Wczoraj byliśmy z córka w kinie i oboje jesteśmy zachwyceni tym filmem. Matrix Zmartwychwstania nie jest idealny, ale oceniam go na 9/10.
Wszystkie te negatywne recenzje sprawiły, że wahałem się aby pójść do kina, a więc czuję potrzebę wskazania tych najbardziej mylacych:
1. “Efekty specjalne są słabe”.
Nieprawda! Efekty specjalne są bardzo dobre, ale są używane tylko wtedy gdy jest to niezbędne! Pod tym względem film jest podobny do Łotra 1: Gwiezdne Wojny Historie.
2. “To nie jest film akcji, tylko opowieść miłosna”.
Nieprawda! W filmie jest DUŻO dobrej akcji. Co więcej akcja jest bardzo wciągająca, szczególnie końcowa rozgrywka!
3. “Walka wręcz jest słaba”.
Nieprawda! Mi walka wręcz bardzo się podobała – myślę, że była dużo lepsza od przesadzonej walki wręcz z Matrix Revolucje.
4. “To jest film feministyczny.”
Nieprawda! Osobiście również nie cierpię pewnych feministycznych gówien, ale nie miałem żadnych problemów aby oglądnąć ten film. Nawet spodobało mi się, że Trinity była równie ważna co Neo – pokazuje to, że potrzeba dwóch ludzi różnych płci aby uzyskać „najlepszy efekt”.
5. “Wachowski chciał(a) wyjaśnić luki w oryginalnej trylogii.”
Nieprawda! Jest dużo odniesień do oryginalnej trylogii, ale fabuła jest w całości o nowej opowieści i całkiem dobrze wyjaśnia jak to wszystko jest możliwe. Fabuła jest całkiem pomysłowa i pełna nowych idei.
6. “Jest podobny to pierwszego Matrix'a”.
Nieprawda! Wszystkie nowe pomysły robią z tego filmu zupełnie inne opowieść! Świetną i prowokującą do myślenia!
7. “Łamie 4 ścianę.”
Nieprawda! Czwarta ściana – w języku teatru, symboliczna granica między widzami a aktorami w teatrze jest wyłącznie konwencjonalna, a jej istnienie ma na celu odizolowanie aktorów, by ci mogli skupić się całkowicie na swojej grze, bez świadomości bycia obserwowanymi. W Matrix Zmartwychwstania aktorzy nigdy nie patrzą wprost na kamerę, a wszystkie odniesienia do oryginalnej trylogii są pokazane tylko jako ich sny i/lub wspomnienia (prawdziwe lub z gry komputerowej, która jest częścią opowieści).
8. “Obraża fanów Matrixa.”<br />
Nieprawda! Film pokazuje, że pewni ludzie przesadnie reagują na pewne sytuacje i/lub nad-interpretują fikcyjne postacie i/lub zbytnio ideologizują prawdziwych ludzie, ale nie jest to obraźliwe. Jest to po prostu zwykła obserwacja – pewni ludzie orbia takie rzeczy w prawdziwym życiu! Robisz takie rzeczy w prawdziwym życiu? Pogódź się z konsekwencjami! Uwielbiał pierwszego Matrix'a i w ogóle nie czułem się obrażony przez Matrix Zmartwychwstania
9. “Jonathan Groff jest słaby jako agent Smith.”<br />
Nieprawda! Bardzo podobało mi się jak Jonathan Groff poradził sobie z tą rolą. Może nie był idealny, ale odwalił kawał DOBREJ roboty!
Muszę wskazać na moich ulubionych aktorów w Matrix Zmartwychwstania: Neil Patrick Harris i Jessica Henwick – naprawdę podobała mi się ich gra! Jak dla mnie Neil Patrick Harris był gwiazdą całego filmu!
Podsumowując:
Jestem zachwycony Matrix'em Zmartwychwstania. Moja córka również jest zachwycona tym filmem! I nie słyszałem nikogo kto by narzekał pośród osób, które wychodziły z kina!