Maczeta

Machete
2010
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105631
5,8 39 krytyków
Maczeta
powrót do forum filmu Maczeta

Długo nastawiałem się na ten film, przez kilka miesięcy walcząc z sobą, by nie pobrać pirata w HD i koniec końców wizyty w kinie nie żałuję, ale jednak nie mogę się pogodzić z dużym uczuciem niedosytu.

Zaczyna się mocno i Rodriguezowo, by z biegiem minut coraz bardziej oddalić się od klimatu Planet Terror i poprzednich obrazów reżysera. W pewnym momencie film staje się zlepkiem mniej lub bardziej rozrywkowych scenek. Im bliżej końcówki - strasznie kiepskiej, swoją drogą - tym bardziej zaczęło mi dokuczać, że wszystkie najlepsze momenty widziałem już w trailerze. Może za wyjątkiem cycków Lindsey Lohan - ale to właśnie jeden z wielu smaczków, które cieszą, ale nie sycą.

Nie chcę, aby moja ocena filmu wydała się bardziej negatywna, niż rzeczywiste wrażenia z niego. To był naprawdę zabawny, rozrywkowy i ciekawy seans, a tracił tylko, gdy zacząłem wspominać Planet Terror i to, czym Maczeta mógł być. Tu niby jest akcja, ale ciąg wydarzeń mógłby być bardziej wyrazisty; niby jest humor, ale bardziej komediowy niż pastiszowy; niby są różnorodne postacie, ale nie tak barwne jak w poprzednich filmach. Dodajcie do tego statyczne i nijakie ujęcia, a macie wniosek że tu po prostu za mało jest Rodrigueza w Rodriguezie. Może dlatego, iż nie reżyserował filmu samodzielnie?

Maczeta zatem nie tnie tak dobrze, jakby mogła, ale skaleczyć się można. Mimo wszystko polecam spróbować.

ocenił(a) film na 3
Mimizu

Fajny opis i podsumowanie filmu:) Nie do końca się ze wszystkim zgadzam, ale całkiem dobra rozkmina. Niestety na FW rzadko się dostrzega inteligentne posty. Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Mimizu

zgadzam się z tym komentarzem :). Tylko że ja cieszę się ze nie poszlam do kina, bo uznalabym to za stracone pieniądze. Czekalam dlugo na ten film, ale sie rozczarowałam.

Mimizu

Co do cycków Lindsey Lohan muszę cie zasmucić ale zastąpiła ją dublerka.

ocenił(a) film na 7
chapy

Damn, już nawet na cyckach człowieka kantują.