PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=7603}

Matrix Reaktywacja

The Matrix Reloaded
2003
7,2 246 tys. ocen
7,2 10 1 245526
5,8 49 krytyków
Matrix Reaktywacja
powrót do forum filmu Matrix Reaktywacja

oj boli...

użytkownik usunięty

Panów Wachowskich chyba mocno bolały główki, kiedy próbowali wymyślić jakąś sensowną kontynuację swojego kasowego filmu. Bolały ich do tego stopnia, że ich wysiłki spełzły na niczym i tak z bzdurnej historyjki o złych robotach, produkujących z ludzkich ciał bateryjki i Buddzie-Mesjaszu-Neo, który z pewnością uratuje świat, bo ma przecież megaprzystojną twarz Keanu Reevsa, wyniknęła jeszcze bardziej bzurna historyjka beż żadnej klarownej treści, za to z mnóstwem przyprawiających o znużenie i ból głowy efektów specjalnych. Nigdy w życiu nie spodziewałabym się, że zmęczą mnie efekty specjalne, jednak M-R przekonał mnie, że nawet i to nie jest niemożliwe. W filmie znajdują się dwa w miarę sensowne dialogi, dosłownie-rozmowa z konsulem (czy jak mu tam) w Zionie i rozmowa z Architektem. Na resztę spuśćmy kurtynę milczenia, bo na przykład scena z M. Belucci jest doprawdy żenująca, miałam wrażenie, że maczał w tym palce jakiś przedszkolak. I to tyle. Summa summarum uważam, że celem Wachowskich było, oprócz zarobienia megatrylionów dolarów, było wywołanie u widza takiego samego bólu głowy, jakiego oni sami doświadczali w czasie tworzenia tego potworka i jeżeli o mnie chodzi-w zupełności im się to udało.