PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=628}

Matrix

The Matrix
1999
7,6 855 tys. ocen
7,6 10 1 854871
8,0 101 krytyków
Matrix
powrót do forum filmu Matrix

Przypominam, że film powstał na dwa lata przed tą tragedią.

użytkownik usunięty
Raze

Matrix z hiphopem i colą ma tylko tyle wspólnego że jest popularny.

ocenił(a) film na 1

zgadza się, ale ja nie lubię subkultury masowej, kto podąża za tłumem nie zajdzie dalej niż tłum. Bolszewicy, naziści. Tłum nie zawsze musi mieć rację. Jakby tak było to PO byłaby najlepsza partią polityczną. A nie jest. Coca cola wygrywa marketingowo, ale czy to najlepszy produkt. Wlejesz to komuś do pyska na sił,e to cię obrzyga i będzie nie miło. A czy Mac Donald's serwuje najlepsze żarcie?

użytkownik usunięty
Raze

Obcy, a w szczególności Decydujące starcie, podobnie jak Terminator, a w szczególności Decydujące starcie też są masowe i przełożyły się na wiele komiksów i gier komputerowych.

użytkownik usunięty

*Dzień sądu

ocenił(a) film na 1

Łowca Androidów, Alien, Terminator to czasy mojej młodości, gdzie nie było czego zeżreć a ludzie mieli te filmy, więc to można wybaczyć. Teraz mamy szerszy asortyment i szerszy wybór, więc nie każdy z nas musi iść tę sama droga. Ja nie mam nic do ludzi od Matrixa, ale niech tamci nie najeżdżają na inne serie tylko dlatego, że są liczniejsi. Najgorsze jest przypisywanie jakiemuś dziele plagiatu podczas gdy samemu ma się sporo za kołnierzem. Nie można na filmy po 1999 roku patrzeć przez pryzmat Matrix, bo przed Matrixem tez istniały filmy które stanowią korzenie zarówno Matrixa jak i filmów które wydaja się imitować Matrix. To tak jakby Avatarowi zarzucić oryginalność i to, ze wszyscy zżynali z Avatara, albo ze Stalker zżynał z Igrzysk śmierci, bo w jednym i drugim filmie była wysoka trawa. Niech cie nie zdziwi gniew innych użytkowników. Tobie tez nie spodobał się temat :" Matrix jest plagiatem....", innym tez nie podoba się przyrównywania jakiegoś filmu do Matrix. Nie byłoby głupich tematów, nie byłoby zarzucania Matrixowi plagiatu. Oko za oko, ząb za ząb.

ocenił(a) film na 1

Kiedyś już to pisałem. Zupełnie nic. Staram się tylko uwolnić twój umysł, wskazać ci drzwi, ale ty sam postanowisz czy przez nie przejść. Weź niebieską pigułkę, a historia się skończy, obudzisz się we własnym łózku i uwierzysz we wszystko, w co zechcesz. Weź czerwoną pigułkę, a zostaniesz w krainie czarów i pokażę ci, dokąd prowadzi królicza nora.

użytkownik usunięty
Raze

Co NIC?

ocenił(a) film na 1

To, że nie wpływam na twoje bodźce psychiczne, ani miłość i upodobania do tego filmu. Masz prawo kochać ten film i uważać , że to jest najwybitniejszy film na świecie który powinien być w TOP 1 Filmwebu i TOP 1 IMDB, ale miej jeszcze szacunek do ludzi których zdanie nie pokrywa się z twoim i przyjmij prawdę, że Wachowscy tworząc Matrixa inspirowali się wieloma wcześniejszymi dziełami, co sprawia, że Matrix nie jest taki oryginalny na jakiego wygląda.

użytkownik usunięty
Raze

Przecież przyjąłem tą prawdę z "jakże wielkim bólem i cierpieniem" tyle że to nic nie zmienia bo oceniam ten film w kategorii i gatunku "film akcji" a nie "Łowca androidów roku".

ocenił(a) film na 1

Ale ja akurat do ciebie nic nie mam, ale trafiłem juz na bandę psychopatów fanów tego filmu którzy próbowali mi go wcisnąć na siłę tak jak Świadkowie Jehowy, mówiąc mamy dla ciebie lepsza odmianę katolicyzmu. To co ty masz to bezczelna podróbka, bezsensowne naśladownictwo, wierna kopia. A tu się okazuje, że ci co mi to oferowali, nie oferowali mi, ani katolicyzmu, ani chrześcijaństwa, a tylko jakiś hinduizm z transeksualizmem, pedofilią i homoseksualizmem, a nawet zoofilia w tle. Co miałem zrobić. Jedynie się bronic i dać im kopa.

ocenił(a) film na 9
Raze

a motywy muzyczne w Underworld? po prostu identyczne

ocenił(a) film na 1
driver_5

które motywy muzyczne? Wachowscy kradli soundrtack Terminator 2. O tym jeszcze nie pisałem. Underworld ma satanistyczna muzykę z wiadomych powodów, podczas gdy Matrix cyberpunk.
UNDERWORLD

Soundtrack
Underworld Soundtrack
Soundtrack album
Released 2003
Genre Industrial rock, alternative rock, post-hardcore, alternative metal
Length 1:07:07
Label Lakeshore
Producer Danny Lohner
Underworld film series soundtrack chronology
Underworld (2003) Underworld: Evolution (2006)
Professional ratings
Review scores
Source Rating
Allmusic 3.5/5 stars[8]

The film's soundtrack was produced by Danny Lohner and distributed via Roadrunner Records. Lohner (born 1970), a bass guitarist, guitarist and keyboardist who has recorded with Nine Inch Nails and Marilyn Manson, contributed several songs to the soundtrack under the pseudonym Renholdër. Lohner included a song by Skinny Puppy, a Canadian industrial band; a song by The Dillinger Escape Plan, a US band which performs an aggressive, technical style of hardcore punk called mathcore; a song by US alternative rock/post-hardcore band Finch entitled "Worms of the Earth"; a song by The Icarus Line, a band known for its abrasive form of rock music; and Lisa Germano, an American singer/songwriter and multi-instrumentalist who specializes in alternative rock and dream pop.

Music critic Bill Aicher notes that the "soundtrack follow[s] in a similar gothic vein" to the visuals and states that it "does an excellent job setting the dark mood" by using "a veritable who's who in the genre" with an "impressive array of metal, hard rock, industrial, and otherwise gothic-themed tracks". Aicher notes that since "a majority of the selections [are] written, produced, or featuring Lohner, the album retains a sense of cohesion throughout, making it much more a complete product than has generally been the case with similarly-themed products." He states that the "album's highest point" is the song with Maynard James Keenan (from Tool and A Perfect Circle), David Bowie, and guitarist John Frusciante (of the Red Hot Chili Peppers), which is entitled "Bring Me the Disco King" (Lohner Mix); he calls the song "[d]ark, brooding, sad, and twitchy".

Track listing

Track # Song Artist(s) Length
1. "Awakening" The Damning Well (featuring Wes Borland, Richard Patrick, Josh Freese & Danny Lohner) 4:15
2. "Rev. 22:20" Puscifer (featuring Danny Lohner) 4:39
3. "Throwing Punches" Page Hamilton 3:42
4. "Rocket Collecting" Milla Jovovich & Danny Lohner 5:42
5. "Now I Know" Renholdër & Amy Lee 0:57
6. "Bring Me the Disco King" (Danny Lohner Mix) David Bowie (featuring Maynard James Keenan & John Frusciante) 6:06
7. "Optimissed" Skinny Puppy 3:49
8. "Down in the Lab" Renholdër & Amy Lee 1:46
9. "Judith" (Renholdër Mix) A Perfect Circle 4:23
10. "Suicide Note" Johnette Napolitano 5:26
11. "Baby's First Coffin" The Dillinger Escape Plan 4:01
12. "Hover" (Quiet Mix) Trust Company 3:10
13. "Falling Through the Sky" Renholdër 1:01
14. "Weak and Powerless" (Tilling My Grave Mix) A Perfect Circle 3:02
15. "Worms of the Earth" Finch 2:35
16. "From a Shell" Lisa Germano 2:57
17. "Death Dealer's Descent" Renholdër & Amy Lee 0:55
18. "On the Lash" The Icarus Line 4:04
19. "All of This Past" Sarah Bettens 4:28

gdzie tu szMatrix?

ocenił(a) film na 1
driver_5

jakie motywy muzyczne. Toć to muzyka satanistyczna, podczas gdy Matrix ma cyberpunk.

ocenił(a) film na 1
driver_5

Trollujesz prowokujesz. Zrobiłem sobie maratonik filmowy dwóch trylogii Matrixa i Underworld i nie dopatrzyłem sie zuopełnie niczego podobnego. Twoje posty to prowokacja. Niejedne forum juz zaspamowaliście matrixem. Musisz sobie uświadomić prawdę. Jaka prawdę. Że białe myszki i wielki latający różowy słoń nie istnieje i nie z filmami i z otoczeniem jest coś nie tak, ale z twoją głowa. Underworld był super, Equlibrium fenomenalny. Poza tym Equilobrium ma dobra alegorię w filmie Ucieczka Logana z której wachowscy karadli pomysły pełnymi garściami, a należy pamietac jeszcze o roku 1984 George Orvella z 1948 roku.

ocenił(a) film na 1
driver_5

cyt:"a scena kul lęcących w zwolnionym tempie to do dzisiaj jest chyba w co drugim filmie akcji"

Mylisz to z Resident E

ocenił(a) film na 1
driver_5

cyt:"a scena kul lęcących w zwolnionym tempie to do dzisiaj jest chyba w co drugim filmie akcji"

Mylisz to z Resident Evil. Tam takie sceny rodem z Matrixa są na początku dziennym, aż w oczy kole. W Underworld na całe szczęście nie ma tam takich scen. A jak już się na coś takiego powołujesz to polecam film "BlADE -WIECZNY ŁOWCA" (1998).

Pierwsza scena skok w dal z wiezowca na inny wierzowiec Blade'a przed policja (sam poczatek filmu), drugi przykład uchylanie się w 47 minucie przed kulami Blade'a Deacona Frosta. Są te zatrzymania czasu w Blade i w Underworld, ale otoczenie porusza się powoli, podczas gdy w Matrix wszystko jest normalne, a postacie obracają się z piorunująca szybkością. Zmieniono punkty odniesieni.

Polecam mojego bloga na moim profilu. Poszerzy ci twoja wiedze na temat Matrix.

ocenił(a) film na 9
Raze

No no, widzę ,że jesteś świetnie przygotowany :) co i tak nie zmieni faktu , że Matrix wywarł ogromny wpływ na kino i tego nie zmienisz. Chyba na tv4 jest taki krótki program o nowościach w kinie, czy czołówka czegoś ci nie przypomina? a mi chodziło o pewien motyw muzyczny (który jest identyczny) a nie utwory, to taka mała różnica :). Mimo wszystko szacunek dla ciebie , za dużą wiedze

użytkownik usunięty
driver_5

Nie wiem gdzie on objawił tę swoją wiedzę, ale wpisy kopiuj-wklej z wikipedii raczej o tym nie świadczą.

ocenił(a) film na 1

skończ się już się spinać. Sam zauważyłem liczne zbieżności w soundtracku pomiędzy Terminatorem 2 a Matrixem. Z Underworldem robiłem to samo, ale to były dwa przeciwstawne bieguny nie mające nic z sobą do czynienia. Jak już to "Kruk" Alexa Proyasa.

ocenił(a) film na 1
driver_5

Matrix wywarł ogromny wpływ na współczesna kinematografie. Mówi się już, o całej subkulturze Matrix, a nawet o porównaniach do Matrixa. Na przykład "ta cała afera to jeden wielki Matrix... - z życia wzięte", albo bajzel w Urzędach Miasta i petent komentuje, ze praca w tym urzędzie to jeden wielki Matrix..

W Underworld i Matrix nie ma jakichkolwiek wspólnych elementów muzycznych. Chciałbyś , aby tak było bo to kolejny atut za Underworld stanowiący dobry argument w postaci Soundtracku (fenomenalnego rzecz jasna ) - polecam "Kruka" AlexaProyasa. , że wam fanom Matrixa, żal cztery litery ściska już po raz (kreacja głównej bohaterki Unedrworld) i tego nie potraficie przeboleć). drugi bo w Matrixie mamy Soundtrack skopiowany z Terminatora. Underworld jest Satanistyczny, a Matrix opiera się na niskich Basach jeżeli chodzi o muzykę. Czyli kolejna zżynka. Zresztą jak można zżynać z kogoś muzykę jak to producenci filmu wykupili prawa do tych utworów, a w Matrixie takich nie ma.

użytkownik usunięty
Raze

Pokaż mi te zżyny z muzyki Terminatora i Kruka.

ocenił(a) film na 1

Nie pisałem o zżynaniu soundtracku z "Kruka", a jedynie o elementach ubioru jak płaszcze! płaszcze! płaszcze! płaszcze i jeszcze raz płaszcz!

Jeżeli chodzi o soundtrack z Terminatora, to wsłuchaj się dobrze w ten soundtrack. Brzmią nieomal identycznie.

Co do inspiracji z filmu "Kruk" to pisałem o słynnej ucieczce głównej bohaterki zaraz na początku filmu "Kruk", scena która fanboye Matrixa tak się jarały. Chodzi mi o 25 i 75 minutę. W tych samych miejscach Alex Proyas kręcił swoje "Mroczne Miasto" więc zżyna z scenografii jest jak najbardziej na miejscu, przyjmując za fakt, ze Kruka kręcono w 1994 roku, a Mroczne miasto w 1998 roku.

ocenił(a) film na 1
Raze

Chodzi mi o to, że ucieczka głównej bohaterki Matrixa była filmowana w tych samych miejscach co bieg Ereca Dravena. Polecam swój blog.

użytkownik usunięty
Raze

No i gdzie te zżyny?

ocenił(a) film na 1

Alex Proyas kręcił Dark City w tym samym miejscu co film Kruk. Wachowscy kręcili w tych samych miejscach co Kruk i Mroczne miasto. Po prostu spodobała im się scenografia, to ja zerżnęli. Zżyna Wachowskich polega na podpatrywaniu i wiernym kopiowaniu, bezczelnym naśladownictwie i niepotrzebnym podrabianiu cudzych pomysłów, a w tym wypadku chodzi o SCENOGRAFIĘ.
Scenografia – plastyczna oprawa filmu, sztuki teatralnej, widowiska operowego, baletowego lub telewizyjnego. Składa się z dekoracji, kostiumów, rekwizytów, charakteryzacji postaci i oświetlenia. Jest to: sztuka kształtowania przestrzeni teatralnej oraz plastyczne oprawy przedstawień, filmów; wizualna oprawa widowiska teatralnego, filmowego, telewizyjnego, baletowego itd.

Najczęściej stanowi ją zabudowa sceny, składająca się ze zmiennych elementów malarskich, architektonicznych i świetlnych. Elementy te tworzą przestrzeń i tło dla akcji dramatu (filmu) lub występu scenicznego. Wykonuje się ją z lekkich materiałów, takich jak drewno, dykta, płyta pilśniowa, płótno, tektura, papier-mâché.

Podział elementów scenograficznych[edytuj | edytuj kod]
stojące - podesty - służące do kształtowania terenu (o ile dają się składać, nazywane są praktykablami) - schody, ściany (blejtramy obite płótnem), kulisy, fermy (malowane albo półprzestrzenne elementy umieszczane w planach dalszych, np. elementy dalekiego pejzażu)
wiszące - tzw. prospekty (malowane zwijane tła), przecięcia lub przekroje - prospekty z wycięciami i widokiem na plany dalsze, paldamenty - "fartuchy" wieszane u góry sceny, a wycinane dołem (chmury, listowie, kotary), których dodatkowym zadaniem jest m.in. maskowanie urządzeń technicznych sceny - sznurowni, okablowania itp.
trójwymiarowe - np. kolumny, drzewa, skały, rzeźby itp.
Scenografia ze względu na swoją funkcję może budować relację scena – widownia oraz zwielokrotniać punkty widzenia np. przez inne umieszczenie sceny, widowni lub przez zmienne, ruchome punkty obserwacji widza, przechodzącego do różnych przestrzeni; jest dostosowana do koncepcji inscenizacji i ściśle współuczestniczy w tworzeniu spektaklu. W ogólniejszym sensie scenografia realizuje koncepcję przedstawienia środkami pozawerbalnymi, określa wzajemną relację znaków teatralnych zwłaszcza między obrazem a tekstem. Brak scenografii może być jej przewrotnym rodzajem.

użytkownik usunięty
Raze

Żadna zżyna lecz udoskonalenie. Pytam się gdzie te zżyny z muzyki.

ocenił(a) film na 1
driver_5

Porównaj sobie sountrack w Underworld 3 (litery końcowe plus ostatnia scena ze zdobyciem zamku, z ostatnia scena pierwszego Matrixa plus muzykę na literach końcowych. Podobieństwo? Nie sądzę.

ocenił(a) film na 1
driver_5

Nieśmiertelny 5: Źródło czy Resident Evil 4 to według ciebie wywarcie ogromnego wpływu na kino? Widziałem motywy Matrixa w Incepcji, Avatarze, Człowieku ze stali (pomijam komiksowe zapożyczenia Wachowskich z DC, bo chodzi mi o pewne sceny walki), Elysium , Cargo, Transformers 2: Zemsta upadłych, 300: początek imperium czy Ksiądz 3D.

Ale kto poszedł drogą Matrixa z wyjątkiem Incepcji słabo na tym wyszedł.

użytkownik usunięty
Raze

Użyłem słowa "bezczelnie"? Nie. Mi te zżyny nie robiły problemu.

ocenił(a) film na 1

A kto zzynał z Matrixa i w jakim miejscu?

użytkownik usunięty
Raze

Jaśniej się tego wyrazić nie da. Mam pisać wierszem?

ocenił(a) film na 1

Chcę, żebyś mi napisał kto i w jakim zakresie zżynał zi plagiatował Matrixa?

użytkownik usunięty
Raze

Czwarty link sobie sprawdź.

ocenił(a) film na 1

Jaki link? Wklej mi go.

ocenił(a) film na 1

Żaden z tych filmów nie ma nic wspólnego z "Matrix":

- Filmowa seria Resident Evil
- Filmowa seria Underworld
- Equilibrium
- Wyspa (2005)
- Daybreakers
- Mission Impossible 2
- Max Payne (w tym gry)
- Ksiądz 3D
- Aeon Flux
- Kod Nieśmiertelności
- Looper
- Ja, Robot
- Ultraviolet

użytkownik usunięty
Raze

Trzynaste piętro i Mroczne Miasto zatem też nie.

użytkownik usunięty

Dlaczego mam wierzyć w bełkot człowieka, który ma czelność uznawać siebie za znawcę a ocenia apogeum kiczu i tandety na 9?

ocenił(a) film na 8

Bracie masz dużo czasu i cierpliwości żeby dyskutować z tym półmózgiem. Chyba że traktujesz to w kategoriach rozrywki.

użytkownik usunięty
jos_fw

Szczerze musiałbym być masochistą, żeby odbierać te bzdety na poważnie.
Aczkolwiek lubię pośmiać się z dobrego spamu i tych nieudolnych prób mających na celu sam nie wiem co ;)

ocenił(a) film na 1
jos_fw

jos_fw to jednostka miary ludzkiej inteligencji. Słabo inteligentny człowiek ma 20 jos_fw. Na Filmwebie uchodzisz, za ćwierćmózga.

ocenił(a) film na 8
Raze

to i tak o te ćwierć więcej niż ty, męczący chłopcze

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Ale w twoim wypadku pwój IQ wynosi 0

ocenił(a) film na 8
Raze

interesująca konwersacja, razik,ale czemuś mnie znudziła na starcie

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Powiedz mi jos. Twój ojciec należał do PZPRu? Tak? To już wiemy skąd się wzięła twoja psuedointelektualna kariera.

ocenił(a) film na 8
Raze

Po raz kolejny sięgasz po argument ad hominem - odrobinę mniej kiepski niż ad personam. Raze, a właściwie atoirtapie, nie mam powodu, by rozliczać się przed tobą z mojej rodziny. Jesteś dla mnie mniej niż nawozem.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Nie jestem atoirtapem, to po pierwsze, jak będziesz rozsiewał tę propagandę to zawiadomię odpowiednie służby na tym forum. Spytaj się użytkownika onetwo86 za co bana dostał user Lobella Skalwil. Nie chciej podzielić jego losu. Ty dla mnie jesteś mniej wart niż zawartość szamba.

ocenił(a) film na 8
Raze

Widzisz raze, nawet w najgorszych spięciach między nami - również z twoimi licznymi alterkontami - nigdy nie pozwoliłem sobie wypowiedzieć się na temat twoich rodziców. Brak ci klasy

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Nie mam alterkont. Jestem tutaj sam. Dostałem co prawda zaproszenie na to forum od kogoś, ale nie mam alterkont niemoto.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

jos_fw to najmniejsza jak do tej pory jednostka obliczeniowa ludzkiego intelektu. To tak jak -273 stopni Celcjusza czyli zero bezwzględne w skali Kelwina. Poniżej tego poziomu zejść się nie da. Ty stanowisz tutaj granicę. A tych praw obejść się nie da.

ocenił(a) film na 1
jos_fw

Lepiej dyskutować z półmózgiem niż z takim ćwierćmózgiem takim jak ty.