Może ktoś by mi wyjaśnił skąd ten tytuł. Wiem, że pochodzi od tytułu książki, ale jak to się ma do fabuły?
moja wlasna interpretacja tytulu,wiec prosze nie bic..:)
Otoz welon kojarzy sie ze slubem, natomiast malowany.. z jednej strony ma to skojarzenie pozytywne - a wiec cos ladnego, dobrego (dobre strony slubu i tak dalej, kiedy wszyscy sie kochaja), z drugiej natomiast strony moze miec konotacje negatywna - czyli malowany jako nieudolna proba, imitacja rzeczywistosci. Czesto zdarzaja sie kiczowate podrobki malowane przez nieudolnych artystow. I chyba o to wlasnie chodzi w tym tytule. Bowiem jest to film o malzenstwie udajacym milosc, ktorej w rzeczywistosci nie ma. Jest ona usilnie malowana przez dwoje bohaterow. Dopiero pozniej rodzi sie miedzy nimi cos.... i dopiero ten "welon" staje sie piekny.
Nie wiem czy to dobrze wyjasnilam, ale takie mam odczucie co do tytulu
Odpowiedź na Twoje pytanie najlepiej ujęta jest w recenzji książki napisanej przez galenlomiel:
Maugham mistrzowsko potrafi w kilku słowach odmalować czytelnikowi główne dramatis personae: bezmyślną Kitty, bezwzględnego egoistę Townsenda, skrytego i nieśmiałego Waltera. Z chwilą jednak, gdy autor przenosi nas z drobnomieszczańskich saloników mglistej Anglii do zepsutej i amoralnej kolonii w Chinach, a później jeszcze do dziesiątkowanej przez cholerę prowincji, zmienia się także sposób jego narracji. Związane jest to z faktem, iż opowieść snuje nam Maugham z punktu widzenia Kitty. To jej oczami obserwujemy Waltera, Charlesa, zakonnice pracujące w rejonie opanowanym przez epidemię, czy drobnego urzędnika celnego Waddingtona. Razem z bohaterką przekonujemy się, że świat, który przedstawia się nam w tak klarowny sposób, bywa zazwyczaj przesłonięty malowanym welonem, a nasze oczy nie umieją przeniknąć przezeń, aby dotrzeć do istoty życia. W swojej powieści Maugham ukazuje moralną przemianę Kitty, jej zmagania z namiętnością i pożądaniem, z przekraczaniem granicy "malowanego welonu". Ale welon pojawia się w książce także w innych znaczeniach. Stykamy się z nim, kiedy wraz z Kitty odwiedzamy tajemniczą "księżniczkę mandżurską", która poświęciła wszystko, co miała, cały swój dobrobyt, żeby zamieszkać z celnikiem Waddingtonem, spotykamy także i wtedy, kiedy po wielu zakrętach losu Kitty przypomina sobie, że powinna okryć swą twarz, albowiem...
Źródło: http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=76962