Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375024
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Dziewczynka w czerwonym płaszczu pokazana w scenie likwidacji getta na pewną nie jest Romą Ligocką. Wyraźnie widać w scenie kremacji zwłok w Płaszowie jak wykopuja jej zwłoki - po raz drugi czerwień zaskakuje widza... Czyli w tych ciekawostkach to czasem się bzdury wypisuje... Wystarczy dobrze obejrzeć film... Radzę wszystkim tak zrobić... Moja ocena oczywiście 10/10 - ARCYDZIEŁO!

Pyrek83

Dlaczego?
Fakt, jest to historyczna niezgodność i Spielberg doskonale o tym wiedział, ale to o czy wspomniałeś zaskakująca widza czerwień, musiała pojawić się po raz drugi w filmie, w bardzo ważnym momencie. Postać dziewczynki- jak najbardziej autentyczna, natomiast kremacja jej zwłok to, że się tak wyrażę, fikcja.

radgora

W takim razie ta czerwień jest mocno niezrozumiała dla widza, który nie przeczytał książki Romy Ligockiej, bo szczerze mówiąc, ja też byłam pewna, że to ta sama dziewczynka zginęła. Ale cóż, może to mnie zmotywuje do przeczytania tej książki. ;)
Niemniej, dla mnie film świetny. Może nieco przesadzony w momencie pouczania Goetha i dość mocno niewiarygodny w chwili "wyładunku" kobiet z pociągu w Oświęcimu. Halo, Oświęcim, panie Spielberg - dlaczego oni wyprowadzają te kobiety powoli, jedna po drugiej, niemal spacerkiem? Bez bicia, bez wrzasków i strzelania? Jakoś zakuło mnie to w oczy.
W każdym razie, ode mnie 8/10. I bezsprzecznie genialna rola Kingsleya, zresztą jak zwykle.

Pyrek83

Polecam przeczytać książkę Pani Romy Ligockiej - a wszystko Ci się wyjaśni;) Pozdrawiam - dla mnie film również rewelacja!