Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375024
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Świetny film, smutny, ale prawdziwy. Szkoda, że wcześniej go nie obejrzałam. Jak dla mnie 10. Zaznaczam, że to tylko i wyłącznie moje zdanie, bo niektórzy tego nie rozumieją.

ocenił(a) film na 10
magdalena1976

Witam. Szukam pewnego filmu - dramatu wojennego. Napisze co pamiętam bo oglądałem go dosyć dawno i nie pamiętam tytułu.
Kończyła się wojna. Początek dzieje się w obozie i Niemcy przyspieszają prace krematorium. Pewien Niemiec odpowiedzialny za krematoria dostaje propozycje od ODESSY, zeby uciekał z kraju. Robi sobie operacje plastyczną, ku zdziwieniu operującego chce wyglądać jak żyd. Trafia do obozu jako żyd, tam poznaje żone itd... Wojna się kończy, a on trafia do Izraela. Tam już szybko awansuje na generała. Tymczasem w Argentynie, czytając gazete lekarz ktory go operowal rozpoznaje go na zdjeciu i sprawiaja mu wizyte, poniewaz ten NIEMIEC-ZYD ma dostep do URANU. Syn tego NIEMCA-ZYDA interesuje sie historia i jedzie do Niemiec, a tam ogladajac film z przyznawania ZELAZNYCH KRZYZOW rozpoznaje (uwaga) SIEBIE. Dochodzi do tego ze to jego ojciec przed "PRZEMIANA".
PROSZE O TYTUL !!!!!!!!!!!!!!!!!! :) POZDRAWIAM.