PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1275}

Mechaniczna pomarańcza

A Clockwork Orange
1971
7,9 223 tys. ocen
7,9 10 1 222658
8,8 85 krytyków
Mechaniczna pomarańcza
powrót do forum filmu Mechaniczna pomarańcza

nie jestem szczegolnie tym filmem zachwycona. ot, udana narracja, opowiesc (ciekawe, jak prezentuje sie ksiazka?), kilka udanych "qltowych" scen - reszta to niezbyt dobre snucie moralnosciprzyszlosci a la huxley. coz, za kubrickiem nigdy nie przepadalam..postac alexa moze dac wiele do myslenia, jednak calosc-bez rewelacji.

użytkownik usunięty
afreaka

je-zu !!gdzie ty zyjesz?!!!
boze człowieku!!moze poprostu nie potrafisz sie zagłebic w niezmierzenie głeboka tresc tego filma moze masz umysłowa katarakte?!!!!!

ocenił(a) film na 6

...przemoc RODZI przemoc !
glori glori allelujah :) primo: de gistubus non est disputandum, a chyba tylko w tych kategoriach moge sie sprzeczac (ksiazki nie czytalam)- sposrod wielu filmow, ktore widzialam, ten nie przypadl mi szczegolnie do gustu. secundo : pisze sie "filmu" a nie "filma" ^^ tertio : o katarakcie umyslowej nic mi nie wiadomo, z kolei zyje w Poznaniu, miewam sie dobrze ze stalym dostepem do kinowych nowosci i retrospektyw. a na koniec...moze warto nie podchodzic do tego typu kina czysto wizjonersko, katastroficznie ,a odnalezc absolutnie skrajny surrealizm? "i'm singing in the rain"? tylko prosze dowcipu nie traktowac w kategoriach plycizny umyslowej, bez niego utonelibysmy w morzu lez serwowanego przez ambitne kino, w tym "clockwork orange"...