PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=449935}

Mój przyjaciel Hachiko

Hachi: A Dog's Tale
2009
8,0 191 tys. ocen
8,0 10 1 190782
6,9 27 krytyków
Mój przyjaciel Hachiko
powrót do forum filmu Mój przyjaciel Hachiko

Innej oceny jak 10/10 być nie może. Polecam każdemu! Jest to ewidentnie najbardziej wzruszający film, jaki kiedykolwiek oglądałam w życiu. Dzieje psa Hachiko znane są powszechnie w Japonii. Do ich spopularyzowania przyczynił się dodatkowo nakręcony w 1987 roku film fabularny "Hachiko monogatari" ("Opowieść o Hachiko"). Gorąco polecam!

ocenił(a) film na 10
jva

gdzie mozna oglądnąc ten film z 1987 roku?

ocenił(a) film na 9
baksterka

na rapidzie

użytkownik usunięty
jva

Moim zdaniem istnieją jednak bardziej wzruszające filmy, gdzie bohaterami są ludzie. Nie mówię, że Hatchiko jest obrazem złym, ale ogromnego wrażenia na mnie nie zrobił. Gdzieś tak po dwóch dniach to charakterystyczne pulsowanie w głowie ustało i o filmie zapomniałem.

Jeśli mogę coś polecić... Cinema Paradiso - absolutny klasyk Giuseppe Tornatore. Film po prostu piękny, wspaniały, opowiadający o przemijaniu i o powrocie do czasów dzieciństwa. Zwłaszcza ostatnia scena, gdy bohater wraca do miasta swego dzieciństwa, którego już nic nie przypomina jest po prostu powalająca. Drugim filmem, który tym razem opowiada o przyjaźni jest Potężny i szlachetny (są wreszcie polskie napisy do tego filmu). Całość powstała na podstawie książki N. Philbricka i opowiada o przyjaźni silnego, ale mało bystrego Maxa oraz kalekiego, ale bardzo inteligentnego Kevina. Film totalnie mnie rozwalił, a, jako że jestem facetem, nie jest to takie proste. W przypadku obu tych filmów mogłabyś powiedzieć, że scenariusz napisało życie i... Masz rację - takie filmy są jeszcze bardziej wzruszające.

Hatchiko nie zrobił na mnie wrażenia głównie dlatego, że objawiło się tu moje skrzywienie zawodowe. W badaniach nad filozofią umysłu i psychologią poznawczą nauczyłem się, że zwierzęta nie mają takich stanów psychicznych jak ludzie, choć ludzie są im te stany na podstawie analogii ze swoim zachowaniem i swoją psychiką skłonni przypisywać. Może gdybym uznał, że Hatchiko naprawdę tęskni - wtedy film odebrałbym inaczej. Ale skoro człowiek to 50% instynkt, to tym bardziej dotyczy to zwierząt. Tak czy inaczej - obraz jest dobrze zrealizowany, ciekawy, urokliwy. Dlatego, biorąc pod uwagę własne limitacje, wystawiłem 8. I wydaje mi się, że nie zaniżyłem średniej dla tego filmu.

ocenił(a) film na 10

Aaa pierdo... lisz :D film zajebisty i mega wzruszający :D pozdrawiam

użytkownik usunięty
lceglarek

Ach, pewnie masz rację:-P Czasem trzeba zapomnieć o nawykach i tym, co się wie, zdyspensować od wszystkiego i nacieszyć psimi uczuciami:-) Mnie się wprawdzie nie udało, ale dlatego rozumiem ludzi, którzy temu filmowi wystawią 10. W końcu Hatchiko był naprawdę uroczym psem.

ocenił(a) film na 10

dokładnie tak kolego :D ....