W zeszłym tygodniu któraś telewizja puszczała familijny film Roberta Rodrigueza "Mali agenci" i skacząc po kanałach, natrafiłam na pewien ciekawy fragment. Otóż któreś z dzieciaków trzymało w dłoni zdjęcie Antonio Banderasa i Danny'ego Trejo, a na odwrocie fotografii widniał podpis "Machete". Czyli już chyba wiemy, kiedy Rodriguez wymyślił ksywę dla Maczety pod postacią Danny'ego Trejo ;)
Hmm, dopiero teraz przyszło mi do głowy, by zajrzeć na stronę filmu "Mali agenci" i rzeczywiście, postać Trejo nazywa się Machete :D http://www.filmweb.pl/f9721/Mali+agenci,2001
Owszem Danny Trejo w małych agentach nazywa się Machete, ale już znacznie wcześniej pojawił się jako ta postać. W desperado grał bohatera- nożownika, zresztą była tam identyczna scena jak z traileru Machete- stojąc na dachu limuzyny masakruje rzucanymi nożami przez szyberdach towarzystwo w środku. W dodatku wyglada identycznie, poza faktem, że biała broń, którą posługuje się jest krótsza. W Desperado, jeśli dobrze pamiętam, nie było podane jego imię, ale moim zdaniem jest to ten sam bohater.
Pamiętam ten fragment filmu ...
Kiedy zobaczyłem że Rodriguez robi film Machete a w roli głównej jest Trejo, to pomyślałem sobie - "Czy to chodzi o tego z Małych agentów ? "