Ludzie - najmądrzejsze istoty na ziemi, głodne wiedzy, poszerzania horyzontów ... a przede wszystkim głodni władzy, pieniędzy i żądni pieniędzy. Wystarczyła jedna iskra by nuklearne płomienie spowiły błękitne niebo. Nic ze świata, który pamiętamy nie przetrwało. Bujne i zielone lasy spaliły się w atomowym ogniu, rzeki powysychały do ostatniej kropli, zwierzyna umarła w skutek napromieniowania lub uległa strasznej mutacji. Świat stał się jednym wielkim pustkowiem, gdzie przeżyć mogą tylko najsilniejsi i najbardziej bezwzględni - Ludzie Pustkowi, w których wojna atomowa wypaliła wszystkie uczucia, których jedynym celem jest przeżycie kolejnego dnia... Jednym z nich jest Nasz bohater, Max.
Obowiązkowa lektura dla fanów post - kultury!
Swojego rodzaju ciekawostką jest, iż można w filmie znaleźć wiele nawiązań do kultowej serii Fallout ( i nie mówię tutaj o 3'jce ).
Ot choćby kurtka Maxa, taka sama jak Leather Jacekt z Fallouta czy też krążownik szos :)
Apropo - spróbujmy znaleźć jeszcze jakieś nawiązania do Fallouta :) Co Wy na to ?
" Fucken Sad Wasteland Is "
Nawiązaniem do (a raczej skopiowaniem z) serii Mad Max jest intro w obu (myślę tu 1 i 2) częściach Fallout. Bardzo podobne do wejściówki w Mad Max II Wojownik Szos, podobny styl, podobna tematyka, a nawet podobny lektor.
Mad Max i Fallout to moja ulubiona klasyka filmu i gier! nic nie przebije tego klimatu ; ]
z tym wstępem z Fallout 1 i 2 to jestem pewien że ściągnęli pomysł ze wstępu Mad Maxa. i bardzo dobrze! robi sie przez to klimatycznie
a na marginesie wasze awatary są identyczne hehe : ]
A gdzie tam identyczne - mój jest czarno-biały he ;-)
Jakie filmy Wam się jeszcze kojarzą z Mad Max'em i Fallout'em ?
Pierwsze co mi przychodzi na myśl to dwa filmy z Kevinem Costnerem :
- Postman
- Waterworld.
Tak właściwie to można by nawet rzec, że ten drugi to taki Mad Max z tym, że na wodzie :)
Polecam :)
Może nie został zrealizowany z takim rozmachem jak Waterworld czy też MadMax 2 ale mimo tego również jest bardzo bogaty w treści.
Jak miło że nie tylko ja mam odchył na swiat postnuklearny;) Polecam książkę Droga Cormac McCarthy - na pewno sie wam spodoba. Co do gier nie wiem czy pamietacie Burn time na amige. to było miodzio. może dlatego że miałem kilka lat i zagladałem kuzynowi przez ramie jak grał;)
nawet nie wiesz ilu nas jest : D fallout rządzi, bije na głowę baldura, sam miód
Masz rację książka The Road to rzeczywiście arcydzieło, ciekawe czy film da rade. A jeśli chodzi o klimaty postapokaliptyczne to polecam stronę:
http://postapocalyptic.net/news.php
Naprawdę bogata baza wszelkiego rodzaju źródeł na ten temat.