Lobster

The Lobster
2015
6,8 111 tys. ocen
6,8 10 1 110716
7,5 71 krytyków
Lobster
powrót do forum filmu Lobster
ocenił(a) film na 8
domleszcz

Dobre pytanie

ocenił(a) film na 7
imaginary_friend

Właśnie, może ktoś wie i chciałby nam zdradzić.

domleszcz

Ta kobieta zabiła kogoś kogo przemieniono w zwierzę, w tym przypadku osła. Motyw nieznany.

ocenił(a) film na 7
czadzix

To chyba wszyscy kminimy, ale czy ta kobieta w ogóle pojawiła się później w filmie?

ocenił(a) film na 9
domleszcz

nie pojawiła się i to chyba była żona Dawida, ale nie jestem pewny, w obsadach wymieniona jest taka postać jak "żona Dawida", a nie kojarzę aby w czasie filmu taka postać się pojawiła to wnioskuje, że to może ona była?

ocenił(a) film na 7
rambocyc

"Żona Davida" to prawdopodobnie kobieta, która użyczyła głosu w pierwszej scenie, w której David siedzi na kanapie i zadaje pytania dotyczące krótkowzroczności. W spisie obsady figuruje także "Zabójczyni osłów" i jest to inna kobieta.

ocenił(a) film na 7
domleszcz

a mam inne pytanie: czy to był prawdziwy osioł czy nie? Bo śmierć wyglądał aż tak naturalny… czyżby przesadzili? To najbardziej zapamiętałem scenę z tego filmu bo mnie szokowało.

Misiek83G

podbijam. Jest mi smutno jeśli dla filmu zabijają zwierzaka...

ocenił(a) film na 9
Misiek83G

Odpowiem na około.
Najprawodpodbniej był to prawdziwy osioł, ale jego smierć już nie.

Skąd ten wniosek: Jakiś czas temu John C. Reilly zdezerterował z planu filmu Manderlay w rezyseri von Triera gdy dowiedział się, że ten ostatni ma zamiar naprawde zabić osła podczas krecenia filmu. Konkluzja: gdyby to była prawdziwa smierc osła i tym razem by nie wystapil w takim filmie.

ocenił(a) film na 7
domleszcz

Moją uwagę przykuł drugi osiołek. Zainteresował się stanem tego pierwszego, możliwe, że byli parą, zbliżyli się do siebie już pod postacią zwierząt. Może reżyser chciał nam w ten sposób przekazać, że pod żadnym przymusem, nawet groźbą wygnania, nie jesteśmy w stanie sztucznie wzbudzić uczuć? Że potrzebny jest do tego czas, którego nie można wykalkulować, miejsce na przypadek i zaskoczenie?

ocenił(a) film na 8
Demri_Lara

Dobra teoria, ja osobiście podejrzewam że był to były mąż tej kobiety a zainteresowała się nim np. kochanka.

ocenił(a) film na 7
domleszcz

Dobre pytanie. Wszystko jest ze sobą połączone...chociaż udajemy, że nie.

domleszcz

Osiołka zabiła kobieta która była bez uczuć została ona wybrana w hotelu przez Dawida na swoją nową żonę. Chodziło o jej mroczny charakter o to że lubi mordować zadawać ból bez powodu .

reniferek84

bo to zła kobieta była..