PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=797869}

Litość

Oiktos
2018
6,1 1,5 tys. ocen
6,1 10 1 1481
6,2 12 krytyków
Litość
powrót do forum filmu Litość

w groteskowy sposób pokazujący jak wiele i na jak różne sposoby możemy zapewnić sobie bycie w centrum uwagi innych. W tym wypadku poprzez demonstrowanie swojego cierpienia i wzbudzanie litości. Może wydawać się to śmieszne, ale wcale nie jest takie rzadkie - "matki cierpiętnice", poświęcające się dla swoich dzieci, powszechne narzekanie (taka polska cecha), postawa: "nic się nie da zrobić" i parę innych. Film wart refleksji też nad sobą.

ocenił(a) film na 7
Agatonik

Wg mnie najlepsza była scena z rudą sąsiadką, ta kiedy żona bohatera już wyzdrowiała, a on przyszedł któryś raz z rzędu po ciasto, którego nie chciała mu upiec. Zapomnijmy o dziwnym zachowaniu prawnika, bo scenarzysta chciał pokazać podłą naturę ludzką, która nie ma żadnego związku z miłością bliźniego. Ogólnie cały ten wątek jest świetny, ale popatrz na tę ostatnią scenę. Sąsiadka zachowuje się na zasadzie "Robiłam mu ciasto jak był w rozpaczy, kiedy jego żona umierała, teraz kiedy jest zdrowa, niech sama mu robi, mam go w dupie". Obłuda maksymalna.

ocenił(a) film na 7
LukaszJarosz25

Czy gdyby w tej chwili przyszedł do ciebie sąsiad i powiedział: możesz mi TERAZ upiec ciasto, ja poczekam. To jaką byś miał minę?

Agatonik

Według mnie, temat pokazany w niewłaściwy sposób.
Poprzez groteskowość i przerysowanie postaci oraz samo zakończenie, w ogóle rozminął się z tym co miał przekazać.
Przez to nie ukazał prawdziwej natury takiego zachowania i całość "spaliła na panewce".

ocenił(a) film na 8
Agatonik

Tak, to cierpienie na pokaz to temat centralny. Ale tez kpina z rutyny codziennego życia. Te same powtarzające się rytuały. Nauka muzyki syna, pies, odwiedziny u ojca. Jest takie opowiadanie Alberto Moravii o człowieku automacie.