PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10022141}

Maria Callas

Maria
2024
6,1 5,3 tys. ocen
6,1 10 1 5256
5,9 29 krytyków
Maria Callas
powrót do forum filmu Maria Callas

z cyklu: even the greatest stars fix their lives in the looking glass..

la diva et le cinema.

to i o callas, i o anżelinie.

ok, to ja się może od razu wykomingautuję:

anżelinę mam za współczesną boginię, prawdziwą primadonnę.

gwiazdę o statusie kiedyś monroe, potem bardot, teraz dietrich albo garbo.

taka jest anżelina i taka jest callas.

perfekcyjnie zagorsetowana, doskonała, niedostępna, posągowa.

nie można się do niej zbliżyć, można tylko adorować jej obraz.

za czym tęskni, czego jej braknie - nigdy się nie dowiemy, ale możemy spekulować.

obraz pęka tylko raz - podczas sceny gry w karty z kucharką i służącym.

scena gry w karty - łza na pomniku tęsknoty i melancholii.

spomiędzy tęsknoty i melancholii, poprzez złote oczy jak mój miś - łza, symbol niemocy wydarcia się z męczarni.

otoczona irracjonalnym kultem bogini po raz pierwszy dotyka ziemi.

innym kluczem do tego filmu jest moim zdaniem scena, w której callas każe wyłączyć swoje nagranie, ponieważ ma je za doskonałe. doskonałe, a zatem nieprawdziwe, zaklęte w bursztynie, całkiem zgoła martwe, a nawet otwarcie nieżywe - jako że istota muzyki polega na przepływie, nieustannym rodzeniu się dźwięku z chwili na chwilę, najgorsze to zastygnąć w bezwładzie.

na płycie La Diva et Le Vinyle mixujący didżeje podchwycili głosy callas, po czym przetworzyli dostosowując do wymogów nowych brzmień epoki współczesnej.

lateralnie, w poprzek, z bocznej flanki - w dwudziestą rocznicę własnej śmierci callas ożyła jako ruchomy element dekoracji kultury hip-hopowej, zdetronizowana do rozmiaru sztuczki skreczowej.

ten film jest jawnym zaprzeczeniem tego gestu - odrzuceniem jego nieszablonowości i powrotem do stanu naturalnego.

jest perfekcyjny, ponieważ jest martwy.

otwarcie nieżywy, a więc doskonały.

Westernik

Świetny opis!! Zachęciłeś mnie do obejrzenia tego filmu. Angelina wg niektórych nie jest wizualnie podobna do Marii, jednak łączy je ta opisana przez Ciebie posągowość

kalilkaa

szczerze polecam. w ogóle to był bardzo dobry rok dla aktorek przeżywających swoją drugą, czasem trzecią, czasem ósmą, w każdym razie na pewno nie pierwszą młodość. moja wymarzona oskarowa piątka tegoroczna wyglądałaby jak następuje: pamela za The Last Showgirl, kidman za Babygirl, andżelina za Callas, umka za O, Kanado i demi za Substancję.. a twoja?

Westernik

moja znajoma poznała angelinę jolie osobiście i nie jest ani trochę posągowa- jest zmanierowana i narcystyczną osobowością zakochana w sobie - taka modliszka i niszczy mężczyzn po drodze - coś jak Doda! Tylko Ty jak jesteś w niej ślepo zakochany to tego nie zobaczysz bo uległeś iluzji jej wizerunku! Każdy narcyz dba głównie o swój wizerunek czyli to jak go widzą inni i naciągnie się do granic możliwośći by inni widzieli w niej boginie i to robi Angie- ile miała operacji plastycznych ? Jej twarz wygląda zupełnie inaczej niż jej twarz z młodości - nos zmniejszony - usta lekko powiększone - piersi wyjęte bo chorowała jej mama - ale wstawiła sobie idealny rozmiar byś myślał ty i miliony jej fanów - że to ideał! A w środku zepsuta !! Ale ważne, że tego nie widać dla narcyza liczy się tylko idealny wizerunek! Jej gra aktorska jest żadna - ona jest praktycznie fotomodelką tak z nieprzeciętna urodą - taka baby face - duże zdziwione oczy i wielkie łuki brwiowe idealnie zarysowane - mały nosek - duże usta i idealna cera - jak u dziecka i to wzbudza twój zachwyt! Latami była promowana w mediach popkulturowych na gwiazdę i ikonę - te artykuły o niej wychwalające ją i robiące z niej niedościgniony ideał i wmawiające innym - że są gowno warci bo Angelina jest królową i ona jest tylko jedna- to był przemyślany marketing i budowanie marki! Zrobiono z nią za życia to co co z Monroe po śmierci - osobę ikonę - ale też markę i marketingowy produkt / bo każdy film z angelina musiał się zwrócić kasowo ! Moja przyjaciółka pracowała z nią Angie i powiedziała tylko/ zmanierowana jak J lopez i nie traktowała ją na ludzie tylko z góry jaki kogoś gorszego bo była ze zwykłego świata i wiesz co Brad Pit był wyluzowany i w porządku i nie był zmanierowany ( bo wtedy byli parą) Moja znajoma przestała być jej fanką po współpracy z nią! Powiedziała / że tak jest ładna ale też zimna i wyniosła i nie czuła od niej dobrej energii! Ale właśnie w takich modliszkach zakochują się niektórzy i tego im trzeba ! Moja ulubiona aktorka jest Juliet Binoche, Winona Rider i Siouxie marcel! dla mnie one są naturalne i prawdziwe i nie ochłodzi mnie / że nie tak posągowe jak jolie - ja nie potrzebuję posągów tylko ludzi! posągi są narcystyczne

mary_ruby

sophie marceux i to ona powinna zagrać główną rolę - a jeszcze lubię monice belluci i ona też by się nadawała bo jej posagowosc jest naturalna - nie uzyskana operacjami i jest europejka

mary_ruby

miała poprawki. Przede wszystkim kształt twarzy. Zauważcie, że ma teraz bardziej kanciastą, kwadratową wręcz, To są implanty brody, a może też kości policzkowych. Dzięki temu twarz się robi szlachetniejsza i wyostrzają się rysy, jako dziecko była pyzata. W necie jest więcej jej fot z młodości i była okrągła na buzi. Nos też robiony. Usta NATURALNE, nie wiem czemu wszyscy tak zazdroszczą jej ust. Może u białych osób takie usta to abstrakcja, bo grube wargi mają murzyni, a ona ma naprawdę pokaźne te wargi. Stąd pewnie kontrowersja wokół nich. Mnie się zdaje, że to jej w 100%, bo córeczka też takie ma. Być może oczy poprawiała, tzn. zmiana kształtu na bardziej "kocie".
Ona ma wizerunek famme fatale, dlatego jest ikoną piękna. Choć głównie dzięki charakterystycznym ustom.

Westernik

Angelina jest tak dobrą aktorką - jak ed sheran  piosenkarzem - on wyje niezbyt mile - a ona robi teatralne minki i też ratuje się akcjami charytatywnymi by budować swoje wizerunek - ludzie to jest narcystyczna osoba wielkim ego - a małym talentem i dlatego wypromowana bo pchała się wszędzie- ja uważam , że ją wypromowała jakaś agencja marketingowa bo zrobiono z niej ikonę i koszulki z nią kubki z nią gry z nią - to niczym produkt nie człowiek - do tego jest ręka agendy bo te akcje z adopcją i cele charytatywne są pod publikę - tak się kreuje gwiazdę ! Ona jest jak fotomodelka holwyood niż jak osobowość -tu liczył się tylko jej wygląd! Dlatego nie rozumiem - dlaczego nie została fotomodelką i na tym nie poprzestała bo warunki fizyczne ma idealne i aparat ją lubi! Natomwist w filmach jako aktorka jest drętwa jak alu soli!Pokazuje się tylko jakby w tych filmach i ciągle gra tak samo! Nicole Kidman natomiast chociażby miała milony operacji jest świetna aktorka ma w sobie te ruchy - te mimikę - której słupowi soli angie brakuje - może dlatego jesg posągowa bo ma mimikę posągu hahahaha ! Urode Angie ma - ale talentu nie ma! Nicole chociaż może brzydsza i nie ma tak idealnie zrobionej buzi jak joli i jej warunków fizycznych ma zayebista mimikę! Każdy film z kidman mnie wciągał 

mary_ruby

cały twój wywód - jakkolwiek równie wciągający i wspaniały wspaniałością wybitnie plotkarską - idzie trochę na marne, ponieważ mnie w ogóle nie interesuje prywatne życie andżeliny. mnie interesuje wyłącznie jej wizerunek publiczny i tylko o nim - jak bezpodstawnie mniemam - pisałam.