Maczeta

Machete
2010
6,4 106 tys. ocen
6,4 10 1 105631
5,8 39 krytyków
Maczeta
powrót do forum filmu Maczeta

widział ktoś oprócz mnie powiązanie z Desperado w tym filmie? Ewidentną sceną jest jak Machete leży z Sartaną w łóżku i po obudzeniu zrzuca ją na podłogę, patrząc wcześniej jak wróg przechodzi za oknem. Identyczna scena była w Desperados, tylko sporo wydłużona. Ogólnie klimacik filmu taki sam, a więc idealny :) Jak dla mnie 9/10. Mistrzostwo

ocenił(a) film na 8
mikaduch

albo te noże na tym pasie na brzuchu ;] ale również to samo pomyślałem gdy zobaczyłem tą scenę a albą

ocenił(a) film na 7
mikaduch

No i jak Machete wskakuje na dach limuzyny, żeby zmasakrować DeNiro rzucając nożami przez szyberdach.

dezertx

w trailerze rzucał tymi maczetami do środka limuzyny, szkoda że tego nie było

ocenił(a) film na 9
mikaduch

również motyw spowiedzi w kościele, rozmowa między "braćmi"...nawet scena jak Machete obraca się stojąc u progu schodów kościelnych, dam głowę, że też widziałem to w którejś części przygód Mariachi...
... ale ogólnie sama postać Machete to wariacja od postaci Mariachi, samotny mściciel, meksykanin, długie włosy, ciemna kurtka, jasna bluzka, człowiek-legenda... nie ma się co dziwić, że Rodriguez, chcąc zrobić coś rewelacyjnego, powołał na świat nową wersję swojego wyobrażenia latynoskiego twardziela. Nie tylko ich wygląd jest podobny, ale i sposób przedstawienia.

ocenił(a) film na 9
G_R_Z_3_C_II_U

A jak Luz wychodzi z ambulansu to jest muzyka podobna do intro "Cancion Del Mariachi".

mikaduch

Dużo nawiązań do jego wcześniejszych produkcji.