Minęło parę lat i myślałem, że może teraz coś dojrzę co przegapiłem gdy oglądałem to już kilka razy jako mały łepek i znajdę JASNE I JEDNOZNACZNE odpowiedzi na kilka pytań - niestety ten film jest totalnym...rzygiem.
Tak naprawdę to pierwsza część była rewolucją. Dała wielu ludziom do myślenia, oddziaływała na psychikę, zaskakiwała, wprowadzała w inny świat. Każda następna to coraz większa papka gówna z glutami - zmieszanymi chaotycznie, bez sensu i na siłę.
I nie wciskajcie mi głupot, iż to że filmu nie da się jednoznacznie zinterpretować to jego zaleta ! Bo można tak mówić gdy są 2-3 interpretacje, a nie k...wa gdy co człowiek to inny pomysł na to co dane wydarzenie, słowo może znaczyć - a co najbardziej wku...wiające, że każda z tych milionów wizji może być prawdziwa ze względu na DZIURAWĄ I OPIERAJĄCĄ SIĘ NA LUŹNYM BEŁKOCIE HISTORIĘ.
Przez chwilę pomyślałem, że ostatecznie trzeba by się zawziąć i poszukać jakiejś formy kontaktu z twórcami Matrixa (scenarzyści, jakiś oficjalny fun club, itp.) i zapytać bezpośrednio "u źródła", ale gdy zastanowiłem się nad tą paranoją setek interpretacji, a każda może być prawdziwa, a potem znalazłem jedną wypowiedź gdzieś tu na forum:
"Dorabiajcie sobie ideologie do czegos co jest nakrecone z powodu milionowych zyskow z I - najlepszej i JEDYNEJ czesci."
To śmiem twierdzić, że nawet SCENARZYŚCI DO KOŃCA NIE WIEDZIELI JAK TO NAPRAWDĘ WSZYSTKO MA W SZCZEGÓŁACH WYGLĄDAĆ I JAKI MIEĆ SENS !! Poprzez puste ogólnikowe hasła, gatki wyroczni rzucali jakieś niby mądrości i niby głęboką treść żeby dodać jakiś sens do pojawiających się jedna za drugą scen akcji i serii efektów specjalnych.
Jeśli się mylę i ktoś doszedł do źródła (jakiś wywiad ze scenarzystami którzy opowiadają o sensie matrixa itp.) to jestem otwarty i chętnie się dowiem o co tam chodziło.
A jeśli ktoś ma KOLEJNĄ SWOJĄ INTERPRETACJĘ I JEGO "WYDAJE MI SIĘ" to niech ją sobie wsadzi w dupie bo już rzygam tym! Jest ich tutaj MILION!!
Nigdy więcej Matrixa rewolucje, nigdy więcej nadziei, że może jednak coś tam jest co przegapiłem - DO SZAMBA Z NIM !