Lista Schindlera

Schindler's List
1993
8,4 375 tys. ocen
8,4 10 1 375038
7,9 55 krytyków
Lista Schindlera
powrót do forum filmu Lista Schindlera

Film nakręcono przy współudziale Polaków i nikt nie zwrócił uwagi reżyserowi na to "niedopatrzenie" - esesmanki mówiące płynną, czystą polszczyzną. Tzn. Polacy służyli w SS?

ocenił(a) film na 10
zbigniewgi

Aha, to znaczy że np. ja jestem Anglikiem? Bo mówię po angielsku płynnie i prawie bez akcentu, nie chwaląc się. Poza tym ile tej "płynnej, czystej polszczyzny" tam było? Pięć słów?

Sqrchybyk

Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi? Jeżeli w filmie zadbano o to, żeby aktorzy z planu "B" posługiwali się przynależnymi językami (Niemcy po niemiecku, polscy Żydzi po polsku), to esesmanka mówiąca po polsku jest ewidentnym błędem lub celowym przeoczeniem.

ocenił(a) film na 10
zbigniewgi

Wcale niekoniecznie. Skoro mówiła do polskojęzycznych postaci, to co w tym dziwnego że po polsku? Poza tym, jak pisałem, było to tylko kilka słów, każdy tępak mógłby sie tyle nauczyć.

Sqrchybyk

Cóż. No to pozostaje się cieszyć, że esesmami nie mówili po hebrajsku, bo byłby to ostatni film Spielberga.

ocenił(a) film na 10
zbigniewgi

Jeśli już to jidysz, nie hebrajskim.

ocenił(a) film na 10
zbigniewgi

Poza tym Polański w "Pianiście" pokazał Żydów współpracujących z Niemcami w getcie warszawskim i jakoś zrobił kolejny film.

Sqrchybyk

Raczej po hebrajsku, bo jidisz widzowie wzięliby za niemiecki i zgrzytu by nie było. A Polański pokazał współpracujących. A co innego "dziadek współpracujący", co innego "dziadek w wehrmachcie". Dlatego nikogo to nie ruszyło.

ocenił(a) film na 10
zbigniewgi

Hebrajski był jeszcze wtedy "ledwie żywym" językiem, małó w sumie używanym. (Zresztą nawet dziś posługuje się nim mniej więcej tylko co drugi Żyd) To by był dopiero zgrzyt... historyczny.

Co do "dziadka współpracującego" - naprawdę myślisz, że ma dla ludzisków aż takie znaczenie to że ktoś "tylko" współpracuje? I nieprawda, że " nikogo nie ruszyło". Dla oszołomów wystarczą rzeczy dużo mniejszego kalibru.

Sqrchybyk

Co do "dziadka", mniejsza o to, co myślę. Ludzie mają w nosie czy dziadek był np. TW, ale dziadek w mundurze i w ciemnych okularach już wywołuje emocje.

zbigniewgi

TY ZRÓB TAKI FILM I WTEDY CI POWIM MISTRZU!!!