Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375038
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Poruszający

ocenił(a) film na 8

Świetny, dojrzały i ponadczasowy film. Liam w roli Schindlera rewelacyjny, Kingsley nie wiem czy nie lepszy... Siedziałem wczoraj i z zapartym tchem oglądałem do ostatnich minut, mimo że skończył się gdzieś o 2 w nocy.

PS. Latem odwiedziłem ze znajomymi Auschwitz i muszę przyznać że przerażający, chory, przygnębiający klimat obozu w filmie jest oddany perfekcyjnie.

hezron

Widziałam ten film po raz pierwszy jako mała dziewczynka i niewiele z niego zapamiętałam, ale przez te wszystkie lata nie mogłam o nim zapomnieć. Wreszcie się doczekałam! To nic, że skończył się o 2 w nocy, to nic, że czuję się przez to i wyglądam jak zombie! Było warto! Dla mnie absolutnie arcydzieło!!!

ocenił(a) film na 8
ewusekr

Dokładnie:) Mam te same odczucia. Spałem 4 godziny przez to ale to nic.

Warto było!

ocenił(a) film na 9
hezron

Ja też wczoraj zobaczyłem po raz drugi bodaj w życiu szkoda że takie filmy naprawdę o czymś puszcza się w polce a tak nieludzkiej porze ale uważam że warto było.
Końcówka w której Schindler dostaje ''prezent'' i cytat świetny.
Scena ''likwidacji'' rzeczywiście bardzo poruszająca.

ocenił(a) film na 8
hezron

Wahałam się wczoraj, czy oglądać, czy nie, bo bądź co bądź dziś próbna matura z matematyki xd Jednak nie żałuję ani sekundy której nie przespałam przez ten film. Wstrząsający, piękny. Kingsley był wprost genialny w swojej roli, tak jak zresztą Neeson czy Fiennes. Długo o tym filmie nie zapomnę, wchodzi do mej czołówki, a teraz lecę wypożyczyć książkę.