Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375017
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Bez wątpienia jak dla mnie scena w której żydowskie dzieci chcą się ukryć w odchodach<UBIKACJI>jednak inne dzieciaki informują że nie mogą bo to ich kryjówka!!!Koszmar!!!jak dla mnie nie wiem chyba nie ma osoby której ten film nie poruszył i w pewnym sensie oburzył ale dobrze że takie filmy powstają bo dzięki nim historia nie da o sobie zapomnieć!!!

realfan9

scena gdy Amon prubuje zatsrzelic rabina
ciezko sonie wyobrazic co rabbi musial czuc :/

ocenił(a) film na 10
realfan9

lub Amon i Oskar gdy są przy paleniu ciał...Oskar widzi wtedy ciało dziewczynki w czerwonej sukience którą widział ze wzgórza gdy rozpoczęła się likwidacja getta:(:( łzy same płyną:/

ocenił(a) film na 3
realfan9

Hmmm... Może mnie ktoś zaraz oskarży o antysemityzm, antyspielbiergizm i w ogóle brak serca, ale muszę wyznać, średnio mnie to obchodzi. Film obejrzałam raczej z niesmakiem, typowy, hollywoodzki naciągany szajs bez słowa prawdy, takie ot! - dziełko żydowskiego reżysera, pragnącego przekazać tępemu narodowi amerykańskiemu "prawdę" o podłości Polaków i wznieść nową świątynię powszechnej żydowskiej tezie, że o tym podłym, okrutnym i bezdusznym narodzie można mówić wszystko, a nawet propagować w filmach światowego kina (inaczej, niż o Żydach...). Ten mały aspekt sprawił, że nawet bardzo dobry pod względem artystycznym film, a takim jest bez wątpienia "Lista Schindlera", nie zrobił na mnie w najmniejszym stopniu wrażenia wstrząsającego, tak, jak nikt nie przeżywa serio "Gwiezdnych wojen" czy nawet "Gumisiów". Ale być może, przemawia przeze mnie jakiś dziwny antysemityzm.