PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=410839}

Mój nauczyciel

Venkovský učitel
2008
6,4 2,4 tys. ocen
6,4 10 1 2416
Mój nauczyciel
powrót do forum filmu Mój nauczyciel

Choć w filmie pojawia się idea - geju ujawnij się - nie uważam by film został zrobiony pod dyktando aktywu gejowskiego. Raczej krytycznie jestem nastawiony do tych wszystkich parad i całego tego szumu wokół homoseksualistów i z tego względu powinienem film odrzucić. Jednak tak się nie stało, bo spodobała mi się opowiedziana historia. Genialnie została przedstawiona czeska prowincja, zwłaszcza śpiewy i zabawa przy kuflu piwa. Wątek romansu nastolatków, kipiący namiętnością i o dziwo pokazany bez nagości, zachwycający. Jest także, skomplikowana relacja między gejem a dojrzałą kobietą, szukającą miłości. Zauważyłem właśnie, że ten związek wśród forumowiczów wzbudza zastrzeżenia, wydaje mi się, że zupełnie niesłusznie. Życie przynosi o wiele bardziej pogmatwane uczucia bliskich sobie ludzi. Wartością jednak największą filmu jest, że Twórca nie stara się narzucić żadnych swych poglądów, a oglądając piękny obraz o dość kontrowersyjnym temacie byłem pewien obaw manipulacji, czy czasami nie wyjdzie z tego jakaś agitka pederastów. Polecam ten film wszystkim fanom Kina Europejskiego, na pewno się nie rozczarują.