Spielberg chwycił mnie tym obrazem za gardło i dusił przez bite trzy godziny projekcji.Trudno jest uwierzyć to co dzieje się na ekranie.Scenariusz do filmu napisano nie tylko na podstawie książki T. Kenealyego ale i na podstawie opowieści żydów uratowanych przez Schindlera.Jest to żywa historia.Film opowiada o kruchości ludzkiego życia i o tym że nie każdy człowiek jest do końca zły ale i nie każdy jest też do końca dobry.Schindler przybywa do Krakowa, myśli tylko o sobie,chce dorobić się fortuny.Widząc okrucieństwo wobec bezbronnych i niewinnych w czasie likwidacji getta coś w nim pęka,zaczyna się jego przemiana.Chcąc ratować istnienia ludzkie zatrudnia ich w swojej fabryce dając im schronie przed śmiercią.Jego fabryka jest Arką jak Arka Noego na wzburzonym morzu pełnego zła i okrucieństwa,najbardziej barbarzyńskiej wojny w dziejach ludzkości.Nawet Goeht ma ludzkie uczucia bowiem zakochuje się w swojej żydowskiej służącej chyba czuje coś do niej od pierwszego wejrzenia,przynajmniej takie odniosłem wrażenie.Ale ta miłość nie jest w stanie go przemienić wiemy do końca ze to potwór w ludzkiej skórze.To obraz pełen kontrastów gdzie holocaust przeciwstawny jest współczuciu,Goeth - Schindlerowi, biel - czerni,życie - śmierci.Ten film mówi nam ze ofiarami wojny są wszyscy bez wyjątku, nawet naziści, którzy zatracili swoje człowieczeństwo przez ideologie nazistowską i już na zawsze będą potępieni.Genialny kunszt reżysera sprawia ze film jest autentyczny nie ma tu superbohaterów są tylko ludzie,ich lęki, słabości no i pożądania.Czarno - biały obraz sprawia wrażenie dokumentu prawdziwych wydarzeń.Piękna muzyka,doskonałe zdjęcia naszego rodaka,wszystko zasługuje na najwyższe laury.Ktoś zarzuca że ten film jest antypolski,ja nic takiego nie zauważyłem.Dodam ze film pokazuje zachowania jednostek.Pamiętajmy że myśli, zachowanie, poglądy,działanie jednej osoby nie odzwierciedla cały naród.Każdy jest inny i każdy w takiej czy innej sytuacji zachowuje się inaczej.Film dostał 7 Oskarów.Mało za mało,L. Neeson i R.Fiennes zagrali genialnie,dobra była też charakteryzacja czyli jeszcze trzy się należy.Ponadczasowość tego filmu skupia się na tym ze dzisiaj,musimy pamiętać o tych wydarzeniach bo im dłużej pamiętamy tym mniejsze prawdopodobieństwo że to się powtórzy.Kto się ze mną zgadza, ciesze się, a kto nie, mam go daleko... w nosie.Sory za błędy literowe i interpunkcyjne.