PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 223 tys. ocen
7,9 10 1 222672
8,8 85 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

Badziewie

ocenił(a) film na 1

Oglądnąłem ten film i powiem szczerze zemdliło mnie. Totalna chała dla ludzi z kiepską wyobraźnią

ocenił(a) film na 10
Maverick90

mi się film bardzo podobał. nie kojarzę reżysera ale film zrobił fajny

ocenił(a) film na 9
Maverick90

Szanowna społeczności, proszę nie obrzucać tak plugawym językiem filmów, których nie rozumiecie. Nazwanie „badziewiem” Mechanicznej Pomarańczy, to taki sam grzech, jak użycie tego określenia wobec IX Symfonii Beethovena (osoby inteligentne zrozumieją to porównanie).

Nie będę wdawał się w sprzeczki, zachęcam jednak mniej doświadczonych kinomanów do ćwiczenia swojej wrażliwości. Polecam zacząć od czegoś łatwiejszego, a zanim siądziecie ponownie do obrazu Kubricka, przeczytajcie książkę.

W gruncie rzeczy, jak wynika z komentarzy, film powinien być zakazany dla laików. Nie tylko Wy źle zrozumieliście przesłanie filmu (cytuję użytkownika: ‘jakiś koleś w masce z ogromnym nochalem wchodzi do domu jakiejś baby i zaczyna sie bawić ogromnym porcelanowym przyrodzeniem’). Otóż okazuje się, że brytyjscy chuligani także dostrzegli tylko tę wulgarną powłokę, w konsekwencji wzorowali się na filmie gwałcąc i mordując.

W istocie, film nie jest doskonały, spłyca i wulgaryzuje książkę, co ‘narusza myślową koncepcję utworu’. Jednak pomimo okaleczenia pierwowzoru, wytrawny widz zostanie zmuszony do głębokich przemyśleń. Dodając do tego wartości artystyczne, ocenię obraz Kubricka na 9/10.

ocenił(a) film na 9
rextab

"Polecam zacząć od czegoś łatwiejszego, a zanim siądziecie ponownie do obrazu Kubricka, przeczytajcie książkę."

Lektura książki nie powinna mieć wpływu na odbiór filmu.

ocenił(a) film na 9
hauser

ten film jest całkiem niezły ale pewnie oceniłabym go jeszcze wyżej gdybym wcześniej nie przeczytała książki, która jest 100 razy lepsza. Nie da się uniknąć porównania.

Lodaaaa

W ocenie człeka światłego, rozumnego i o bogatym kontekście kulturowym książki prawie zawsze są nieporównywalnie lepsze od swoich ekranizacji. I na odwrót - autorskie filmy są lepsze od swych książkowych adaptacji

ocenił(a) film na 9
Lodaaaa

Jakoś mogę.

hauser

Oglądałam film daaawno temu i już nie bardzo pamiętam. Zapewne w każdej kategorii wiekowej odbiera się go inaczej. Kiedyś wydał mi się ciekawy, najpierw postanowiłam poczytać " co się o nim pisze". Mam nadzieję, że to nie jest jednym z tych " im bardziej porąbany, niezrozumiały a przy tym tandetny, im więcej erotyzmu i brutalnych scen tym ocena wyższa", bo z reguły jak człowiek czegoś nie rozumie albo wykracza to poza jego wyobraźnię, to się tym zachwyca, lub idzie za oceną większości " oni twierdzą, że dobre więc tak musi być" jeśli nie zrozumiałeś filmu, po prostu nie oceniaj, nie wypowiadaj swoich obraźliwych lub pełnych zachwytu( a raczej nie uzasadnionych) uwag. Przemyśl, obejrzyj raz parę lat raz jeszcze...

Niektóre filmu, które jeszcze 7 lat temu były jednymi z moich ulubionych, obecnie wydają mi się dosyć średnie i nie tak zachwycające.

Maverick90

Zastanawia mnie czemu krytyczne opinie nigdy nie są poparte żadnymi konstruktywnymi, czy głębszymi uwagami. Raz mi się zdarzyło przeczytać coś w miarę mądrego odnośnie "Króla Lwa" (jak na ironię).

Czy to lenistwo, czy... płytka wyobraźnia? ; >

ocenił(a) film na 10
Maverick90

A nie myslisz,że do tego filmu właśnie potrzebna jest wyobraźnia?Film jest wstrząsający jeśli ogląda się go w skupienium,a nie czeka się na kino akcji.Takie filmy się nigdy nie starzeją!

ocenił(a) film na 10
Maverick90

Do arcydzieł takich jak seria Taxi na pewno ta twoja skrzywiona wyobraźnia się przydała.
Nie mam nic przeciwko temu że źle oceniasz jakiś film, kwestia gustu...
ale nie obrażaj ludzi z wyobraźnią, której Ty chyba nigdy nie będziesz miał
a żałuj bo nie wiesz co tracisz :)

Pozdro

Maverick90

Maverick90 idz obejrzec transformersów to dla ciebie :D a nie obrażaj geniusza Kubricka i fanów jego filmów stwierdzeniem " Totalna chała dla ludzi z kiepską wyobraźnią " które już świadczy o tym kim jesteś , nic więcej już nie musisz dodawać :D:D Pozdro

ocenił(a) film na 10
Maverick90

Ja tam mam ten film na płycie razem z niemałą "książeczką" z serii 30 filmów wszechczasów. Jest dokładne omówienie i interpretacja filmu i porównania z książką, na podstawie, której powstał film. Zwłaszcza po przeczytaniu tego omówienia i http://www.film.org.pl/prace/kubrick/kubrick_orange.html uważam, że jest to arcydzieło. (może za tydzień jak wrócę z wyjazdu, to umieszczę fragment omówienia i parę ciekawostek, bo widzę, że niektórzy nie zrozumieli do końca filmu) Teraz zabieram się za czytanie książki. Generalnie zamierzam tę książkę i jej adaptację porównać i opisać na maturze ustnej, bo to naprawdę ciekawy temat i mówiąc szczerze ciężko mi było znaleźć coś lepszego do porównania. Nie ma więc mowy o żadnym badziewiu :)

użytkownik usunięty
Maverick90

Polacy ją wykończą. spójrzcie na siebie. ostatnio gadając z moją ciocią, która podróżuje po całym świecie powiedziała mi, że w żadnym kraju nie widziała tak negatywnie nastawionych ludzi do miley cyrus i innych gwiazd disney'a jak w Polsce. jestem w szoku, że w Polakach może być aż tyle zazdrości i nienawiści. bo sporo ludzi obraża Miley, bo jej zazdroszczą kasy. ogarnijcie się. ciekawa jestem co wy byście robili gdybyście mieszkali w USA i byli gwiazdami disney'a. żal mi was.

Maverick90

Człowiek, który daje wszystkich częściom "Taxi" 11/10, powinien mieć regulaminowy zakaz wypowiadania się na temat czegokolwiek, a w szczególności na temat filmów.

ocenił(a) film na 10
fyncman

Jesteśmy na ogólnodostępnym portalu i każdy ma prawo wyrazić własną opinię na temat filmu.

Mechaniczna Pomarańcza zdecydowane 10/10, nie powinno sugerować się negatywnymi opiniami na forum tylko obejrzeć.

minto

No tak, ale po to jest to forum, żeby między innymi pomagać ludziom w wyborze, ocenie i interpretacji filmu. Jeśli jest co krytykować, krytykujmy! Ale róbmy to tak, aby ktoś mógł z tego skorzystać.
Opinia typu "Totalna chała dla ludzi z kiepską wyobraźnią" jest niczym nieuzasadniona, nic nie mówi i w niczym nie pomaga.
Na forum, owszem, każdy może się wypowiadać, ale nie każdy powinien, bo nie dość, że kompromituje siebie i swoich rodziców, to jeszcze szkodzi innym użytkownikom, którzy oczekują jednak wypowiedzi na pewnym poziomie.

ocenił(a) film na 9
fyncman

No tylko patrzeć, jak wielu obrońców ma Teraz MP, tylko teraz to Wy ludzie zachowujecie się jak średniowieczny motłoch, bo rzucacie się na jedną osobę, że głupia bo taxi jest lepsze!1 i co z tego że on tak uważa, każdy ma do cholery prawo oceniać film, wolny kraj czy nie?? Patrząc na profil MAverica moża zrozumieć że lubi filmy wojenne, to tacy geniusze jak Wy powinni wiedzieć że Kubrick stworzył jeden z lepszych filmów wojennych, a to że tematyka Mp nie podeszła mu, to nie znaczy żeby się tu teraz zbierała nowa grupa obrońców, ale nie Krzyża tylko MP. Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Maverick90

Pewnie jakbys film OBEJRZAL, to bys mial inne zdanie.

Maverick90

Witam.
Maverick90: masz pełne prawo do takiej oceny, szacunek. "Totalna chała dla ludzi z kiepską wyobraźnią": nie wiem jak mogłeś coś takiego napisać. Wyraziłeś się o fanach, obrażając ich. Takie wypowiedzi zachowaj dla siebie - prowokując ludzi skłaniasz ich raczej do obrażania się nawzajem, niż do dyskusji.

ocenił(a) film na 9
Mad World

Po twojej wypowiedzi wnioskuję, że masz (bardzo)słabą wyobraźnię...Napisałeś tak, jakby ten film był chałą dla ludzi z niewielką wyobraźnią, a dla reszty zrozumiały. Nie wiem, może taki był Twój zamysł?