jest "overpowered", oraz również jest ciekawie przedstawiony. Aquaman wypada słabo, bo raczej nie jest wojownikiem lądowym, ale zapowiada dobrze solowy film. Blado wypada Batman i Wonder Woman. Myślę, że Snyder z nimi kręcił sceny, ale albo były "zbyt nudne", albo "zbyt urwane od fabuły" i je wyrzucili.
Dodam jeszcze, że nie ma czarnego stroju Supermana, oraz nie ma Darkseida.
Myślę, ze film bedzie miał 30% na rotten tomatoes i zarobi 750 mln. Mam nadzieje, ze Snyder wyleci, ale obsady nie zmienia. Polecam reżyserke Wonder Woman do Ligi sprawiedliwości 2, oraz Supermana 2.
Polecam na film iść do kina.
Jeśli macie rozsądne pytania, to pytajcie. Jeśli nierozsądne, to odpawiadam: bardziej lubię dc, niz marvela, ale film JL jest nużący w około 60%.