PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 223 tys. ocen
7,9 10 1 222658
8,8 85 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

Ocena

ocenił(a) film na 4

Nie mogę zrozumieć tak wysokich ocen dla tego filmu, lub poprostu nie jestem wstanie zrozumieć
filmu.

dfilip15

Oświecę Cię- nie potrafisz zrozumieć filmu, co powoduje niemożność zrozumienia jego wysokich ocen.

ocenił(a) film na 4
Kabanegro

Najprawdopodobniej tak jest ;)

dfilip15

skoro nie umiesz go zrozumieć to go nie oceniaj:)

manikson

a dlaczego ma nie oceniac? ma prawo do wlasnego zdania, wiec moze powiedziec ze wg niego film byl ch*jowy :)

Shanks1337

Jeśli masz chwilę poczytaj recenzje by znaleźć głębię ;) a wtedy ocena stanie się wyższa.

dfilip15

Ten film na dwie podstawowe zalety. Pierwszą z nich jest szokowanie widza brutalnością. W pierwszej części filmu, okrucieństwo i degeneracja głównych bohaterów jest pokazana w sposób wywołujący zdumienie (po to właśnie jest muzyka klasyczna w tle). Drugą i najważniejszą zaletą jest dotknięcie problemu wolnej woli - "Czy człowiek pozbawiony możliwości decyzji jest dobrym człowiekiem?". Do tego jeszcze dochodzą sytuacje ocierające się o absurd i... mamy arcydzieło. :)

ocenił(a) film na 3
Narluc00

obejrzałam właśnie.. hm, w sumie wszystko okej, ale ja nie wiem gdzie tam są brutalne sceny... myślałam, że naprawdę, ale wg mnie nie było tam scen brutalnych