Bardziej odpowiedni byłby "Moja rodzina", lub "Moja rodzina przed zdobyciem bieguna"... Słabo, słabo.
Widzę, że wszelkie formy niepełnosprawności są dla pani zabawą. Ślepota, głuchota, w innym wątku brak rąk czy nóg.
A ja dalej będę twierdzić, że powinna pani spotkać na drodze kogoś, kogo Jasiek odmienił.
Pani lucy spokojnie. Nie ma co sie denerwowac. Nie ktorym nie przetlumaczy swojej racji, kazdy ma prawo do swojego zdania lecz nie kazdy to prawo akxeptuje. Widze ze temat ludzi uposledzonych fizycznie to temat tabu tak jak i temat ksiezy pedofili czy innyck "ksiazecych" fanaberi. Nie ma sensu sie denerwoac i pisac ryle bo tak wielce madrym ludziom nie wytlaczy ani nie przetlumaczy. Dla nich swiat koncxy sie na pisaniu w necie i bez tego pewnie nie mogli by zyc - zreszta chyba tylkobryle maja do robory. Smieszy mniebrylko ta zajadlosc do ludzi ktorzy w postwaie pana Meli niebwidza nic bohaterskiego oraz pisza prawde ze to dzieki samemu sobie moze zawdzieczac to co sie stalo. A i tak dostal odszkodowanie ktore moim zdaniem mu sie nie nalezalo a i tak czy sial nie zwroci mu nogi ani reki. Mam tylko jedno ale do tego Pana - dlaczego klamal u Kuby W. ze on mial szczescie ze dostal taka proteze na ktora wiele osob niestac w tym i jego skoro dostal odszkodowaniebw takiej wysokosci.
Żal mi pana, żal mi państwa - bo na siłę naginane są fakty do wyimaginowanej historii.
Gdyby ktoś tylko zadał sobie tyle trudu i próbował zrozumieć historię Jaśka Meli od samego początku, wyczytałby, że protezę zasponsorowała mu firma przed wyprawą na biegun, bo normalna nie wytrzymuje takich temperatur. Dlatego miał szczęście - bo naprawdę ją dostał i nigdy tego nie ukrywał.
Państwo za to szczęścia nie mają, bo klapki dalej na oczach. Ale widzę, że krytyka wszystkiego i wszystkich jest na porządku dziennym - nie ma to jak mieszać historię niepełnosprawnego z obecną sytuacją księży.
Najbardziej boli chyba jednak to odszkodowanie - więc ja dalej swoje, zapraszam do lektury książek i wywiadów, tam można się dowiedzieć co się stało z tymi pieniędzmi.
Drogi RogerF z takim zacietrzewionymi ludźmi nie ma co wdawać się w dyskusję zawsze odwrócą kota ogonem wykreują się na tych jaśnie oświeconych wolno myślących ludzi a tak naprawdę to oszołomy z pod znaku ,, telewizja was ogłupia" Śmieszą mnie tacy wolnomyśliciele którzy pod każdy temat podepną księży pedofili itp itd Udajecie wielce oświeconych a tak naprawdę to zwykłe z was tępaki które niczego w życiu nie osiągnęły niestety smutna prawda :) . Co do tego że Mela sam jest sobie winny odpowiedzcie sobie sami czy w wieku 14 lat nie robiliście nic głupiego byliście tacy ostrożni i inteligentni ? Jasiek drogo zapłacił za swoją nierozwagę a odszkodowanie zostało mu wypłacone częściowe bo obok winy Jaśka uznano też winę koncernu który nie prawidłowo zabezpieczył stację. A odpowiadając na pytanie ktoś tu chyba nie potrafi słuchać ze zrozumieniem Jasiek powiedział że wielu ludzi w tym i jego nie stać na taką protezę naprawdę trzeba być tępakiem żeby nie zrozumieć tego ze Jasiek miał na mysli to że nie było by go stać na taką protezę zanim nie dostał tego odszkodowania czaisz ?
Nareszcie ktoś dopuszcza myśl, że była to niedojrzałość i nierozwaga, a nie pchanie się na własne życzenie po utratę kończyn żeby wyłudzić odszkodowanie / ukraść złom (wersja do wyboru, obie popularne w pozostałych wątkach dyskusji)!
Mialem cos napisac z racji tego ze mnie pan obraza bez podstawnie i bez argumentow. Ale prawda jest taka ze NIE KARM TROLA wiec sie zamykam. Pamietaj tylko facet ze jest wolnosc slowa a prawda o panu Meli jest ogolnie znana i tacy znawcy jej nie nie zamarza. Widze ze dla niektorych jest tylko jedna prawda - ich prawda. Ja akceptuje ze dla pana to bochater ale nie akceptuje ze wmawia sie to wszedzie i wszystkim. I prosze o akceptacje mojego zdania w tej sprawie
Od kiedy to jesteś taki tolerancyjny dla prawdy innych ludzi jakoś twoje poprzednie wpisy na to nie wskazują, Nazywaj mnie jak chcesz nie przestane nazywać rzeczy i pewnych zachowań po imieniu ( np podpinania pod każdy możliwy temat pedofilii księży ) A i jeszcze jedno gdzie napisałem że dla mnie Jasiek Mela to BOHATER ? Może tam gdzie napisałem że nie wykreował go tvn a jego wyprawa bo gdyby nie ta wyprawa nie bylo by telewizji tak ciężko to zrozumieć ? A może tam gdzie napisałem że według was skoro jest dużo takich ludzi to czemu robi się film o Jaśku ( według tej ,, kryterii " godnej wideł nie powinien powstać co drugi film no bo przecież na świecie tyle jest miłości chorób morderstw itp itd ) Dla mnie bohaterem jest ktoś pokroju Zośki czy Alka a Jasiek to osoba której należy się szacunek i pewnego rodzaju podziw za to co zrobił i robi teraz A już pisanie jakoby Jasiek wszedł do tej stacji w celu wyłudzenia odszkodowania i czynienie ZARZUTU z tego faktu że to odszkodowanie dostał to już po prostu mój drogi chamstwo i k..... z waszej strony wybacz JA nazywam rzeczy po imieniu inaczej nie zamierzam
A czy ja gdzieś pisałem ze wszedł do tej stacji w celu tego czy tego drogi panie?. Ja pisze ze powód wejścia tam jest nie istotny ale fakt wejścia jest ważny. W tym wieku nie czarujmy się człowiek wie co może zrobić prąd.
Odpisałeś na post Rogera który to mnie skomentował - według niego pan Mela to bohater dla wszystkich (nigdzie nie napisał ze według mnie {mnie równa się Roger} czy dla mnie to bohater) wiec się pytam w czym był taki bohaterski? chciałem żeby mi to ten Pan wytłumaczył. - To się dowiedziałem ze jego wejście do trafo można porównać z matką która ratuje dziecko z płomieni. Chyba przyzna Pan ze jest to trochę chore.
A telewizja go nie wykreowała? Widzę ze o faktach się zapomina. Bardzo dobrze pamiętam że pan Kamiński i Mela był pokazywany przed wyprawą. Pan Mela już wtedy mówił że dostał protezę bo ta którą ma nie wytrzymała by warunków na biegunie. Że szukają sponsorów. Było parę relacji na żywo z pierwszej wyprawy. Najłatwiej zatuszować fakty. A czy to źle że zaistniał w telewizji. Wcale, On na tym skorzystał i telewizja także. Ale nie zapominajmy o tym lub nie przekręcajmy
Co do tolerancyjności to od dawna - tylko trzeba czytać wszystko a nie ostatni post. Co do księży - dalej radzę czytać z uwaga a nie zgrywać mądrego - to był tylko przykład - stwierdziłem czy raczej zapytałem czy dla niektórych temat niepełnosprawny to takie samo tabu jak np. pedofilia w kościele. Bo w tym drugim wypadku w naszym zacofanym kraju dalej o tym za bardzo mówić nie wolno - Nie ma tematu. Wiec się pytam czy tak samo jest z tematem niepełnosprawnych
Wtrącą się Pan w temat nie będąc w temacie i zgrywa pan mądrego. To tylko świadczy o panu. A kultura obowiązuje wszystkich. szczególnie w Internecie. Ale to tylko świadczy o panu - za ekranem cwaniak przedstawiający się że pisze jak jest ale jakby przyszło co do czego to na żywo tchórz. i tyle
Sorry ale takie jest moje zdanie. A szacunek do Tego co robi Pan Mela teraz i do tego ze się nie poddał to ja mam tylko nie uważam go za bohatera o czym tez już pisałem.
A i jeszcze jedno każdy ma swoje kryteria filmów. Ale ogólnie decydują tutaj widzowie i zobaczymy ile ten film zarobi a raczej nie bo nikt się nie przyzna ze tak mało.
Przepraszam ale takich przypadków po różnych nie przyjemnych zdarzeniach w życiu - nie koniecznie amputacji ale na przykład raka czy białaczki to jest w życiu bardzo dużo. I kręcenie filmu o tym żeby pokazać jak najpierw ktoś sam się załatwił na własne życzenie a potem dochodzi do zdrowia w mojej skromnej ocenie nie ma sensu. Szczególnie że film powstał 2 lata temu. Dlaczego wtedy z tego nie robili afery w telewizji i dlaczego w tedy nie trafił do kin w całej Polsce. Tylko teraz jest premiera. Dla mnie to dziwne - ale nie doszukuje się w tym żadnego dna. Po prostu sam fakt jest dziwny.
A czy film jest fajny to zdecydują widzowie. Dla mnie nie ma sensu i mam prawo tak napisać i nie życzę sobie żeby ktoś (nie chodzi mi akurat o pana) pisał że jestem nie tolerancyjny czy cos bo mam prawo mieć takie zdanie które nikogo nie krzywdzi
Nie chcę po raz kolejny pisać o tym samym, chciałbym tylko zrozumieć, dlaczego fakt relacji z przygotowań czy wyprawy ocenia pan za kreowanie osoby przez media. To chyba oczywiste, że jeśli pojawia się niecodzienny projekt, w którym biorą udział Polacy, polska telewizja będzie o tym wspominać. Wciąż upiera się pan, że dzięki temu odbyła się wyprawa, bo nagle sponsorzy zareagowali. Dlaczego nie chce pan poznać relacji samego organizatora, czyli p. Kamińskiego? Polecam odnaleźć jego słowa w literaturze :)
Uważam tak ponieważ tak działa współczesny świat. Gdyby nie media nikt nie wiedziałby że pan Mela idzie na biegun. Gdyby nieszedł media by się tym nie zainteresowały to fakt. Ale przecież mogli odmówić występu w relewizji. Tylko dlaczego miałby odmawiać przecież to dla niego okazja by stać sie slawnym. I ok. A jak to dalej wykorzysta to już inna sprawa. Dzieki slawie mozna wiele osiagnac nie tylko dla siebie ale takze dla innych.
A nie czarujmy sie telewizja to wladza i napewno dzieki niej mogl pozyskac jakis sponsorow ktorzy albo chcieli sie pokazac albo po prostu dzieki telewizji dowiedzieli sie o tym fakcje i chcieli pomoc. A telewizja tez na tym zyskala bo reklamy sa mega drogie ale podczas takich relacji hiper drogie (chodzi mi o minute transmisji reklamy)
Co do pana Kaminskiego to najzwyczajniej po prostu we wszystko co On mowi nie wierze moze dlatego ze jestem glupi i mam takie zdanie a moze dlatego ze wiem ze kazdy czlowiek klamie (nie mowie ze zawsze tylko poprostu zdarza sie to wszystkim) a jak nie klamie to lubi naginac rzeczywistosc. Ale to moje zdanie
Domyślam się, że współczesny świat nie daje czasem szans do bardziej pozytywnego myślenia, niemniej życzę, żeby jednak nie zawsze wszystko było takie szare. Może ktoś kiedyś swoją osobą pana przekona, że tak wcale nie musi być :)
Nie mam ochoty odpowiadać na cały ten wykład. Napiszę tylko że udzielałem się w tym wątku chyba wcześniej niż pan więc pisanie że się udzielam nie będąc w temacie jest objawem... nie napiszę czego bo znowu zostanę nazywany trollem Prosżę nauczyć się czytać drogi panie a potem zarzucać komuś wcinanie się nie na temat a także zalecam coś na poprawę pamięci bo to chyba Pan odpowiedział na mój pierwszy post :) Po raz kolejny też nie mam ochoty tłumaczyć już jak krowie na rowie że gdyby nie ta wyprawa tv nie zainteresowała by się Jaśkiem Melą tvn nie była pomysłodawcą tej wyprawy więc dla mnie to logiczne że tv była tylko pewnym nośnikiem a nie kreatorem ale jednak podstawowe logiczne myślenie jest dla Pana za trudne, Wypraszam sobie zarzucanie mi tchórzostwa na żywo ( skądinąd zarzut wzięty nie wiadomo po czym pan to wnioskuje ) Dosyć mam pisania z tak ograniczoną osobą Żegnam
No rzeczywiscie jest pan w temacie szczegolnie jak pisze pan pod moim adresem ze pisalem ze pan Mela wszedl tam by wyludzic odszkodowanie. Gratuluje po raz kolejny
Odpisuje pan na post pana Rogera ktory to mnie skomentowal wypisuje pan glupoty pod takze moim adresem i pierniczy ze jest w temacie. Naprawde radze kupic okulary a nie pisac ze to ja jestem slepy. Patrz pan na czyj watek jest odpisywane a dopiero potem komentuj.A tchorzem pan dla mnie jest bo zgrywa pan madrego obrazajac epitetami ludzi chowajac sie za intrrnetem. Sorry troche kultury a nie chamstwa - oraz moze takze jakichs argumentow bo poza epitetami nie widze nic. Ja tu nikogo nie zwyzywalem i szanuje zdanie takze pana Rogera (poza tym bezsensownym porownaniem w innym watku) chociaz sie z nim nie zgadzam i nie widze argumentow na jego poparcie
Ale w jednym ma pan racje -rozmowa z tak niewychowanym czlowiekiem jest bezsensowna. Tak czy siak Serdecznie Pozdrawiam rowniez konczac temat
Nie miałam okazji być w kinie, ale film był teraz w tv. Wg mnie tytuł nie ma nic wspólnego ze zdobyciem obu biegunów ziemi w 2004...jak inni sądzą :)
W tym przypadku BIEGUN to metafora..., to ciężka wspinaczka i fizycznie i psychicznie dla Jaśka Meli. Bo gdyby nie jego upór i wola walki a także RODZINA, to nie "dotarłby" do momentu w którym zaczął myśleć o prawdziwych biegunach ziemi :)
Dla wszystkich krytykujących rolę Musiała...WY nawet do przedbiegów castingu byście nie dotarli :))))