Powiem w skrócie: Pianista mi się nie podobał jak Lista. Film Polańskiego szczerze mówiąc to mnie ostro przynudzał (nie myśleć mi tu, że jestem kimś kto ogląda same filmy typu American Pie czy coś, oglądam filmy Lyncha, Scorsesa, De Palmy, Stonea, Eastwooda itp.). Lista ma w sobie coś takiego, że ani razu na nim się nie nudziłem, już go widziałem z 9 razy i nadal mi się podoba !! To trzeba zobaczyć !!
Pomimo, że Lista Schindlera i Pianista opowiadają o drugiej Wojnie Światowej, ja bym ich nie porównywała, bo każdy z tych filmów ma trochę inny aspekt i mimo wszystko tak po cześci są o czymś innych chociaż tematem przewodnim jest 2. W.Ś.
Zgadzam sie z Tobą. Ja Pianiste musiałem oglądać na 2 razy bo mnie przynudzał. Chociaż nie mówie że to słaby film ale mnie tak nie wciągnął jak Lista Schindlera. Jednak najlepszy film o tej tematyce to dla mnie to "Życie jest piękne". Wspaniałe połączenie komedii i dramatu. Długo u mnie leżał na półce zanim sie zmusiłem go obejrzeć. Teraz jest jednym z moich ulubionych. Polecam.
Lista Schindlera nie jest lepsza od pianisty o 10000 tylko o 100000000000000000000000000000 0000 razy. WG mnie ten film słusznie dostał 7 oskarów
Czy ja wiem czy lepsza lista czy nie-jest inna.Inny jest cel tego filmu i inna tresc.To ze jest 2 wojna i sa zydzi to nie znaczy ze jest taki sam film.W liscie o samych Zydow chodzi troche mniej niz o uczlowieczanie sie Schindlera.Oczywiscie jest pokazany ogrom i straszliwosc zjawiska ale nie jest to pierwszy plan.Co innego w Pianiscie.Tylko ze tu jest z kolei uwydatnione getto a nie obozy.Mym zdaniem inne filmy,acz Lista podobala mi sie bardziej (choc niewiele)