PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=185752}

Malowany welon

The Painted Veil
2006
7,6 56 tys. ocen
7,6 10 1 55800
6,2 14 krytyków
Malowany welon
powrót do forum filmu Malowany welon

Może ktoś by mi wyjaśnił skąd ten tytuł. Wiem, że pochodzi od tytułu książki, ale jak to się ma do fabuły?

ocenił(a) film na 8
Martelka

moja wlasna interpretacja tytulu,wiec prosze nie bic..:)
Otoz welon kojarzy sie ze slubem, natomiast malowany.. z jednej strony ma to skojarzenie pozytywne - a wiec cos ladnego, dobrego (dobre strony slubu i tak dalej, kiedy wszyscy sie kochaja), z drugiej natomiast strony moze miec konotacje negatywna - czyli malowany jako nieudolna proba, imitacja rzeczywistosci. Czesto zdarzaja sie kiczowate podrobki malowane przez nieudolnych artystow. I chyba o to wlasnie chodzi w tym tytule. Bowiem jest to film o malzenstwie udajacym milosc, ktorej w rzeczywistosci nie ma. Jest ona usilnie malowana przez dwoje bohaterow. Dopiero pozniej rodzi sie miedzy nimi cos.... i dopiero ten "welon" staje sie piekny.

Nie wiem czy to dobrze wyjasnilam, ale takie mam odczucie co do tytulu

ocenił(a) film na 8
Martelka

To tyluł ksiązki na podstawie której zrealizowano ten film.

A film miodzio :)

ocenił(a) film na 9
Martelka

Odpowiedź na Twoje pytanie najlepiej ujęta jest w recenzji książki napisanej przez galenlomiel:

Maugham mistrzowsko potrafi w kilku słowach odmalować czytelnikowi główne dramatis personae: bezmyślną Kitty, bezwzględnego egoistę Townsenda, skrytego i nieśmiałego Waltera. Z chwilą jednak, gdy autor przenosi nas z drobnomieszczańskich saloników mglistej Anglii do zepsutej i amoralnej kolonii w Chinach, a później jeszcze do dziesiątkowanej przez cholerę prowincji, zmienia się także sposób jego narracji. Związane jest to z faktem, iż opowieść snuje nam Maugham z punktu widzenia Kitty. To jej oczami obserwujemy Waltera, Charlesa, zakonnice pracujące w rejonie opanowanym przez epidemię, czy drobnego urzędnika celnego Waddingtona. Razem z bohaterką przekonujemy się, że świat, który przedstawia się nam w tak klarowny sposób, bywa zazwyczaj przesłonięty malowanym welonem, a nasze oczy nie umieją przeniknąć przezeń, aby dotrzeć do istoty życia. W swojej powieści Maugham ukazuje moralną przemianę Kitty, jej zmagania z namiętnością i pożądaniem, z przekraczaniem granicy "malowanego welonu". Ale welon pojawia się w książce także w innych znaczeniach. Stykamy się z nim, kiedy wraz z Kitty odwiedzamy tajemniczą "księżniczkę mandżurską", która poświęciła wszystko, co miała, cały swój dobrobyt, żeby zamieszkać z celnikiem Waddingtonem, spotykamy także i wtedy, kiedy po wielu zakrętach losu Kitty przypomina sobie, że powinna okryć swą twarz, albowiem...

Źródło: http://www.biblionetka.pl/ks.asp?id=76962