PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=410839}

Mój nauczyciel

Venkovský učitel
2008
6,4 2,4 tys. ocen
6,4 10 1 2416
Mój nauczyciel
powrót do forum filmu Mój nauczyciel

No właśnie... Chociaż może zamiarem reżyserskim był pewnego rodzaju happy end, jedmak nie jest tak oczywiste. Bez wątpienia czeska wieś staje tu na wysokości zadania, przyjmując tytułowego nauczyciela jako swojego. I znowu wątpliwości, czy - jak chcą recenzenci, jest to aby na pewno happy end? Nauczyciel uciekający przed samym sobą z wielkiej Pragi, na wieś, tu właśnie odnajduje w końcu odpowiedzi na nurtujące go pytania, dotyczące jego tożsamości, ale znajduje jedynie akceptację samego siebie i w końcu społeczności w której przychodzi mu żyć i pracować, przyjaźń rodziny, u której mieszka. Ale, czy będzie mu się żyło spokojnie, gdy bedzie z konieczności patrzył na Lado, swoją nieodwzajemnioną miłość? Czy będzie mógł tu mieszkać także ze swoją bliską osobą, jesli ją /jego/ kiedykolwiek znajdzie? Czy środowisko szkolne da mu kredyt zaufania? Porównujac pragmatycznych Czechów i ich zachowania, nawet na prowincji, nie można oprzeć się uczuciu, że nigdy nie byłoby możliwe powstanie takiej opowieści dającej nadzieję i umiejscowionej na polskiej prowincji. Bo to, że na amerykańskiej byłoby to niemozliwe, to pokazał nam juz boleśnie i dobitnie Ang Lee...... Film boli, porusza i pozostawia otwarte pytanie: co dalej? Czy mu się poszcześci? Czy odnajdzie spokój? Zostawia jednak pewnien procent nadziei..... I z takimi mieszanymi uczuciami wychodzi się z kina...