Maczeta

Machete
2010
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105631
5,8 39 krytyków
Maczeta
powrót do forum filmu Maczeta

Pastisz

ocenił(a) film na 10

Nim zobaczyłem film trochę poczytałem i co widzę 2/10,3/10.Teraz jestem już po seansie i
powiem jedno ....jazda bez trzymanki !.Reżyser cały film puszcza oko do widza zlewa z
bohaterów ,Steven Seagal parodiuje własne wcześniejsze role palce lizać !Pierwsze co w
tym filmie mnie zabiło to jajcarskie dialogi z ikrą .Ten film jest dla ludzi wychowanych na
kinie z czasów kaset vhs kiedy oglądało się filmy hurtowo klasy c i d.Wszystkie
przejaskrawione sceny były zamierzone przez reżysera i na pewno to nie jest wada tylko
wielka zaleta tego filmu .Danny Trejo w roli maczety jest naturalny i widać że bawi się tą
postacią .Ludzi piszący teksty typu że film słaby ,tandetny ,efekty przejaskrawione po prostu
nie mają doświadczenia z korzeniami takiego kina ! Między kiczem a kiczem zamierzonym
jest wielka różnica.Ale co tam znawcy kina mają powiedzieć wychowani na
REALISTYCZNYM kinie akcji. Daję z czystym sumieniem 10/10 bo oczekiwałem dobrej
zabawy i taką dostałem.

ocenił(a) film na 9
cureman

zgadzam się w 100% z przedmówcą. Jeżeli wychowaliście się na filmach ze Stevenem Seagalem, ich akcja was podniecała, a teraz patrzycie na te filmy z perspektywy czasu, to jest film dla was! Przekolorowane sceny, zabawne postacie i dialogi i sceny po których musiałem zatrzymywać film zeby śmiać się przez 10 kolejnych minut!

ocenił(a) film na 8
folig8

ja również jestem zdania, że te półtorej godziny to nie był czas stracony. W przypadku filmów Rodrigueza trzeba rozdzielić formę od treści, bo w przeciwieństwie do większości produkcji to właśnie forma odgrywa tutaj najważniejszą rolę i to ona, a właściwie zabawa formą jest głównym atutem tego filmu.

ocenił(a) film na 6
cureman

Film jest tak celowo kiczowaty, że nie wyobrażam sobie jak można go odbierać poważnie. Dziwią mnie zatem tak skrajnie niskie oceny. W niektórych momentach poziom absurdu i tandety jest zachwycający i rozbrajający.
Ogólnie film jest dobry, ja wystawiam solidną 6-kę. Gdyby było jeszcze więcej zakręconej, efekciarskiej, grindhouse'owej akcji Machete oceniłbym znacznie wyżej.

ocenił(a) film na 10
snake1410

Zwolennicy MACZETY wpisujcie się.

ocenił(a) film na 7
cureman

To gdzie można obejżec ten film i czy wogóle warto go oglądac
Danny Trejo to charakterystyczna postać

ocenił(a) film na 10
giovanni50

Pewnie że warto a co do filmu to masz od tego albo kino albo google..Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
cureman

Maczeta jest przezajebista! Najlepszy film, jaki powstał w tym roku! Długo na niego oczekiwałem i się nie zawiodłem. Dostałem to, co chciałem. Cieszę się, że powstanie trylogia (?). Dla mnie 10/10.
Co prawda oglądałem ten film już, ale do kina pójdę, o!

ocenił(a) film na 10
Reayuk

Zwolennicy filmu wpisujcie się i głosujcie bo srednia spada.Bo ZNAWCY dają 2,3

cureman

2,3 dają "znawcy", którzy pewnie oczekiwali mądrego i przemyślanego kina, tymczasem Robert serwuje widzowi piękne kino z humorem:)
ode mnie 9/10
szkoda że tak mało powstaje takich filmów.
polecam "Black Dynamite" - humor podobny:)

ocenił(a) film na 8
cureman

Bo ludzie to nie wiedzą jakie siły drzemią w naturze...;) to jest kino dla wybranych

ocenił(a) film na 7
cureman

10/10 - film jest perfekcyjny w swojej konwencji. Poza tym chcę jeszcze zwrócić uwagę na fakt, że miejsce akcji to nie jest jakaś wyimaginowana kraina, granica Meksyku z USA jest światem realnym, problemy pokazane w filmie istnieją - nielegalne przekraczanie granicy i wszystkie związane z tym zjawiska, narkotyki i to co się z tym wiąże, brudne interesy etc. To, co jest tłem dla filmu akcji dla wielu ludzi jest codziennością. Machete będzie ich bohaterem.

montalbano_3

Mówcie co chcecie ale Trejo idealny do roli Machete, pewnie jakby był ktoś przystojniejszy to film dużo by stracił.
Najlepsza akcja jak kosiarką ochroniarza terroryzuje:)

ocenił(a) film na 10
bartq13

ZAPRASZAM wszystkich zwolenników filmu do pisania w tym temacie bo powstaje tyle wątków w którym dzieci neostrady piszą po jednym słowie i zakładają nowy temat .

ocenił(a) film na 10
cureman

Co tu tak cicho?

użytkownik usunięty
cureman

Może mało kto umie spojrzeć na ten film z przymrużeniem oka? ;) Jak dla mnie film genialny. Akcja, krew seks i kupa śmiechu! No i w 350% męski i ociekający zajebistością Machete ;D

ocenił(a) film na 10

cyt-No i w 350% męski i ociekający zajebistością Machete ;D fajnie powiedziane zgadzam się w 100 procentach

ocenił(a) film na 1
cureman

głupota zamierzona - głupota popełniona czyli kicz zamierzony - kicz popełniony. niemoc twórca wy nikła z zamiłowania do jarmarcznej rozrywki podszytej lenistwem nigdy nie zachwyci wyrafinowanego kinomana.

ocenił(a) film na 8
cureman

Trejo zajebisty :P (czy jak on tam się tam nazywa)
Film w stylu lat 80-tych , super się go oglądało ja bym dodał trochę więcej maczetowania :P
Bardzo dobry film akcji i komedia . Mam nadzieje że wyjdzie kolejna część :P

ocenił(a) film na 9
blysk_2

Wyjdzie. Machete Kills oraz Machete Kills Again. Będzie trylogia tego arcydzieła! :)

ocenił(a) film na 9
cureman

Film pierwsza klasa, aż nie chce się wierzyć że to wszystko powstało z fałszywego trailera, Rodriguez bez ściemy daje widzowi czystą krwawą rozrywkę, ten film to jak Desperado i Terminator w jednym, płakać mi się chce ze szczęścia jak wspominam dialogi i ściska mi serce gdy widzę Trejo (wirtuoza drugiego planu) w głównej roli, on się po prostu urodził żeby zagrać w tym filmie, jeszcze kino nie umarło...

ocenił(a) film na 3
cureman

Czy Ty to tak na poważnie!?

ocenił(a) film na 6
cureman

Film całkiem niezły, momentami bardzo sprawnie zrobiony i zagrany, ale dla mnie ostatnie 20 minut reżyser za bardzo pojechał po bandzie.. Te skaczące auta i cała finałowa strzelania to jakby z filmu dla młodzieży.
W każdym razie De Niro w formie, Seagal trochę drewniany, za to na Jessicę Albę warto popatrzeć..

ocenił(a) film na 1
cureman

To ze ktoś świadomie zrobi gówno nie zmienia faktu że nadal jest to gówno :/

mumba21

to nie jest świadome gówno. bardziej świadoma stylizacja. jakby gówno wyrzeźbione w marmurze, które powala niezwykłym kunsztem i bawi się z widzem. z zewnątrz wygląda niesmacznie, jak gówno, ale co wprawniejsze oko dojrzy rewelacyjny warsztat i prawdziwą wartość dzieła.
film g-e-n-i-a-l-n-y.

ocenił(a) film na 1
pulchra_astra

Gdybyśmy rozmawiali o "death proofie" to zgadzam sie w 100%!!!
Ale w tym filmie jedynym plusem jest plejada gwiazd w nim występująca.
Pytanie czy bez sławnych nazwisk też dopatrywali byście się owego "kunsztu" i "warsztatu" ?? bo jeżeli tak to zapraszam do wertowania pozycji kina klasy B, C .... na pewno znajdziecie wiele g-e-n-i-a-l-n-y-c-h dzieł :)

ocenił(a) film na 10
mumba21

Z tego, co zakomunikował reżyser będą jeszcze 2 części

ocenił(a) film na 5
polonista_filmweb

dla mnie słabiutko, tłumaczenia, że tak to miało wyglądać jakoś do mnie nie przemawiają, po trailerze spodziewałem się prawdziwego męskiego kina, a otrzymałem jedno wielkie gówno z plejadą gwiazd w tle:(:(:(:(:(:((:(:(:(:(:(

ocenił(a) film na 9
cureman

Nic dodać, nic ująć. Jestem kolego tego zdania co Ty.

cureman

Generalnie uważam, że wszyscy pseudo krytycy filmowi mogą ssać jaja. Jak im się nie podoba film to niech wrócą do korzeni i zaczną oglącać na nowo Amerykańskiego Ninja tudzież Szkołę Uczuć i jarać się tym co ich na prawdę jara!!

muszla

Tak, trzeba zrozumiec rezysera, przekaz jest bardzo jasny, naprawde dobrze sie bawilem ogladajac film!! na komentarze typu ''Gowno" nie zwracam swiadomie uwagi, czemu?! odpowiedz jest banalnie prosta...
Daje 9/10

ocenił(a) film na 3
robert_kilinski

A jaki to jasny przekaz?

http://podtytulem.wordpress.com/

podtytulem

Ty to piszesz ? Z takimi amatorskimi recenzjami to się możesz schować.

"W efekcie Maczeta to film gorszy od innych jego dzieł, a także gorszy niż jakikolwiek film Tarantino, wliczając w to nawet słabe Bękarty wojny."

Pozdro..