Maczeta

Machete
2010
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105631
5,8 39 krytyków
Maczeta
powrót do forum filmu Maczeta

Świetna zabawa

ocenił(a) film na 7

był dokładnie taki, jak można się było spodziewać. pomijając wszystko, warto zobaczyć dla genialnej gry aktorskiej. mocne 7/10

ocenił(a) film na 8
Knl

Taki jaki mozna bylo sie spodziewac czyli jaki? Ja spodziewalem sie totalnej porazki i przecietnego filmu klasy B dla przecietnego widza ( z tym ze w dobrej obsadzie).

Wlasnie tego sie spodziewalem a dostalem zupelnie co innegoi daje 9/10

ocenił(a) film na 7
BigBaller

kolego, jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie o genezie powstania tego filmu, jakiekolwiek pojęcie o Rodriguezie, jakiekolwiek pojęcie o Dannym Trejo, i przede wszystkim jeżeli oglądałeś trailer - to łatwo wywnioskować, że film będzie:
a) pastiszem, który trzeba traktować z przymrużeniem oka;
b) nie tyle filmem klasy B, ile HOŁDEM złożonym filmom klasy B (ściślej, tzw. grindhouse'owym)
c) sieczką, odmóżdżającą rozrywką dla wielbicieli krwawych, amerykańskich i tendencyjnych do bólu filmów.

Jedyne co mnie naprawdę w tym filmie zaskoczyło, to naprawdę świetna gra aktorska. O ile De Niro mógłby dostać oskara nawet jakby grał krzesło, to naprawdę świetny był Seagal, genialny Marin, MISTRZOWSKI Don Johnson.
MACZETA był dokładnie taki jak w fałszywym trailerze do GRINDHOUSE. Dlatego twierdzę, że wiadomo było od początku czego można się było spodziewać.

tak z innej beczki, uważam że dla każdego szanującego się wielbiciela amerykańskiego kina, nie zobaczyć Dannego Trejo w pierwszoplanowej roli to grzech... ;)

ocenił(a) film na 8
Knl

Nie wiem co za film ogladales, ale "Maczeta" to parodia filmow akcji klasy B, m. in. wlasnie takich szmir w ktorych gral keidys Seagal. Ja sie ubawilem do łez przy tym filmie, a innej parodii Rodrigueza nigdy nie widzialem, nawet nie wiem czy jakąkolwiek kiedys zrobił. Tak wiec jakiekolwiek pojecie o poprzednich jego filmach wiele nie pomaga w odbiorze "Maczety"

Tak, trailer widzialem i wlasnie przez ten trailer bylem nastawiony sceptycznie do tego filmy, dlatego ze nic w nim nie wskazywalo na to film bedzie parodią. Odnioslem wrazenie ze Rodriguez zrobil film dla masowego widza ktory bedzie "smiertelnie powaznym" filmem akcji. Ale na szczescie pomylilem sie ;)

EDIT: Nie wiem czy cos co wysmiewa jakas rzecz, mozna nazwac hołdem dla tejże rzeczy

ocenił(a) film na 7
BigBaller

BigBaller, polecam ci zapoznać się z definicją słowa "pastisz"

ocenił(a) film na 8
Knl

Zwracam honor. Nie znalem slowa "pastisz". Wyglada na to ze bardziej pasuje na okreslenie tego filmu niz parodia. Ale to i tak nie zmienia faktu ze film jest przezabawny ;D

ocenił(a) film na 7
BigBaller

no to że film jest przezabawny jest oczywistą oczywistością ;)

BigBaller

litości... traktowałeś poważnie motor z zamocowanym karabinem obrotowym? :D

Knl

"...warto zobaczyć dla genialnej gry aktorskiej..."
na jakich filmach ty się wychowałeś??? kto niby wzniósł się w tym filmie na wyżyny kunsztu aktorskiego??? De Niro zagrał tam tylko aby zabić nudę, wyłącz TV albo zmień kanały z MTV lub Cartoon Network na coś poważniejszego i dopiero później się wypowiadaj o ogrze aktorskiej!

ocenił(a) film na 7
Mario_de_Opario

Mario_de_Opario: ehh... no cóż ja ci mam odpisać. jak cię interesuje na jakich filmach się wychowałem to sprawdź w moim profilu. jak nie widzisz kunsztu aktorskiego w Maczecie to mi przykro.

Knl

właśnie widzę: Rocky, Rambo, Człowiek Demolka, Sędzia Dred i Wysłannik Przyszłości z notą 7 !!?? i dalej nie widzę w Maczecie kunsztu aktorskiego, może śmieszny film, parodie, trochę golizny (w tym "etui" na tel komórkowy) , kilka głupich tekstów a wy chcecie z tego zrobić kultowy film?? aż się boje myśleć jakie filmy wkrótce będą dostawać Oskary:/

użytkownik usunięty
Knl

„Świetna zabawa”… musiałeś mieć smutne dzieciństwo.

ocenił(a) film na 9
Knl

właśnie wróciłem z kina, i podzielam entuzjazm Knl 'a :D "Machete" to świetny pastisz, co więcej ubawiłem się na nim do łez (podobnie jak znacząca większość widowni). Sceny z elementami czarnego humoru są po prostu genialne, a aktorzy świetnie wczuli się w role swych, nieco przerysowanych, postaci. A niech tam! Za mile spędzony czas, spełnienie oczekiwań (które wzbudził trailer) oraz poczucie "dobrze" wydanej kasy na bilet (jakiego nie miałem już od dawna) daję 9/10! :D (A co mi tam!!!)

PS: oglądanie "z przymrużeniem oka" postrzegam jako jedyną możliwą formę odbioru (a później żr. oceny) tego filmu ;) Pozdro!

ocenił(a) film na 7
Charlie_21

Alba i M.Rodriguez :) Polecam :)

ocenił(a) film na 8
Knl

Do tego filmu nie można podchodzić na trzeźwo!!!
Genialnie absurdalny!

ocenił(a) film na 8
rover4fun

A ja to skwituje tak: 'Machete don't text. Machete improvise' xD