7,2 59 tys. ocen
7,2 10 1 58519
7,2 31 krytyków
Mad Max 2 - Wojownik szos
powrót do forum filmu Mad Max 2 - Wojownik szos

Ludzie - najmądrzejsze istoty na ziemi, głodne wiedzy, poszerzania horyzontów ... a przede wszystkim głodni władzy, pieniędzy i żądni pieniędzy. Wystarczyła jedna iskra by nuklearne płomienie spowiły błękitne niebo. Nic ze świata, który pamiętamy nie przetrwało. Bujne i zielone lasy spaliły się w atomowym ogniu, rzeki powysychały do ostatniej kropli, zwierzyna umarła w skutek napromieniowania lub uległa strasznej mutacji. Świat stał się jednym wielkim pustkowiem, gdzie przeżyć mogą tylko najsilniejsi i najbardziej bezwzględni - Ludzie Pustkowi, w których wojna atomowa wypaliła wszystkie uczucia, których jedynym celem jest przeżycie kolejnego dnia... Jednym z nich jest Nasz bohater, Max.

Obowiązkowa lektura dla fanów post - kultury!
Swojego rodzaju ciekawostką jest, iż można w filmie znaleźć wiele nawiązań do kultowej serii Fallout ( i nie mówię tutaj o 3'jce ).

Ot choćby kurtka Maxa, taka sama jak Leather Jacekt z Fallouta czy też krążownik szos :)

Apropo - spróbujmy znaleźć jeszcze jakieś nawiązania do Fallouta :) Co Wy na to ?

" Fucken Sad Wasteland Is "

ocenił(a) film na 10
Maku87

Upss... powtórzenia mi się zdarzyły. Spróbujcie je ignorować.

ocenił(a) film na 8
Maku87

Nawiązaniem do (a raczej skopiowaniem z) serii Mad Max jest intro w obu (myślę tu 1 i 2) częściach Fallout. Bardzo podobne do wejściówki w Mad Max II Wojownik Szos, podobny styl, podobna tematyka, a nawet podobny lektor.

ocenił(a) film na 8
Carlitos

Kurcze, mamy prawie takie same avatary. Dopiero teraz zauważyłem.

użytkownik usunięty
Maku87

Mad Max i Fallout to moja ulubiona klasyka filmu i gier! nic nie przebije tego klimatu ; ]

z tym wstępem z Fallout 1 i 2 to jestem pewien że ściągnęli pomysł ze wstępu Mad Maxa. i bardzo dobrze! robi sie przez to klimatycznie

a na marginesie wasze awatary są identyczne hehe : ]

ocenił(a) film na 10

A gdzie tam identyczne - mój jest czarno-biały he ;-)

Jakie filmy Wam się jeszcze kojarzą z Mad Max'em i Fallout'em ?

Pierwsze co mi przychodzi na myśl to dwa filmy z Kevinem Costnerem :
- Postman
- Waterworld.

Tak właściwie to można by nawet rzec, że ten drugi to taki Mad Max z tym, że na wodzie :)

ocenił(a) film na 8
Maku87

Postmana jeszcze nie widziałem. Warto obejrzeć ?

ocenił(a) film na 10
Carlitos

Polecam :)
Może nie został zrealizowany z takim rozmachem jak Waterworld czy też MadMax 2 ale mimo tego również jest bardzo bogaty w treści.

ocenił(a) film na 9
Maku87

Jak miło że nie tylko ja mam odchył na swiat postnuklearny;) Polecam książkę Droga Cormac McCarthy - na pewno sie wam spodoba. Co do gier nie wiem czy pamietacie Burn time na amige. to było miodzio. może dlatego że miałem kilka lat i zagladałem kuzynowi przez ramie jak grał;)

użytkownik usunięty
czarnyspecjal

nawet nie wiesz ilu nas jest : D fallout rządzi, bije na głowę baldura, sam miód

ocenił(a) film na 8

Masz rację książka The Road to rzeczywiście arcydzieło, ciekawe czy film da rade. A jeśli chodzi o klimaty postapokaliptyczne to polecam stronę:

http://postapocalyptic.net/news.php

Naprawdę bogata baza wszelkiego rodzaju źródeł na ten temat.

ocenił(a) film na 10
Maku87

chłopiec i jego pies - o niego podparto mad maxa, a o maxa oparto falla

Maku87

Nie w Mad Maxie nawiązania do Fallouta, tylko w Falloucie nawiązania to Mad Maxa. ;-)