Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375024
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Są takie filmy, które ogląda się dla śmiechu. Są takie filmy, które ogląda się dla strachu. A są też takie, które każdy powinien obejrzeć dla samego siebie;które pomagają nam uświadomić sobie wiele rzeczy... Do takich filmów zdecydowanie należy Lista Szindlera. Pomijając, iż pod względem krytyki filmowej jest to wybitne dzieło wybitnego reżysera, jest to również bardzo ważna część historii polski, historii Żydów. Do perfekcyjnych zdjęć dochodzi tu zankomita gra aktorów i idealna muzyka. To jeden z tych filmów, które naprawde mogą zmienić życie i światopoglądy człowieka. Wystarczy usiąść przed telewizorem, wyłączyć światło, obejrzeć film i uświadomić sobie, że tak było naprawdę... W tym roku, w sierpniu po raz pierwszy odwiedziłem Oświęcim. Nigdy nie interesowała mnie tematyka związana z 2 Wojną Światową. Jednakże gdy chodziłem po tej ziemi, dotykałem tych ścian, oczami wyobraźni widziałem tych wszystkich ludzi... Ludzi, którzy zmuszenie byli do życia tam- jeśli można to wogóle można to nazwać życiem. Po raz pierwszy w życiu poczułem to coś, czego nawet nie potrafię nazwać. Poczułem cierpienie tych ludzi. Zobaczyłem ich twarze... I to było straszne. Bo to człowiek zgotował drugiemu człowiekowi taki los. Przewodnik opowiadał nam takie rzeczy, że ciężko było mi w to uwierzyć. Ta wycieczka zmieniła moje życie. Sprawiła, że nauczyłem się je doceniać. Myślę, iż nie muszę tłumaczyć czemu... 2 miesiące później mój tata wypożyczył mi Listę Schindlera. Obejrzałem ją w nocy. W skupieniu. Sam. Ten film jest niesamowicie wymowny. Było mi tak strasznie żal gdy patrzyłem na tych ludzi... Nagle zobaczyłem na ekranie to wszystko, o czym opowiadał przewodnik. I wtedy nie mogłem już nie wieżyć. Największym ciosem był dla mnie widok twarzy Schindlera; miny, która zdradzała tyle uczuć tak nam jako ludziom bliskim, a zarazem tak dalekim i niespotykanym... Nie potrafię tego wytłumaczyć. Zresztą są takie rzeczy, których nie trzeba rozumieć, wystarczy je poczuć. Uważam, iż każdy Polak powinien obejrzeć ten film. Pokazuje straszliwy okres w historii Polski Europy i całego świata który zdarzył się naprawde !!!!